Se hele boligreportagen her
Billedserie
Sådan fik vi mere lys
Lys betyder meget for livskavliteten i dit hjem. Både dit humør og indeklima bliver nemlig påvirket af solens stråler. Uanset om du skal bygge nyt eller blot renovere et eksisterende hus, er det derfor vigtigt, at du tænker lyset ind. Se med herunder og bliv inspireret af seks boligejere og deres vej til mere dagslys i boligen.
Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard , mfl.
Publiceret:
1960’er-parcel blev til lyst drømmehjem
Snævre børneværelser, pistolgang og gule mursten var alle at finde i familiens gamle parcelhus. Og især husets oprindelige køkken tørstede efter lys og luft.
En tørst, der efter ombygningen er blevet slukket ved hjælp af høje rum og masser af vinduer, så solens stråler gennemlyser huset. Også familiens nye drømmekøkken er badet i lys og har kontakt til den smukke have.
– Arkitekten fik mere eller mindre frie hænder og kom med flere forskellige forslag. Vi ønskede os et hjem med masser af lys, og hun har i tråd med det ønske formået at få haven inkluderet i huset. Terrassen er en fortsættelse af køkkenet, og man føler nærmest, man står i haven, når man arbejder i køkkenet, forklarer boligejeren.
Og naturen kommer faktisk bogstaveligt talt helt ind. De to ænder sneg sig i hvert fald inden for i huset, kort efter ovenstående billede blev taget.
Karnap åbnede for lys og udsigt
Familien savnede lys og luft i den murermestervilla, de havde kig på og drømte om at købe. Huset havde nemlig nogle alt for små vinduer, hvorfor de heller ikke fik glæde af husets fantastiske placering med kig til hele byen og færgeoverfarten til Ærø.
De scrollede derfor den ene hjemmeside igennem efter den anden for at få ideer til løsninger.
Valget faldt på en stor karnap med zinkramme, som de fandt på danskeboligarkitekter.dk. Her kunne de se, at det var arkitekt Jørgen Dahlgaard, der havde tegnet den. Vildt heldigt og helt tilfældigt boede Jørgen Dahlgaard faktisk i netop Svendborg, hvor huset, de havde kig på, lå
- Inden vi købte huset, inviterede vi Jørgen Dahlgaard med ud og kigge på det. Han var hurtig til at lave tegninger til karnappen og god til at få os til at føle os trygge. Vi gik rundt i huset og havde en masse gode samtaler om mulighederne og fandt en god kemi hos hinanden, fortæller boligejer Dan Hjernø.
Sammen fik de åbnet murermestervillaen op med karnappen og større vinduer.
Ovenlyskupler gav lys og liv
Familien havde selv tegnet skitser og fået fordelt både børne- og arbejdsværelser. Nu manglede de en arkitekt, der kunne forvalte ideerne og få skabt de linjer, der gav lys og sammenhæng.
– Jeg var helt nede i farvetonerne på træet og pudsen, da vi nåede til den del. Hvordan det ville se ud op mod de nye vinduesrammer, om de skulle være sorte eller grå. Hvordan lyset ville spille i cementgulvet, og hvilken nuance det skulle have. Det kunne Thomas (hendes mand, red.) godt blive rigtig træt af at høre om, og så var det godt at have Rasmus (arkitekten, red.) at tale med, siger boligejer Anne Solmer.
Gangen her leder fra indgangen i den nye del af huset videre til værelserne og den store stue og køkkenalrummet for enden. Det var vigtigt for arkitekten at arbejde med netop gangarealet, der ikke måtte blive et trist, mørkt og kedeligt element af huset. Løsningen blev ovenlyskuplerne, der trækker masser af dagslys ind og gør gangen til et hyggeligt sted at være. Gulvet i cementpuds er blevet det forbindende led gennem hele huset.
Lys fra gaden og gården
Allerøverst på denne families ønskeliste stod et samlende køkkenalrum.
- Før havde vi et lille upraktisk køkken. Vi ville rigtig gerne have et med mere plads, for børnene elsker at være med i køkkenet. Og samtidig er det dejligt at kunne lave mad og stadig kunne være sammen med de andre i hjemmet, fortæller boligejer Roland Schlosser.
Væggene blev derfor væltet, så de i dag har fået køkkenalrum i sammenhæng med spisetuen og masser af lys. Lige som de drømte om.
- Jeg har udnyttet muligheden for varierende loftshøjder og forsøgt at få masser af dagslys ind fra så mange steder som muligt samt tænkt cirkulære bevægelser ind i planløsningen, siger arkitekt Stig Ørum Christensen og fortsætter:
- Det giver nogle spændende rummelige oplevelser, og man får åndelig næring, når man laver rum, der er gennemlyst, så der kommer lys ind fra både gården og gaden.
Fra køkkenalrummet med spiseplads er der adgang til stuen. Her har familien indsat dobbelte skydedøre. Når døren står åbent, bliver køkkenalrummet gennemlyst fra både gården og gaden.
Kælder fik 100 lyse kvadratmeter
Familiens kælder fik en karnap engang tilbage i 1980’erne, men den bar præg af, at den dengang unge børnefamilie skulle spare på materialerne, og trærammerne omkring vinduerne var begyndt at rådne.
Samtidigt ville parret gerne lukke endnu mere dagslys ind til soveværelset og det tilstødende opholdsrum.
– Vi var jo som udgangspunkt rigtigt glade for vores kælder, men vi ville gerne have mere lys. En større glaskarnap var et klart ønske – også så vi kunne forspire og drive vores blomster og planter hernede om vinteren, fortæller boligejer Peter Bastholm.
Løsningen blev en ny glaskarnap - dobbelt så stor som den tidligere - der fortsætter mellem de to kælderrum med en glasadskillelse.
– Den største forskel er lyset – vi bader nærmest i det. Det har krævet et sæt nye gardiner, men til gengæld bruger vi kælderen meget mere. Især når alle børnene er hjemme med børnebørnene, hvor det store kælderrum bliver til gildesal. Eneste ulempe er, at der skal pudses vinduer ofte – det er ret tydeligt, når de trænger, fortæller boligejer Peter Bastholm.
I alt har familien nu 100 lyse kvadratmeter i kælderen.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.