Guide

Sådan energirenoverer du den funktionelle villa

Det danske bud på et funktionalistisk hus fra 1930'erne. Enkel, klar og klassisk. Funktionel eller ej – villaen kan trænge til en energirenovering på flere punkter.

Den funktionelle villa har en mere enkel og klar arkitektur end tidligere danske huse. Hustypen blev opført i perioden 1930-1960, og i stedet for udsmykning er der lagt vægt på, at huset skal være funktionelt og tilpasset dagligdagen.

Den funktionelle villa er bygget af klassiske danske materialer og kendetegnes ved:

 • Ydervægge og andre bærende vægge er murede, som regel af gule, blødstrøgne mursten.
 • Facaden er enten rå, eller pudset og efterfølgende malet gul eller hvid.
 • Saddeltag med røde tegl.
 • Et enkelt og funktionelt udtryk.

Energi – her halter huset

 • Vinduer
  Er vinduerne originale med et lag glas, er der meget at spare her. Det gælder ikke mindst, hvis der er tale om jernvinduer, som isolerer endnu dårligere end vinduer af træ.
  Overvej at bevare de oprindelige vinduer og i stedet supplere med forsatsvinduer med moderne energiruder. Er det nødvendigt at skifte vinduerne bør du vælge en model, der i opdeling og detaljering svarer til de oprindelige.
 • Tag
  Tjek om loftet er tilstrækkeligt efterisoleret. Det kan sandsynligvis trænge til at blive yderligere tætnet.
 • Kælder
  Er der fugt i kælderen kan det blive nødvendigt at etablere omfangsdræn og isolere ydersiden af kældervæggene.
 • Ydervægge
  Mange huse fra perioden frem til 1960 har ikke isolering i hulmurene. Tjek derfor, om det gælder din funktionelle villa. Undersøg også jævnligt, om facadens fuger og sten trænger til at blive repareret.

Hvilken pakkeløsning passer til den funktionelle villa?

Tag udgangspunkt i "Løsning 1", når du planlægger din energirenovering. En fordel ved den funktionelle villa er, at den er forholdsvis nem at vedligeholde, da materialevalget er velkendt.

Bygger du om eller til i forbindelse med energirenoveringen, får du det mest harmoniske resultat ved at videreføre det enkle og ærlige materialevalg og formsprog fra det gamle hus.