Guide

Skaf frisk luft til din bolig

Frisk luft er essentielt for et godt indeklima. Luften i dit hjem bliver nemlig påvirket af en masse faktorer hver eneste dag: afgasning fra nye genstande, rygning, stearinlys, mados, damp fra badeværelset og din egen og andres aktivitet. Får du ikke tilført tilstrækkeligt med frisk luft til din bolig, kan det gå ud over dit velbefindende og gøre dig træt, give dig ondt i hovedet og koncentrationsbesvær og i sidste ende gøre dig syg.

Det anbefales, at du lufter ud 2-3 gange om ugen i 5-10 minutter af gangen. Om vinteren, når det er koldt, kan du forkorte intervallerne, men øge antallet af dem. Luft desuden gerne ud efter et bad og efter madlavning.

Få kontrol med mekanisk ventilation
Som supplement til eller i stedet for selv at åbne vinduerne i ny og næ, kan det være en god ide at indsætte et mekanisk ventilationssystem. Mekanisk ventilation er den mest stabile ventilationstype, og sikrer automatisk konstant udskiftning af luften med frisk luft udefra. Det kan især være smart i et nyt hus, der ofte er ret tæt bygget på grund af moderne krav, og derfor ikke får luft ind gennem sprækker og dårligt isolerede vægge. Et tæt hus er dog langt fra dårligt, tværtimod.

Med et ventilationsanlæg i et tæt hus har du nemlig fuld kontrol over mængden af frisk luft. Samtidig med at den sikrer frisk luft, kan ventilationssystemet hjælpe til med at opretholde en konstant temperatur og fugtighed og dermed øge din velvære i boligen.

Et ventilationsanlæg er dog ikke bare et ventilationsanlæg. Der findes mange forskellige typer.

Klik her for at læse mere om, hvilken type ventilationsanlæg, der passer til dig og din bolig.

8 råd til bedre luftkvalitet i din bolig

1. Gør rent. Snavs og støv udefra eller fra sengetøj og husdyr kan gøre luften tung.

2. Ryd op. Snavs og støv kan sætte sig flere steder i dit hjem, hvis det ofte roder, og du har mange ting. Det bliver lettere og mere overskueligt at gøre rent, hvis du jævnligt rydder op og har indrettet dig med lette og udpolstrede møbler.

3. Åben vinduerne og luft ud, så der kommer frisk luft ind. Det anbefales at du lufter ud to til tre gange om dagen i 5 til 10 minutter.

4. Indsæt et mekanisk ventilationssytem, der af sig selv sørger for at skifte luften ud lidt af gangen hele tiden.

5. Undgå rygning, da tobaksrøg forringer luften meget.

6. Minimer afgasning fra nye materialer, maling og nye ting ved at gå efter indeklimamærket, når du handler ind. Kraftig udluftning kan også hjælpe. Undgå desuden så vidt som muligt at opholde dig i et rum, der lige er blevet malet, eller hvor der er en masse nye ting, og vent til efter nogle dage eller uger med at bruge det.

7. Hav stueplanter og husk at vande dem. Planter optager CO2 og afgiver ilt og fornyer på den måde luften i dit hjem. Studier viser desuden, at de også kan optage flere andre stoffer i hjemmet, og på den måde lave en gavnlig rensning af luften.

8. Undgå levende lys. Stearinlys er hyggelige og smukke – især når det er mørkt og koldt udenfor. Men levende lys danner partikler, der så fine, at fimrehårene i luftvejen ikke kan filtrere dem fra, hvorfor de når helt ned i lungerne og nedsætter organets funktion.