I ethvert køkken er det vigtigt at tænke på arbejdsgangen imellem rummets tre vigtige arbejdspladser: vasken, komfuret og bordpladsen, hvor du kan skære, snitte, hakke og røre. Afstanden imellem de tre arbejdszoner må ikke være for stor, men heller ikke for lille, så dit bevægelsesrum bliver indskrænket.
Som grundregel bør afstanden imellem vaskens og kogepladsens centrum være mellem 120 og 180 cm, og det er praktisk at have køkkenets primære arbejdsplads imellem de to. Prioritér afsætningsplads ved siden af både vask, komfur og optimalt set også køleskab. Har du meget lidt bordplads at gøre godt med, så prioritér at have ét stort og anvendeligt arbejdsområde frem for flere små, hvor der ikke er albuerum.
I et kompakt køkken vil en oplagt planløsning i mange tilfælde være et u-formet køkken eller et dobbeltsidigt køkken. Begge udformninger giver mulighed for at indrette et effektivt køkken med korte afstande mellem funktionerne, og hver har sine fordele.
Det u-formede køkken udnytter pladsen langs alle vægge og giver god bordplads, imens det dobbeltsidige køkken kan tilføre et mere stringent udtryk til rummet og være nemmere at komme til, hvis man er flere i køkkenet. I det dobbeltsidige køkken får du mere reel skabsplads, da du undgår hjørner, som er svære at indrette optimalt til skabe og skuffer.