Billedserie

Skru op for arkitekturen og ned for lyden

Vi bygger huse med åbne planløsninger og højt til loftet. Vi indretter os henrykt med masser af glas, beton, murværk og spartansk møblering. Men store rum og hårde overflader er gift for den gode lyd. Her får du inspiration og ideer til hvordan, du får mindre støj og bedre lyd uden at gå på kompromis med arkitekturen.

Byg skævt

Skrå vægge, skæve vinkler, nicher og pudsige fremspring er alt sammen plusser på kontoen, når det handler om at skabe et behageligt akustisk indeklima i boligen. Irregulære rum bryder lyden, og forhindrer den i at blive kastet frem og tilbage. Når det irregulære rum, som her, akkompagneres af lofter i træbeton, kan øret hvile, mens øjnene frydes. Huset er tegnet af arkitekterne fra Monomal.

Brug træ

Betongulve er smukke, men de er ikke nødvendigvis en gevinst for akustikken – medmindre man som her, balancerer lyden med vægge, der er beklædt med træpaneler. Panelerne i egefiner er ikke egentlige akustikpaneler, men har gode lyddæmpende egenskaber, og sammen med bogreolen og de indbyggede møbler bidrager de til en behagelig lyd i rummet i denne villa tegnet af arkitekt Allan Lorenzen.

Huller til lyden

De store vinduespartier sørger for masser af skønt dagslys i dette sommerhus tegnet af arkitekt Søren Sarup. Men glas er et materiale, der er uegnet til at absorbere lyd, og her udgør det to af rummets fire vægge. Derfor er der kompenseret med et klassisk akustikloft af perforerede gipsplader. Hullerne er gennemgående og giver sammen med den bagvedliggende akustikfilt en effektiv lydabsorbering i rummet.

Ro i badet

Badet er et af de rum, der har størst potentiale til at blive et uudholdeligt ekkokammer. Kombinationen af hårde materialer og ingen møbler gør det ekstra vigtigt at tænke lyden med. Særligt hvis man har planer om at bruge badet som wellness-rum eller der som her, er ekstra højt til loftet. Materialet er sort træbeton, der har fræsede riller. Badet er en del af et større nybyggeri tegnet af arkitekt Allan Lorenzen.

Ørenlyd i køkkenet

Et smukt alternativ til de store akustiklofter er delløsninger som denne, hvor man ved hjælp af mindre paneler danner en akustisk zone. Panelet sikrer, at støjen absorberes, så der bliver dannet et behageligt lydmiljø, de steder hvor der mest behov for det fx omkring kogeø og spisebord. Akustiske zoner er desuden en billigere måde at løse boligens støjproblemer på. Løsningen er tegnet af arkitekt Allan Lorenzen.

Listeloftets genkomst

60’erne og 70’ernes forhadte listelofter er tilbage i en ny og æstetisk udgave med lyddæmpende lameller i lyst træ. Løsningen giver en helt særlig karakter til rummet, og er et godt eksempel på, hvordan den gode lyd kan tænkes ind i et projekt, så det bliver en del af arkitekturen. Arkitekt Allan Lorenzen

Når rummet går op i en spids

Mange af os drømmer om det – et spektakulært rum med loft til kip. Men alene rummets størrelse udgør en akustisk udfordring, der stiller krav til materialer og overflader. Når man samtidig samler nogle af hjemmets allermest støjende funktioner i et og samme rum – køkkenet, dagligstuen og trapperummet, er der brug for professionel rådgivning. I dette ombyggede hus har arkitekt Morten Dalsgaardskabt en fin akustisk balance med lyddæmpende lofter og massive plankegulve. Den træbeklædte trappe støjer mindre end en ståltrappe og familiens møblering giver det sidste bidrag til et rum med ro.

Moderne institutionsloft

De fleste forbinder træbeton med kontorer og institutioner, men her er det brugt i en privat bolig til at skabe ro og hulestemning på hemsen med gæstesengen. Arkitekt Allan Lorenzen står bag projektet.

Stop lyden

Det kan virke paradoksalt, men det fungerer. 60’ernes og 70’ernes forkætrede pistolgang med værelser er kræs for dine øre og lyden i dit hus. Lukkede døre og gangarealer med knæk stopper nemlig effektivt lydens vandring og dette eksempel viser, at det kan gøres, så det også er en nydelse at se på. Kombinationen af trægulve og akustiklofter med lister betyder, at værelsesfløjen er det rolige sted man kan trække sig tilbage til, når man skal lade op. Huset er tegnet af arkitekt Rasmus Bak.