Tips og råd

Sådan bruger du lameller

Lameller kan bruges på mange forskellige måder i din bolig. De kan skærme af eller skabe rum-i-rummet, og samtidig give et smukt spil med lys og skygge. Se med her, hvor vi har samlet resultatet af arkitekternes leg med lameller, og få gode tips til at bruge dem i din bolig.

7 råd til at bruge lameller

  1. Tænk dem ind i arkitekturen
  2. Iscenesæt dagslyset
  3. Tilføj et element af varme
  4. Skab en elegant ankomst til huset
  5. Brug dem til at camouflere
  6. Afgrænset dit uderum
  7. Få morgensol i soveværelset

Se uddybning af rådene herunder.

1. Tænk dem ind i arkitekturen

Lameller kan både bruges i den lille og i den store skala. Her er lamellerne brugt i den store skala, hvor de er tænkt ind som en vigtig del af arkitekturen. 

For at få mest muligt ud af udsigten har villaen her udstyret med store vinduespartier. Men store vinduespartier kommer også med en pirs - nemlig risiko for overophedning og indkig. Derfor har huset fået et udhæng på 1,5 meter, der hviler på sektioner af lameller. Det store udhæng tager toppen af solen, mens lamellerne skærmer for indkig til værelserne. Som en ekstra bonus giver lamellerne et hyggeligt og mere skærmet udeliv på terrasserne, og så klæder de huset.   

2. Iscenesæt dagslyset

I det smukke hus, der kun er tre meter bredt, men hele 27 meter langt, har det været særligt vigtigt at få så meget dagslys ind som muligt, uden at det går ud over privatlivet.

Derfor har arkitekten lavet en moderne fortolkning af skodder, hvor rammer med lodrette lameller kan skydes hen foran glaspartierne og skærme for solen. På den måde får man masser af lys, uden at huset bliver alt for varmt. Det fine skyggespil, som skodderne kaster ind i huset, giver også dybte til rummet. 

3. Tilføj et element af varme

I denne nybyggede familievilla er der flere steder brugt trælameller for at skærme af uden at lukke helt til. Det gælder fx ind til garagen og videre ind til gårdhaven. På den måde bliver der skabt rum-i-rummet, allerede inden du kommer indenfor, og lamellerne tilføjer med sit materiale varme som modspil til husets sorte facade og belægningen i beton. Lyset strømmer ind i mellem lamellerne, så du kan nyde det iscenesatte lys på vej til eller fra hoveddøren. 

4. Skab en elegant ankomst

Her markerer lamellerne i varmt egetræ ankomsten til huset og understreger samtidig de lodrette linjer i både facaden og trappen. Hoveddøren er fint integreret i det store parti af trælameller, og lamellernes gennemsigtighed giver modspil til den hårde beton på den nederste del af facaden. Det får boligen til at virke mere let og luftig. 

5. Brug dem til at camouflere

I arkitektektens egen baghave finder du det fine sorte anneks. Da arkitekten havde nogle store vinduer tilovers fra et andet projekt, fik han den idé, at bygge et anneks med udgangspunkt i vinduerne.

For at få det transparente anneks til at camouflere sig bedre i baghaven har den ene facade fået sorte trælameller foran vinduet. Lamellerne lukker lyset ind, samtidig med, at de giver følelsen af privatliv. Med tiden er det også meningen at slyngplanter og andre planter i buskadset skal vokse op ad lamellerne og camouflere annekset endnu bedre.

6. Afgrænset dit uderum

I det sorte sommerhus i skovkanten har uderummene stor prioritet. Huset er en sammensætning af flere bygningskroppe, hvor mellemrummene mellem bygningerne giver mulighed for hyggelige uderum med kig til skoven. Den overdækkede terrasse er afgrænset af lodrette lameller, så man kan kigge igennem til forhaven. Om sommeren bliver terrassen nærmest en ekstra stue for familien.

7. Få morgensol i soveværelset

Den nybyggede tilbygning skulle ikke stjæle for meget opmærksomhed fra den originale murermestervilla, derfor er der opsat espalier på facaden, hvor planter skal vokse op og få bygningen til at falde flot ind i haven. Espalieret på facaden fortsætter ind foran halvdelen af det store vinduesparti i soveværelset og bliver en fin lamelvæg, der afskærmer og giver privatliv. Her kan man uforstyrret ligge i sengen og blive ramt af striber af morgensol.