Tips og råd

Sådan vælger du materialer med omtanke for klimaaftrykket

Maksimal æstetik og holdbarhed kombineret med minimalt ressourceforbrug. Det er opskriften på ansvarligt byggeri, der patinerer med værdighed og holder i generationer. Læs med her, og bliv klogere på syv vigtige kriterier for materialevalg.

Meget ofte er prisen afgørende for, hvilke materialer vi vælger, når vi bygger. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, men fordi noget koster mere, er det ikke nødvendigvis det mest bæredygtige valg. Eller omvendt: Billigt er ikke altid bedst. Materialer er komplekse, da bæredygtighed handler om meget mere end materialets klimaaftryk. Det handler også om, hvordan materialerne påvirker vores sundhed, hvor meget de forurener samt om social ansvarlighed.

Når du skal bygge med omtanke for klimaet, skal du stille krav til materialerne. Et godt udgangspunkt er at vælge biobaserede materialer, der så vidt muligt fremstilles uden brug af skadelige stoffer og kræver minimalt energiforbrug i produktionsprocessen. Derudover er det en fordel for klimaet, når du vælger materialer, som har en lang levetid både teknisk og æstetisk, som kan vedligeholdes med minimal brug af skadelig kemi, og som kan genanvendes.

Lovkrav til fordel for klimaet

Alle materialer har sine fordele og ulemper. Selvom et materiale er mere energikrævende at fremstille end et andet, kan det sagtens være det bedste valg, hvis det til sammenligning holder i meget længere tid. Det betyder nemlig, at det ikke skal udskiftes så ofte, og det i sig selv kan være en klimagevinst.

Siden 2023 har det været et lovkrav at nye parcelhuse dokumenterer deres CO2-forbrug med en såkaldt LCA-beregning, der viser bygningens samlede klimaaftryk for både materialer og drift. Beregningerne er komplicerede, men de kan sagtens bruges som en rettesnor for, hvor klimavenligt et nybyggeri er. Fra 2025 bliver der efter planen indført specifikke CO2-grænser, som alt nybyggeri skal overholde – også parcelhuse.

7 kriterier, du bør vælge materialer ud fra

  1. Naturlighed
  2. Tilgængelighed
  3. Produktion
  4. Holdbarhed
  5. Vedligeholdelse 
  6. Æstetik
  7. Genbrug

Se uddybning af rådene herunder.

1. Naturlighed

Biobaserede materialer som fx træ, strå, og hamp har et lavt klimaaftryk og er sundere for dit indeklima. Ofte holder sig ofte også smukkere over tid, da de modsat fx plastik patinerer og ældes med ynde. Derudover kan mange biobaserede materialer vedligeholdes, hvilket er med til at sikre, at materialerne også står flot om mange år. 

2. Tilgængelighed

Undersøg, hvor materialet kommer fra. Er det transporteret langvejs fra, bør du undersøge, om der findes et alternativ af samme kvalitet, som ikke har krævet det samme energiforbrug i form af transport. Vær også opmærksom på, at der findes materialer, der er knaphed på, og som kloden kan løbe tør for, fx kobber. Vælg så vidt muligt fornybare materialer, der er lokalt produceret.

3. Produktion

Tjek, hvordan dine byggematerialer bliver produceret. Kig fx efter de anerkendte miljømærker som fx FSC-og PEFC-mærket, der garanterer, at træet kommer fra et bæredygtigt skovbrug. Svanemærket, EU-Blomsten og Cradle to Cradle er andre pålidelige miljømærker, der sikrer, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende af sin slags. 

4. Holdbarhed

Sæt dig grundigt ind i de forskellige materialers holdbarhed og behov for vedligeholdelse. Vurdér ikke kun materialet ud fra den tekniske holdbarhed, men også ud fra den æstetiske levetid. Hvordan patinerer materialet, og hvor længe kan man holde ud at se på det? Vil det stadig være smukt om 50 år? Vælg robuste og gennemprøvede materialer, der er egnede til formålet. 

5. Vedligeholdelse

Vælg materialer, der kan vedligeholdes, og som ikke kræver kemi eller andre miljøskadelige overfladebehandlinger for at holde. Fx kræver pudsede og malede facader mere vedligeholdelse end facader, der står i råt murværk. 

6. Æstetik

Tænk over holdbarhed i forhold til både funktion og æstetik. Et materiales udseende er nemlig lige så ofte årsag til udskiftning som funktionen – hvis ikke oftere. Undgå derfor forbigående trends, selvom det kan være fristende at lade sig forføre af tidens populære materialer. Du risikerer nemlig at blive træt af dem, længe før de er slidt op og skal udskiftes.

7. Genbrug

Hvor ender materialet, når du eller den næste ejer ikke længere vil have det? Det er en overvejelse, man også bør gøre sig. Sørg for at bruge materialer, der kan bruges igen og igen, og tænk "vugge til vugge" og ikke "vugge til grav". Overvej også, når du skal bygge nyt, bygge om eller til, om du selv til projektet kan finde materialerne brugt. Det er med til at sikre, at du ikke bidrager til et unødigt ressourceforbrug til produktion.

Gratis digitalt magasin

BYG MED OMTANKE

Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø? Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu?

I vores digitale magasin ”Byg med omtanke” har vi samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, som kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.