Kontakt Arkitekten
Thomas Hjort

Bliv ringet op gratis af Thomas Hjort

30er-hus med sjæl, charme og lækker terrasse

Huset fra 1935 har fået den helt store makeover. Men de nye ejere har lagt vægt på, at alt skulle ske med stor respekt for husets oprindelige kvaliteter, som der var mange af. Kig indenfor i huset der efter en omfattende modernisering og energioptimering stadig har charmen i behold.    

Af Gitte Nielsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Det er snart otte år siden, at Monica fik overtalt sin ægtemand Sune til at tage ud og kigge en ekstra gang på huset fra 1935 på den idylliske villavej i Gentofte nord for København.  Og i dag er hun glad for, at hun lyttede til sin mavefornemmelse. Det ekstra kig endte nemlig med, at de købte huset, og det har de aldrig siden fortrudt. Heller ikke selv om de har været igennem en omfattende og dyr renovering, som kom til at vare 5 år, før det sidste bræt på den nye træterrasse var lagt.

─ Man taler altid om, at huse har sjæl, og det mærkede jeg med det samme her. Selv om der var meget, som skulle ændres og moderniseres, var der også så meget godt at arbejde ud fra. Der var mange charmerende detaljer ved huset, og det virkede solidt. Det har vi fået bekræftet, for ikke en eneste gang under ombygningen er vi stødt på ubehagelige overraskelser omkring husets grundlæggende stand, fortæller Monica. En anden fordel ved huset var, at det trods sine næsten 75 år kun havde haft 2 ejere, og det blev overtaget som et dødsbo.

Da hun sammen med sin mand indledte jagten på et hus opstillede de en række krav til, hvad det skulle indeholde. De havde også udvalgt nogle områder, hvor de gerne ville bo, og de kiggede primært på ældre huse. At huset skulle have en kælder var et næsten ufravigeligt krav især fra Sune, der med erfaringen fra sit eget barndomshjem ved, hvor stor en fornøjelse man kan have af en god, tør kælder til både opbevaring og aktivitetsrum. Huset skulle også kunne rumme stort køkkenalrum, og så drømte parret om en pejs. Og af hensyn til indeklima og den fremtidige varmeregning var det også et must, at huset kunne hulmursisoleres.

─ Vi fik faktisk opfyldt det hele i det her hus, som samtidig lå rigtigt på grunden, så det var muligt at anlægge en ny terrasse. Måske er det ikke det kønneste hus, men det er funktionelt på mange måder, og så var det en fordel, at det kunne hulmursisoleres i modsætning til nogle af de smukke huse fra 20erne, som vi også havde kigget på, fortæller Monica.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: Energioptimering af 210 m2 bolig med bl.a. hulmursisolering samt isolering af loft og 1. sal, installering af solfangere og forsatsvinduer. Derudover ændring af planløsningen i stueetagen, nye tagvinduer og kvist, udskiftning af rør og radiatorer, 2 nye badeværelser, nyt køkken-alrum med udgang til terrassen, nyt vinduesparti i karnappen, stor træterrasse og ny markise.  

Processen: Renoveringen er foregået i etaper og har taget ekstra lang tid, fordi parret ikke har sendt projektet i totalentreprise, men selv har indhentet tilbud og fundet håndværkere fra opgave til opgave. Første store ryk tog omkring 9 måneder. Tredje og foreløbigt sidste byggeprojekt var anlæggelsen af den nye træterrasse. 

Materialevalg udvendigt: Karnappen er restaureret med nye vinduer i teak, der matcher de oprindelige, som familien valgte at bevare og supplere med forsatsvinduer. Nye inddækninger omkring karnappen er udført i kobber. Træterrassen er bygget i ipé-træ.

Byggepris inkl. arkitekthonorar: ca. 1,8 mio. kr.

Stuen med den for hustypen så karakteristiske karnap, der blev totalrenoveret med nyt buet vinduesparti, kobberinddækning og siddeplads med udsigt til haven.
Oprindelige var der kun parketgulv i spisestuen. Ejerne synes, at denne gulvtype passer perfekt til huset, og valgte derfor at få ny parket i både stue og det nye køkken-alrum.
Karnappen er i den grad husets signatur. Da ejerne flyttede ind var her blyindfattede ruder og selve karnappen var indrettet med en blomsterkumme. I dag er det en dejlige siddeplads, og gevinsten ved at erstatte de blyindfattede ruder med almindelig glas er dobbelt: Der kommer både mere lys ind, og nu kan beboerne også nyde udsigten til den gamle have.

