Effektfulde karnapper

Det er et lille indgreb, men kan have en stor virkning. En karnap kan forvandle mørke rum, så de bliver lyse, og åbne op for en udsigt, du slet ikke har haft glæde af før. Se vores forskellige eksempler, hvordan en karnap kan gøre en forskel.

Af: Marie Kiersgaard Espersen & Camilla Vinkel
Foto: Christina Kayser Onsgaard, Pia Enghild, m.fl.

Hæng ud med naturen

På en naturskøn grund ved Ødsted, lidt uden for Vejle har Arkitekt Lars Bo Poulsen tegnet et spændende træhus, som i sin form som en markant kontrast til den grønne og landskabelige kontekst, og falder alligevel flot ind i naturen. På huset er to store vinduespartier lavet som karnapper, der stikker ud af facaden og virkelig åbner boligen op. Her kan man sidde og slappe af mens man nyder den fantastiske natur. 

Uglen ved hulen

Dette gæsteanneks tegnet af Arkitekt Martin Kallesøe er beliggende i et større sommerhusområde ned til Præstø Fjord. Gæsteannekset er placeret på grundens nordvestlige hjørne og boligejerne ønskede sig et langt kig mod havens nordøstlige side og en tæt placering til et stort gammelt asketræ, hvor en hornugle har taget bolig. Dette har betydet at annekset har fået en stor karnap som indefra fungerer som en siddeniche hvorfra man kan sidde i godt lys og læse. 

Karnap i balance

Familien i denne bolig ville gerne have en stor tilbygning, men det oprindelige hus er meget lille og kvadratisk, og hvis tilbygningen blev så stor at de kunne nå op på 200 m2, kunne man risikere at den ville blive for voldsom og rent æstetisk overtage huset. Derfor forslog Arkitekt Jan Smidt Andreasen at lave de ekstra kvadratmeter som en stor svævende karnap. Zinken og det sorte træ danner nu rammen for et fantastisk uderum til hele familien.

Karnap eller kvist?

De starter begge med 'K' og minder ret meget om hinanden. Det er derfor forståeligt, hvis du bytter rundt på en kvist og en karnap. Men der er faktisk forskel på de to vinduespartier.

For mens en kvist sidder på taget, stikker en karnap ud af facaden.

Det er derfor ligegyldigt hvor stor den er, hvad den er lavet af, eller hvor meget den stikker ud af huset. Det er udelukkende placeringen, der har betydning for betegnelsen.

Få glæde af udsigten

En smuk udsigt kræver store vinduer. Så er dine vinduer små, kan netop en karnap være et lille indgreb med en stor virkning. Det blev det også for familien i dette hus. Fra stuen har de udsigt over Svendborg by og færgeoverfarten til Ærø. Men den gode placering kom slet ikke til sin ret, da de købte huset, for vinduerne var både små og sparsomme.  Arkitekt Jørgen Dahlgaard hjalp derfor familien og satte en zinkkarnap på den gamle 50’er-villa. En løsning der har givet masser af lys og åbnet for det flotte kig, de alle fire nyder hver eneste dag fra stuen. Samtidig har karnappen tilført huset et moderne udtryk.

Hyggelig siddeplads

Der er ikke noget så hyggeligt, som at sidde med benene oppe og en god kop kaffe i hånden i en karnap. Den anderledes siddemåde og følelsen af nærmest at sidde udenfor kan nemlig noget helt særligt. Overvej derfor, som arkitekt Allan Lorenzen har gjort i dette hus, at bygge en bænk ind i din karnap. Her er karnappen placeret i køkkenet, så børn og gæster kan sidde og sludre, mens maden bliver færdig. Karnappen, der er bygget i egetræ, åbner samtidig for både lys og et flot kig ud til haven.

Gør kælderen til husets lyseste rum

Karnapper er ikke kun for boligens øverste etager. De kan også gøre underværker for en kælder. Det gjorde det hos denne familie, der med hjælp fra arkitekt Morten Dalsgaard, fik forvandlet deres mørke kælder til et rent lysmekka. I dag bruger de derfor kælderen meget mere. Den store glaskarnap fylder hele etagens bredde, så der ingen mørke kroge er på de i alt 100 kælderkvadratmeter. En smart og enkel måde at få liv i sin kælder på.

I husets stil

En karnap eller kvist skal passe til husets arkitektur. Det var derfor den helt rigtige løsning, da familien i samarbejde med arkitekt Thomas Hjorth valgte at beholde den buede karnap på huset. Den type karnap er nemlig meget typisk for en bungalow. Men træet var råddent, så da resten af huset blev renoveret, blev træet skiftet ud. Oprindeligt var karnappen indenfor udstyret med en stor blomsterkumme og farvet glas i vinduerne. Under renoveringen blev glasset derfor også skiftet ud og blomsterkummen blev til en hyggelig siddeplads. I dag fungerer karnappen derfor i et moderne hjem, men fortæller stadig om den tid, den blev lavet i. 

Karnap med ovenlys

Karnapper findes i mange forskellige former. Her har arkitekt Werner Mathies lavet en med ovenlys og kig ind i siderne. En smart idé, da der ifølge lokalplanen ikke måtte åbnes med store glaspartier på netop denne langside af huset. Hvilket var ærgerligt, når der ellers er en smuk sø at kigge på. Karnapperne med ovenlys sikrer derfor både kig til søen og den ønskede afskærmning mod naboerne. Ovenlyset i karnapperne giver desuden et godt og naturligt arbejdslys over køkkenbordet.