Bevar detaljerne

Originale detaljer giver harmoni og historie til dit hjem. Tøv derfor gerne en kende, inden du skifter gammelt ud med nyt. Læs med her og få inspiration til, hvad der er værd at passe på.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard m.fl.

Skjulte historier

Husk altid at undersøge, hvad det er for nogle mærkelige ting, du støder på i dit hus. Måske er det noget helt særligt. Det var det for familien i funkishuset her. I stedet for bare at rive fliserne over deres komfur ned, undersøgte de, hvad det var nogle mærkelige farverige kunstværker, der var hængt op. Og kunst viste det sig faktisk nærmest at være. Fliserne er nemlig malet af en elev til selveste Picasso.

Se flere billeder fra huset HER

Kærlighed til træ

Familier og venner råbte ’mal!’, da de så trælofterne. Men det gjorde arkitekt Pernille Arends heldigvis ikke. Lofterne i huset fra 1955 er nemlig i det fineste pitch pine med flotte årringe og er en vigtig karakteristika ved huset. Også husets vinduer i teak og fast inventar i oregon pine har ejeren beholdt. Døre og paneler indvendigt er med respekt for huset desuden taget af, pillet fra hinanden og rengjort og herefter sat på plads igen. Faktisk er intet malet, der ikke var malet i forvejen.

En anden sjov original detalje som bambusforhænget ud til haven er blevet hængende. Det sørger for at bier og brumbasser ikke flyver indenfor.

Se flere billeder fra huset HER

Sådan passer du på dit gamle hus

Slots- og Kulturstyrelsen giver information om, hvordan du passer på et bevaringsværdigt hus HER

Center for Bygningsbevaring giver råd til vedligeholdelse og istandsættelse af et ældre hus  HER

Byggeguide giver gode råd til bevaring af fredede og bevaringsværdige bygninger  HER

Bygningskultur Danmark fortæller om arkitektoniske stilarter. Bliv klogere på den stil, din bolig er bygget i  HER


Plastic fantastic

Familien her gik all in på bevaring, da de skulle renovere deres hus fra 1959 tegnet af Knud Friis og Elmar Moltke. Rigtig meget er derfor bevaret, blandt andet disse dørhåndtag i plastik samt mahognidørene, de sidder på. Selv den grå farve rundt om døren er bevaret fra dengang, huset blev opført. Netop nuancen på håndtag og dørkarm kan være en smart måde at undersøge, om dit hus er født med plastikhåndtag. I 60’erne var man nemlig glad for at matche farverne på de to. Det karakteristiske plastikdørgreb produceres i dag af Habo og kaldes Coupé.

Se flere billeder fra huset HER

Tænd og sluk

Har du fine, gamle stikkontakter, så behold dem endelig! Stikkontakter er en lille detalje, men de går igen i hele huset og afslører meget om husets historie. Er de begyndt at brokkes sig, må man gerne reparere dem, for eksempel ved at udskifte bagpladen i træ. Du må dog ikke opsætte nogle ekstra af de gamle stikkontakter nye steder i dit hjem uden hjælp fra en autoriseret elektriker.

Stikkontakten i den københavnske og fredede herskabslejlighed her på billedet hedder NES, er fra 1923 og er lavet i bakelit, der er verdens første industrielt fremstillede plast.

Det er nemt at finde gamle kontakter, der ikke er så slidte, for eksempel hos en af de mange forhandlere med brugte byggevarer.

Se flere billeder fra huset HER

4 store detaljer du skal bevare i din bolig

TAG
Brug de originale materialer, hvis du skifter taget ud. Og det er lige meget om det er tagpap, tegl, stråtag eller noget helt andet. Husk også at beholde formen på taget og at lade størrelsen på udhænget forblive det samme, selvom det måske ikke er moderne lige nu.

