Boligreportage

Arkitekttegnet selvbyggerhus

Det sorte træhus på den skæve naturgrund vidner om en boligejers store mod og en arkitekts fantastiske kreativitet. Arkitekt Christina Sewerin har tegnet det fine hus, så det passer til grunden og et stramt budget, mens boligejeren har styret projektet, prioriteret bæredygtige materialer og taget arbejdshandskerne på.

Efter at have boet til leje i nogle år fik Lotte Honoré idéen til at bygge sit eget hus. Byggegrunde hænger ikke på træerne i hendes lokalområde tæt på Helsingør, men hun fandt, hvad hun selv betegner som en håbløs skovgrund.

Fakta om boligen

Hvem bor her: Lotte Honoré, designer og indehaver af tøjfirmaet McVerdi.
Hvilken slags hus: Nybygget og arkitekttegnet træhus i halvandet plan.
Hvor mange m2: 130 m2 bolig. Grunden er på 750 m2. 

Arkitekten og den umulige grund

Christina Sewerin er arkitekten, der skabte håbet for den håbløse grund. 
Det var en udfordring at få det bedst mulige ud af grunden, hvorpå der bl.a. står et stort fredet egetræ, som ikke må røres. Samtidig var der begrænsninger, hvad angik byggehøjden. 

Grundens begrænsninger og muligheder skulle gå op med et stramt budget og boligejerens ønsker. I følge arkitekt Christina Sewerin skulle det lige ”pusles” på plads, og det er lige netop dét, arkitekter er gode til.

Løsningen blev et meget personligt hus bygget med fokus på træ, som er et materiale med lavt klimaaftryk. Huset er med fladt tag og bygget i tre forskudte enheder i halvandet plan. 

Arkitekt Christina Sewerin synes, at projektet er kommet godt fra tegning til hus. Særligt rummet på øverste etage med udsigt til Øresund og et dejligt lysindfald er vellykket. 

– Overetagen er utrolig vellykket. Da jeg tegnede rummet, havde det ikke en fast funktion, og det har vist sig at være en total gevinst for huset. Rummet har en fleksibilitet. At man på den øverste etage har et gennemlyst rum, hvor der er mulighed for at kigge ud over naturgrunden og helt til Øresund – det kan noget, siger arkitekt Christina Sewerin. 

Hvis du har set dig lun på en grund, men er i tvivl om, hvordan du kan bygge på den, er det en god ide at tage kontakt til en arkitekt og søge vejledning allerede inden køb. 

– Arkitekter er rigtig gode til at vejlede før man køber en byggegrund eller et hus. Og man kan sagtens få hjælp til dele af en byggesag, det er ikke fordi at fælden klapper i. Det er muligt at lave en fleksibel aftale med arkitekten.

En effektiv proces

For Lotte Honoré var det meget vigtigt, at byggeriet ikke trak i langdrag. Det skulle stå færdigt og være beboeligt med det samme. 

– Jeg ville være helt færdig uden hængepartier, så jeg ikke skulle bo på en byggeplads i årevis.  Det er stort set lykkedes. Der er kun alle de sjove småprojekter, man kan gå og hygge sig med, tilbage, fortæller husejeren.

Ifølge arkitekt Christina Sewerin er planlægning alfa omega. Projektet skal gerne være så godt skemalagt, at der ikke kommer opbremsninger, efter man er gået i gang, fx på grund af økonomien. Dels fordi håndværkerne planlægger deres byggesager og kun reserverer den påkrævede tid til hvert projekt, dels fordi det kan medføre prisstigninger eller længere leveringstid, og dels fordi, at det kan blive kritisk i forhold til vejrliget, hvis huset skal stå åbent længere end nødvendigt. 

Det kræver også, at man har et rigtig godt overblik over økonomien. Der vil altid komme uforudsete udgifter, så det er vigtigt at have en buffer på mindst 5%, men du kan undgå nogle af de uforudsete regninger, hvis du planlægger projektet godt.

Du kan selv vælge at styre dit byggeprojekt, eller du kan hyre arkitekten eller en anden rådgiver. Det er også muligt at lave en fleksibel aftale med arkitekten, så du får det stillet an helt efter dine ønsker og behov. 

Lotte Honoré har også erfaret, at arkitekten og/eller ingeniøren er uundværlige i forhold til kontakten til myndighederne. De har erfaring i at få projektet gennemført, hvilket sikrer den bedst mulige proces.

