Billedserie

Inviter farverne ind i køkkenet

Uanset om du er til kradse retro-farver eller blide pasteller, er farver en simpel måde at give indretningen kant og personlighed. Læs med her, og få inspiration til hvordan, du bruger farver i køkkenet.

Flerfarvet køkken i industriel stil

Dette unikke køkken er et godt eksempel på, at man ikke behøver være farveforskrækket i sin indretning. Farverne giver personlighed og appellerer til sanserne. Køkkenet her ligger i en industriel villa fra 1933, der har undergået en ombygning med hjælp fra arkitekt Eva Kristine Brørup.

Køkkenet fremstår moderne men passer samtidigt til husets oprindelige stil. De to forskellige farver på køkkenets fronter definerer de to sektioner og komplimenterer den enkle, industrielle stil. Familien beskriver deres køkken som et samlingspunkt, og det kan man godt forstå.

Intimitet i det sorte køkken

Familien i denne villa var nervøse for, at deres nybyggede bolig kom til at virke kold, så arkitekt Rasmus Bak har blandt andet arbejdet med at skabe intimitet gennem farver og materialer. Her er den ene bagvæg malet mørkeblå, mens selve køkkenet er sort.

At mørke farver gør alt mindre, er ikke nødvendigvis en negativ effekt – faktisk kan det skabe intimitet i boligen. Det moderne, sorte køkken spiller flot sammen med sildebensparkettet og messingdetaljerne, der bidrager til den eksklusive og varme følelse. 

60'er inspireret grøn drøm

I dette køkken, af arkitekt Kim Pretzmann Olesen, er der værnet om materialevalg og farver. Husets beliggenhed på en naturskøn skrænt er inspiration til at trække naturens farver og materialer ind i indretningen.

De mørkegrønne køkkenfronter omringes af tegl og egetræ, hvis varme brunlige nuancer og naturlige spil får de matte køkkenfronter i linoleum til at stå flot frem. Materialerne komplimenterer hinanden og har en tydelig rød tråd og reference til husets 60’er sjæl. 

Personlig pang

Køkkenet er et funktionelt rum - men derfor behøver det ikke være kedeligt. Farver gør køkkenet til et dekorativt element i indretningen og tilføjer personlighed. I denne villalejlighed har arkitekt Eva Kristine Brørup arbejdet med en mørk grøn farve og en klar koral, der i den grad giver køkkenet en helt særlig karakter.

Køkkenet tilfører et moderne element og står i fin kontrast til lejlighedens klassiske stil og de lyse farver, der fungerer som et blankt lærred.

Fyld op med kulørte kopper, kander og skåle

En enkel og fleksibel måde at sætte kulør på køkkenet er ved at vælge en åben model uden skabe og skuffer, men med åbne hylder som her i det speciallavede snedkerkøkken af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg.

De åbne hylder kan fyldes med kopper, skåle og kander i alverdens farver eller farvekoordineret i din yndlingsfarve. Ligesom kogebøger også kan bidrage til et farverigt og personligt udtryk. Og bliver du træt af køkkenet, kan du hurtigt ændre stil med nye farver og genstande. Men husk at være lidt mere aktiv med kluden, for de hyggelige opstillinger er ekstra udsat for støv og skidt, når der ikke er en låge for.

En farvehilsen fra halvfjerdserne

Det kræver sit køkken at spille op til arkitekturen i dette hus, der er tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter. Et hvidt køkken ville forsvinde i det spektakulære rum, og da familien har en særlig forkærlighed for 1970-stilen, stod det klart, at der skulle en retro-farve i spil. Valget faldt på orange - en levende og varm farve, der signalerer energi og begejstring.

Farven fungerer ekstra godt i store rum, hvor der er behov for et markant farvestatement. Miks gerne med varme og gyldne naturmaterialer som her, hvor farven får modspil af smukke listelofter og bordplader i egetræ. Køkkenelementerne er inspireret af det kendte snedkerkøkkenbrand Garde Hvalsø. Da ejeren, Steen Lauth er tømrer, har han selv bygget elementerne – dog med kyndig assistance fra en møbelsnedker. Opvaskemaskinen og lamperne har fået en omgang af den samme sprøjtemaling, som køkkenelementerne.

Giv det hvide køkken modspil

Danskerne er vilde med hvide køkkener, og med god grund. De hvide køkkener er tidløse og passer perfekt ind i vores lyse, skandinaviske boliger. Er man usikker på sine egne evner ud i farvesætning, går man aldrig galt i byen med hvidt. Samtidig giver et hvidt køkken en neutral og afdæmpet baggrund for alle de remedier og køkkenredskaber, som allerede har farver og som fylder visuelt i rummet.

Hvis du vil give dit hvide køkken lidt mere kant og personlighed, kan du gøre som arkitekt Anders Barslund, der i sin egen bolig kombinerer hvide køkkenelementer med sandfarvede vægge. Farven er blødere og mere mættet end traditionel hvid, og fremhæver derfor det hvide inventar. En dybblå væg i et tilstødende rum inviterer til kig på tværs af boligen. Der er anvendt en helmat og ekstra pigmentholdig maling, hvilket giver et nærmest velouragtigt udseende til væggen.

Køkkenblå i ny fortolkning

I gamle dage var blå en hyppigt anvendt farve i køkkenet – både på inventar og vægge, men også på det emaljerede køkkengrej som fx kaffekanden ”Madam Blå”. Man mente nemlig, at fluer blev skræmt væk af de blå overflader. I dette 1930’er rækkehus har arkitekt Anders Barslund arbejdet bevidst med en nyfortolkning af herskabskøkkenet med blå, flue-uvenlig vægmaling over køkkenbordet.

Farven giver køkkenet et personligt tvist, og fremhæver desuden det mørke træ i køkkenelementerne. Højskabsvæggen er malet i en neutral gråtone, der indeholder en anelse blåt og derfor harmonerer fint med den blå væg. Der er brugt en mat vægmaling, som fremhæver farvepigmenterne mere end en blank. Men da matte overflader er mindre vaskbare, er området bag kogepladen beskyttet med en stænkplade af hærdet glas.        

Sort er det nye sort

De hvide køkkener har fået en værdig modstander i sort, der pt. er den næstmest populære farve, når danskerne vælger køkken. Sort signalerer stil og elegance, men skal dog bruges med omtanke i små rum og rum med sparsomt dagslys. Er du på jagt efter et markant og grafisk udtryk kan du kombinere de sorte elementer med hvid og bruge enkelte kontrastfarver til fx armaturer, lamper og øvrigt tilbehør.

Ønsker du derimod et blødere og mere stemningsfuldt udtryk, kan de sorte elementer blødes op med varme naturmaterialer som fx træ, sten, læder og flet. I dette hus, som er tegnet og indrettet af arkitekt Rasmus Bak, er der skabt den perfekte balance mellem matsorte elementer, rå betongulve, bordplader i marmor, og gyldne teaktræsvinduer. Vær opmærksom på, at glatte, matsorte låger kan være meget modtagelige for fedtefingre.