Da hushandlen var landet blev Monia og Sune af nogle venner anbefalet at tage kontakt til arkitekt Thomas Hjort fra M4 Arkitekter og medlem af Danske Boligarkitekter. Og ligesom de aldrig har fortrudt valget af hus, har de heller ikke fortrudt valget af arkitekt – og at de i det hele taget benyttede en arkitekt.

─ Vi har fået så meget ud af at sparre med Thomas om de forskellige løsninger. Et af Thomas Hjorths geniale fingeraftryk er den smukke entré. Her var der før lukket mellem indgangsparti med trappen til 1. sal og en fordelingsgang inde i huset. I dag er det ikke længere en lille entré, man træder ind i, men et smukt hall-lignende rum, hvor dagslyset falder fint gennem to store ovenlysvinduer.

Man taler altid om, at huse har sjæl, og det mærkede jeg med det samme her. Selv om der var meget, som skulle ændres og moderniseres, var der også så meget godt at arbejde ud fra.

Men ud over at få nogle smukke rum og en funktionel indretning, der passer til livet i en moderne familie, var der i forbindelse med renoveringen også hele spørgsmålet om energiforbruget. Hulmursisoleringen var oplagt, og derudover har familien fået isoleret skråvæggene på 1. salen og loftet.

─ Egentlig var det ikke planen, at der skulle isoleres på 1. salen, men vi fandt hurtigt ud af, at det var nødvendigt. De tidligere beboere må også have haft det koldt her, for i et af værelserne var der opsat to radiatorer oven på hinanden, hvilket vores håndværkere grinede meget af, fortæller Monica.

En pejs stod på den ønskeseddel, som parret skrev sammen, da de begyndte at lede efter hus. Det kunne dette hus dog ikke byde på, til gengæld var der en skorsten lige her, hvorfor det var relativt let at bygge en pejsekrog op i hjørnet af opholdsstuen.

Fra parret købte huset gik der næsten 9 måneder, inden de flyttede ind, og i den periode renoverede de for omkring 1,8 millioner kroner. Ud over isolering blev der indrettet nye badeværelser i både stueetagen og på 1. sal. Samtidig med isoleringen blev der også sat en kvist på huset, og de gamle utætte tagvinduer blev erstattet af nye.

I stueetagen valgte de nye ejere efter råd fra arkitekten at beholde de fine, gamle teakvinduer. Netop vinduerne er en del af husets DNA, som det ville være synd at skifte ud og erstatte med nye energivinduer, og rent energimæssigt vil der heller ikke kunne hentes det store her. Energimæssigt er de store landvindinger gjort med hulmursisoleringen samt isolering af gulve og loft.

- Det hjælper, at der er forsatsvinduer, men om vinteren kan man da godt mærke, at der er koldt, hvis du står lige ved dørpartiet ud til haven, men så trækker vi gardinerne for om aftenen, siger Monica.

Bevar de gamle vinduer!

Et hus med masser af karakter og med materialer, der patinerer smukt.

Sådan beskriver arkitekt Thomas Hjort bungalowen fra 1935. Han roser parret, fordi de fra starten havde øje for, at de mange kvaliteter ved det oprindelige hus ikke måtte gå tabt ved renoveringen.

En af mange kvaliteter var de oprindelige vinduer i teaktræ. Her stod valget mellem at skifte til nye og mere energirigtige eller bevare de gamle og flot patinerede vinduer og så betale lidt mere i varme. Efter rådslagning med energivejleder Jesper Steensen vandt de gamle vinduer.

─ Det er så lidt familien kan spare ved at udskifte vinduerne. Derfor er problemet med varmetab løst med nye forsatsvinduer, der ligner de gamle vinduer, fortæller Thomas Hjort, som er meget tilfreds med, at arkitektur og æstetik i dette tilfælde blev prioriteret højest.

Det nye køkken-alrum er flyttet tættere på stuerne. I første omgang ønskede familien at udvide køkkenet med endnu et rum, men det frarådede arkitekt Thomas Hjort. Hans pointe var, at man aldrig kan få for mange værelser og det fik han ret i da familien midt i den langvarige byggeproces blev udvidet med tvillinger.
Før var køkkenet et lille rum i husets nordøstlige hjørne, i dag har familien fået det eftertragtede køkkenalrum – ovenikøbet med direkte udgang til en ny terrasse.
Selvom huset er gennemrenoveret er det lykkedes at bevare den sjæl og charme, som familien oprindeligt faldt for bl.a de smukke fløjdøre med glas.

Hele processen omkring renoveringen har taget ekstra lang tid, fordi parret ikke har sendt projektet i totalentreprise, men selv har fundet håndværkere fra byggesag til byggesag.