VINDUER
Er dine vinduer sunde, så lad være med at skifte dem. Nøjes evt. med at skifte selve vinduesglasset til et mere energirigtigt eller sæt et forsatsglas i. Er det ikke til at redde, kan du købe nogle brugte eller nye vinduer i en stil, der passer til huset. Selvom sprossede vinduer kan være fine og hyggelige, passer de ikke til alle huse.

GULVE
Gulve siger meget om boligen og skaber en god sammenhæng mellem rummene. Prøv derfor så vidt muligt at beholde de gamle gulve. Er de helt nedslidte så læg et nyt på i samme stil, træsort og kvalitet.

PLANLØSNING
Det er ikke forbudt at rive en væg ned eller rykke rundt på nogle rum. I dag har vi for eksempel ofte brug for mere lys i vores bolig end før i tiden, og vi har fået et favoritrum i køkkenalrummet. Men hav respekt for huset og kontakt en arkitekt, så du får et harmonisk slutresultat.

Snedkerskabe i 1940-huset

Mange ville sikkert finde pensel og hvid maling frem ved synet af disse mørke skabe. Men det gjorde arkitekt Anders Barslund og familien heldigvis ikke i dette hus fra 1920’erne. I stedet havde de blik for, at skabene er en smuk original detalje i huset og snedkerarbejde i en kvalitet, man sjældent kan få i dag. Medmindre man betaler mange penge! De bevarede derfor skabene og satte dem i stand, så det smukke mørke træ i dag rigtig kommer til sin ret. Lågerne er i mahogni og er behandlet med shellak. Lakken fremhæver den mørke glød og åretegninger i træet og giver samtidig en flot blank overflade. Typisk vil låger eller skuffer i gamle skabe binde. Hvis det er tilfældet kan man få en snedker til at rette skabet op og smøre hængslerne.

Se flere billeder fra den flot bevarede villa HER

Bevar charmen

Trods mange års brug stod dette køkken stadig smukt og charmerende i et hus helt tilbage fra 1928. Køkkenet var nemlig i gode materialer og vedligeholdt gennem næsten 100 år. Det var dog alt for lille til boligejerens behov. I stedet for at rive det ned og sætte et nyt køkken i fik arkitekt Thomas Hjort en snedker til at bygge nogle overskabe i samme stil og efter opmåling af det oprindelige. Køkkenet er et rammekøkken, hvor rammen er hvidmalet, mens de finerede skuffer er behandlet med neutral farveløs olie. Grebene er i messing og lågerne sprøjtelakeret. Også det nye komfur passer ind i det ældre køkken.

Se flere billeder fra det gamle rækkehus HER

Her kan du finde brugte byggematerialer

Genbyg.dk A/S
Amager Landevej 185
2770 Kastrup
Tlf: 38 19 24 66
www.genbyg.dk

Teglværksvejens trælasthandel - og genbrugslager
Teglværksvej 47C
5220 Odense SØ
Tlf: 66 15 60 98
www.JK-genbrugscenter.dk

Dem fra Nordlunde
Lucernevej 26
4900 Nakskov
Tlf. 54939543
www.demfranordlunde.dk
Speciale: Nedrivning af alle typer huse og bygninger. Genbrug, døre, vinduer, gulvbrædder mm

Myriaden
Præstevej 99
DK 3200 Helsinge
Tlf. 22480565
www.myriaden.net
Speciale: Lade med antik og genbrug bl.a vinduer, døre, messingbeslag og meget mere

Bango A/S
Højgaardsvej 25
DK 8620 Kjellerup
Tlf. 86822088
www.bango.dk
Speciale: Byggemarked med brugte døre, vinduer og porte. Her kan du finde både brugte varer, restpartier samt tilbehør til døre og vinduer.

Grønt fællesbad i 50’er-villaen

I et hus fra 1950’erne fandt en familie denne vindueskarm af beton. Fordybningen i betonet gør den velegnet til at have planter i, for så kan de alle vandes på én gang. På den måde slipper man for små underskåle, der let flyder over og sætter pletter. Selvom vindueskarmen er mere end 60 år gammel virker den stadig moderne med sin rå beton, der let kan give en god kontrast til hjemmets pænere møbler og materialer.

