Guide

Sådan energirenoverer du murermestervillaen

En robust, enkelt og klassisk hustype, der med alderen kan have udviklet enkelte svage punkter.

Murermestervillaen er et enfamiliehus baseret på ens byggeprincipper og arkitektoniske standarder – med andre ord er det det første “typehus” og havde sin storhedstid i perioden 1910-1935.

Den typiske murermestervilla er bygget i gode, traditionelle danske materialer og karakteriseret ved: 

 • Rødt tegltag.
 • Høj tagrejsning. 
 • Facade i røde mursten. Enkelte facader er pudset op med kalk.
 • Dannebrogsvinduer af kernetræ med sprosser og kitfals.
 • Halvanden eller to etager.
 • Fuld kælder.

Energi – her halter huset

En murermestervilla er oprindelig ikke særlig godt isoleret. Så er der ikke udført energioptimerende forbedringer på dit hus i løbet af årene, vil det sandsynligvis give pote at sætte ind med efterisolering.

 • Vinduer
  Et oplagt sted at starte er vinduerne. De oprindelige vinduer har kun haft et lag glas, hvilket giver en meget dårlig isoleringsevne. Mange murermestervillaer har i løbet af årene fået monteret forsatsvinduer for at isolere huset bedre. Gælder det ikke dit hus, så overvej den løsning. Få desuden skiftet ruderne til energiglas.
 • Tag
  Da en del af tagets isolering ligger på loftet, er det ret nemt og billigt at øge isoleringstykkelsen her. Kombiner med isolering af skråvægge og skunke for et optimalt resultat. Vær også opmærksom på utætheder i tegltaget og omkring inddækninger ved kviste og karnapper.
 • Ydervægge
  Murermestervillaer er bygget med hulmur, og mellemrummet er normalt så stort, at det har en effekt at hulmursisolere. Det er i mange tilfælde gjort tidligere, men isoleringen kan være faldet sammen.
 • Kælder
  Kælderen kan være klam og fugtig, fordi kældergulve og -ydervægge ikke er helt tætte. Det er ikke nødvendigvis et problem, hvis kælderen kun bruges til opbevaring af ting, der kan tåle lidt fugt, men ellers bør du overveje en efterisolering.
 • Installationer
  Installationerne er ikke altid tidssvarende. Elinstallationerne kan være gamle og til tider ustabile, og vand- og kloakinstallationer er muligvis så forældede, at de trænger til en gennemgribende renovering.

Læs mere om murermestervillaens svagheder på bolius.dk

Hvilken pakkeløsning passer til murermestervillaen?

Tag udgangspunkt i "Løsning 3", når du planlægger din energirenovering. Her er der fokus på loft, vinduer, døre og kælder.

Det er vigtigt, at huset istandsættes med respekt for dets arkitektoniske stil og materialer. I en ældre hustype som murermestervillaen vil det bl.a. være svært at udføre en udvendig isolering af ydervæggene, uden at det går ud over husets stil og charme. Derfor vil den bedste løsning foruden hulmursisolering være en indvendig efterisolering af ydervæggene.