- Og vi har shoppet mellem firmaerne og hver gang indhentet 2-3 tilbud. Det er dog ikke altid, vi har valgt det billigste. Lige så tit, har valgt dem, som vi havde størst tillid til og fik anbefalet af andre, siger Monica.

En af de bedste anbefalinger kom fra hendes forældre. Gennem dem lykkedes det at finde den tømrer, der påtog sig at konstruere hele vinduespartiet i karnappen i opholdsstuen med den samme type sprosser som det gamle. Netop karnappen med det store vindue er i den grad husets signatur.

Fordelen ved Thomas er, at når vi taler om de forskellige muligheder, begynder han straks at tegne skitser, så vi med det samme får en fornemmelse af, hvordan det kan komme til at se ud, fortæller Monica.

- Det tog os meget lang tid at finde en løsning her. Træet i det gamle vindue var råddent og kunne ikke reddes. Men det var vigtigt for os, at det nye vindue skulle ligne det gamle, bortset fra de blyindfattede ruder, som ikke lige var os, siger Monica.

De første tilbud, som blev hentet hjem, var dog til et svimlende beløb, men da de endelig fandt frem til den rigtige tømrer, var han ikke bange for at påtage sig opgaven og det til en pris i et noget mere humant leje.
Det er ingen hemmelighed, at det koster dyrt at renovere et hus så omfattende og dybtgående, som Monica og Sune har gjort.

- Vi har valgt at bruge en stor del af pengene på de langsigtede ting, som man ikke umiddelbart lægger mærke til som fx isolering. Det har været vigtigere for os at få de basale ting i orden, og at den gamle ånd i huset blev bevaret.

Indgangspartiet med den originale, buede hoveddør og terrazzogulv med indbygget dørmåtte.
Kokosmåtten er indbygget i terazzogulvet.
En væg blev revet ned og pludselig var husets oprindelige entré forvandlet til en flot hall, hvor den gamle trappe til 1. sal er et smukt møbel i sig selv.
1. salen fungerede tidligere som en separat lejlighed, men en del af reposen er nu fjernet, og der er åbnet til kip.

Det foreløbig sidste projekt var anlæggelsen af en ny terrasse, og her blev Thomas Hjort igen kontaktet.

Den gamle terrasse var bygget op af jord, som stammer fra udgravningen af kælderen, da huset blev bygget. Den måde at bygge terrasse på er meget tidstypisk for 1930’erne, men det er ikke nogen god løsning, fordi det kan give fugtskader på mur og fundament. Al jorden blev derfor fjernet og kørt væk og i stedet blev bygget en smuk træterrasse, som stilmæssigt passer til det ældre hus.

Vi fik faktisk opfyldt det hele i det her hus, som samtidig lå rigtigt på grunden, så det var muligt at anlægge en ny terrasse.

- Og igen fik vi så meget ud af at sparre med en arkitekt. Fordelen ved Thomas er, at når vi taler om de forskellige muligheder, begynder han straks at tegne skitser, så vi med det samme får en fornemmelse af, hvordan det kan komme til at se ud, fortæller Monica.

Hun og resten af familien kan nu læne sig tilbage og nyde et topmoderniseret hus – nåh ja, der mangler lige kælderen, hvor planen bl.a. lyder på, at der skal indrettes et rum til bordtennis.

Forældresoveværelset har indbygget garderobeskab, der er tilpasset de skrå vægge.
Lemmen ligner et levn fra 1930’erne, men er helt ny. Bag den gemmer sig en vasketøjsskakt, der bringer vasketøjet nemt og direkte fra soveværelserne på 1. sal ned til vaskerummet i kælderen.
Der bor en lille læsehest under de skrå vægge i dette hus, som arkitekt Thomas Hjort har ombygget med stor sans for husets arkitektur og familiens behov.
Hos læsehesten er der lige akkurat blevet plads til en indbygget reol i væggen over trapperummet.
Det her værelse kan da ikke bruges til noget. Sådan tænkte Monica første gang hun så rummet her på 1. sal. På endevæggen hang en stor elradiator, og væggene havde sorte striber pga. kuldebroer. Nu er skunkene velisolerede, og i dag er her et både lyst, hyggeligt og lunt børneværelse.
Det nye badeværelser på 1. sal er holdt i enkle og neutrale materialer.
Teaktræsvinduerne giver en fin kontrast til det lyse badeværelse.
Der er blevet plads til en smart opbevaringsløsning i forlængelse af badekaret.
Den gamle jordterrasse blev fjernet og erstattet af en moderne træterrasse i ipé-træ. Det var arkitektens idé at indbygge det japanske ahorntræ i terrassen. Det vil med tiden vokse op og give let skygge til den sydvendte terrasse.