Se flere billeder fra murermestervillaen HER

Disse mindre detaljer er værd at bevare

PANELER OG STUK
De kan virke gammeldags, men pas godt på dem. Stukke og paneler er nemlig meget fint håndværk og er dyre og svære at genskabe i dag. Samtidig er de en vigtig del af fortællingen om den tid de og din bolig er fra. Har stukken efterhånden mistet sin form af for mange lag maling kan få en stukkatør til at rense den.

DØRE OG DØRGREB
Du kan sagtens nedlægge en dør eller to, hvis du har lyst, men gem dem til en anden gang eller genbrug dem et nyt sted i boligen. Vil du gerne rette op på den forrige ejers dumheder, kan du finde gamle døre og dørgreb i genbrugsbutikker og hos en af de mange forhandlere med brugte byggematerialer.

BAD OG KØKKEN
Find gerne fliser, håndvask, toilet og bad i samme stil som husets oprindelige. Hælder du mere til at bygge helt nyt, så tænk over små detaljer, som at bevare størrelsen og formen på fliserne eller at integrere nogle af de originale farver fra boligens tid. Står du med et snedkerkøkken, der er for lavt eller har andre utidssvarende proportioner, kan du få en snedker til at tilpasse det nutidige behov.

FARVER
Mange glemmer at bevare farver, når de renoverer deres bolig. Men farver siger rigtig meget om husets tid og kan have en stor effekt på de rum, de befinder sig i. Tænk dig derfor om, inden du maler det hele over, og tag en arkitekt med på råd, hvis du er i tvivl. Du kan også tænke over på ny at integrere farver, der var populære i din boligs fødselsår, når du indretter dig.

UNIKKE DETALJER
Mange gamle boliger har små indbyggede detaljer, der kun findes i netop den bolig. Det kan være indbyggede reoler, et anderledes vindue, en mærkelig hylde eller en blomsterkumme. Forsøg så vidt muligt at beholde dem. De er nemlig skræddersyet til netop dit hus og ofte i god snedkerkvalitet. Det er de detaljer, der giver dit hus masser af personlighed og som er umulige at genskabe.

Indbyggede snedkerdetaljer

Skabene og radiatorskjuleren i denne stue er originale og står præcis, som da arkitekt Anders Barslund overtog sit velbevarede 1950’er hus. De er begge lavet af snedkere til huset, hvorfor Anders Barslund godt vidste, at de skulle bevares. For hvis man vil have lavet samme kvalitet i dag, vil det koste en formue. Efter en større ombygning har det fine inventar fået selskab af en ny reolvæg med rundet hjørne, der skal lede blikket videre fra det ene rum til det andet.

Se flere billeder fra huset HER

Bungalowens signatur

En karnap er meget karakteristisk for en bungalow. Det var derfor vigtigt for familien her at bevare den og gerne i original stil fra 1930’erne. De blyindfattede ruder og den indbyggede blomsterkumme, pillede de dog ud. Træet i vinduerne var råddent og kunne ikke reddes. En tømrer konstruerede derfor på ny hele vinduespartiet med den originale type sprosser. Buen, hvor der før var blomsterkumme, har de udnyttet til en lækker siddeplads med udsigt til haven.

Se flere billeder fra huset HER

Sunde vinduer holder stadig

Der er ingen grund til at skifte dine vinduer, bare fordi, at de er gamle. I dette parcelhus fra 1960’erne har tagudhænget beskyttet vinduerne mod vind og vejr. Træet var derfor stadig sundt og uden tegn på råd eller andre dårligdomme, hvorfor de blev bevaret. Gamle vinduer har dog ofte brug for en energioptimering. Det kan du gøre ved enten at supplere med en forsatsløsning eller ved at udskifte det gamle vindueglas med lavenergiglas. Sunde vinduer skal nemlig ikke skiftes!

Se mere fra boligen HER


Se også disse historier