Tips og råd

6 gode grunde til at bygge et træhus

Mange danskere forbinder træhuse med sommerhuse eller svenskernes rød-hvide ødegårde, mens et ’rigtigt hus' er bygget i mursten. Der er dog mange gode grunde til at bygge i træ. Du får de 6 vigtigste her.

6 gode grunde til at bygge et træhus

  1. Billigt og hurtigt at bygge med
  2. Præcision og uafhængighed af vejret
  3. Bæredygtig og vedvarende ressource
  4. Bedre indeklima
  5. Fleksibelt
  6. Lækkert for sanserne

Se uddybning af rådene herunder.

1. Billigt og hurtigt at bygge med

Træ er langt hurtigere at bygge med end andre byggematerialer som fx beton og mursten. Det skyldes blandt andet, at træ typisk bruges i langt større stykker end en mursten, ligesom træ er hurtigere og lettere at montere, da det hovedsageligt foregår med skruer. Og da håndværkertimer typisk er den største post i et byggeri, betyder det et billigere hus.

2. Præcision og uafhængighed af vejret

Mange træhuse bliver bygget af præfabrikerede træelementer, der bliver fremstillet på en fabrik og monteret på byggepladsen. Det giver en bedre præcision i byggeriet. Derudover er byggeriet mindre afhængigt af vejret, der ellers kan forsinke processen.

3. Bæredygtig og vedvarende ressource

Træ er en vedvarende ressource, som vi hele tiden kan plante mere af. Ligesom det er nemt at genbruge og kan omdannes til energi, i stedet for at ende som affald. Desuden binder træ CO2 , ligesom produktionen af et træhus kun afgiver 1/3 af den CO2, der tilsvarende bliver udledt ved betonbyggeri.

4. Bedre indeklima

Træ giver et godt indeklima, da det er et naturligt materiale, der kan ånde. Desuden giver det en bedre akustik end hårde materialer som beton og sten. Et godt indeklima øger dit velbefindende i boligen.

5. Fleksibelt

Træ er nemt at bygge et hus op af, men det er også nemt at pille ned igen, skifte ud eller bygge til. Træbyggeri er derfor meget fleksibelt og kan ændres til forskellige brugssituationer, ligesom det let kan repareres.

6. Lækkert for sanserne

Træ dufter, har en blød overflade at røre ved og skifter udseende mens du bor i det, alt efter, hvordan det bliver brugt og slidt. Desuden tager træ ikke din kropsvarme, når du sidder på det eller læner dig op af trævægen, modsat en koldbetonvæg. Ligesom træ bare giver dig en veltilpas følelse, fordi det er naturligt.