Selvbygget med kærlighed

Der kan være mange penge at spare, hvis du selv griber hammer, sav og boremaskine. Dog er det vigtigt at have en smule fornemmelse for byggeri. 

– Det er godt at have kendskab til materialer, før man går i gang med at bygge selv. Lotte elsker træhuse og har arbejdet i træ før, så her var hun på hjemmebane. Materialerne var ikke fremmede for hende. Måske har andre selv muret, og så føler de sig hjemme der, siger arkitekt Christina Sewerin.

Lotte har selv stået for indkøb af byggematerialer. Hun fandt en håndværker, hun kalder ”verdens bedste tømrer”, og som besad stor kærlighed til processen med at rejse træskelettet til et hus. Sammen med ham og en søn med hænderne godt skruet på, var Lotte Honoré aktivt med hele vejen i byggeriet. 

I sin fritid deltog hun i arbejdet med at beklæde huset med træ, sætte gipsplader på væggene, spartle, male, anlægge terrasser og som det sidste egenhændigt bygge en trappe til 1. sal af krydsfinerplader. Vægge og lofter på både værelset på 1. salen og entréen i stueetagen er beklædt med krydsfiner.

Hvis man vil bygge selv, er det vigtigt at kende sine egne begrænsninger og søge professionel hjælp, når det er nødvendigt. Det kan også være en god ide at tænke selvbyggeriet ind fra starten, så arkitekten kan tegne et hus, der er enkelt og med velkendte materialer og processer. 

– Hold dig til enkle og velkendte løsninger byggeteknisk. Det gjorde vi også her. Så er det nemmere at gå til, og der er bedre forudsætninger for at følge budgettet, fordi der ikke kommer mærkelige løsninger og utraditionelle designs, siger arkitekten.

Husejerens 12 råd til selvbyggeren

  • Vær ikke bange for at bruge meget træ såvel ude som inde
  • Tænk økonomisk ved valg af udstyr til køkken og badeværelse
  • Spar haveplan og dyre planter væk til fordel for en naturgrund
  • Byg reoler og hylder til stue, køkken og værelser af krydsfinér
  • Saml et arbejdshold med fagligheden i orden og tillid til hinanden
  • Sæt en standard i byggeriet så resultatet bliver smukt, men ikke billigt for enhver pris
  • Tænk i tidsperspektiv: Måske behøver køkken og bad ikke at holde i 50 år.
  • Overvej tidligt, hvad du selv kan udføre og reservér det til dig selv
  • Stil dig selv spørgsmålet: Hvad kan jeg selv, og hvad skal jeg have hjælp til?
  • Vær ærlig over for håndværkerne og lav klare aftaler om, hvor du selv har evner til at tage over
  • Hvis du ikke skal have et nøglefærdigt hus, men kan lave en del selv, bør det afspejle sig i de tilbud, håndværkerne giver.
  • Find en byggetekniker, fx ingeniør, som du kan konsultere på timebasis i byggetekniske spørgsmål. Pengene er givet godt ud.

Et stramt budget

Lotte har været meget opmærksom på at vælge det bedste af de materialer, hun havde råd til, og især tænke økonomisk, hvad angår udstyr til køkken og badeværelse

– Jeg havde en klar fornemmelse for, hvor meget materialerne samlet måtte koste, og hvor langt jeg var nået med hver enkelt opgave. Det var helt klart en stor fordel at være så tæt på byggeriet i dagligdagen i forhold til penge og tidsplan, siger Lotte, som aflagde besøg på byggepladsen hver morgen i de fire måneder, byggeriet stod på. 

Tømreren arbejdede på timebasis og fakturerede hver uge, så der hele tiden var snor i udgifterne. Ved at vælge et træhus, vidste Lotte også, at hun selv ville være i stand til at gøre byggeriet færdigt, hvis pengene slap op før tid. Derudover har Lotte sparet på møbler og inventar.

– Jeg bor med stort set de møbler, jeg havde i forvejen og køber sjældent nye. Jeg bygger også visse møbler selv, især reoler. Det, jeg og vi ikke har været i stand til eller haft tid til at bygge selv, er hentet i Ikea. Det gælder fx det grå køkken og de rummelige klædeskabe i entré og badeværelse. Det var skønt at samle det med min familie, der alle har hjulpet med at få mit nye hjem færdigt, fortæller Lotte.

Christina Sewerin

Christina Sewerin