Tips og råd

5 tips til den perfekte forhave

En forhave byder både dig og dine gæster velkommen, men hvordan får du det bedste ud af den? Vi har samlet fem gode råd, så du kan lave en forhave, der både er smuk og praktisk. Få dem her.

5 tips til den perfekte forhave

  1. Match huset
  2. Tænk praktikken ind i indretningen
  3. Lav vejen let og tydelig med belægning
  4. Lys op i mørket
  5. Plant sejlivede planter

Se uddybning af rådene herunder.

1. Match huset

Denne lille rejse, hvor du ankommer til huset, parkerer bilen eller cyklen, oplever facaden og den første del af haven fortjener særlig opmærksomhed. Det gælder om at indrette forhaven funktionelt og æstetisk, så det både passer til dine behov og til husets arkitektur.

2. Tænk praktikken ind i indretningen

Affaldsbeholdere, postkasser, biler og cykler kan nemt rode foran huset. Derfor ender mange med at bygge nogle hurtige hovsaløsninger fra byggemarkedet, og det er ærgerligt, da de billige standardløsninger sjældent passer særlig godt til huset. Det er derfor vigtigt, at du tænker dem ind i en samlet og praktisk løsning, hvor materialer, linjer og stil matcher huset alder og arkitektur. Skal du bygge nyt hus, er det bedst at tegne det ind i projektet fra starten.

3. Lav vejen let og tydelig med belægning

Belægningen foran dit hus skal være pæn at kigge på og passe til dit hus’ arkitektur. Men du kan også aktivt bruge belægningen til a styre øjet og benene og dermed lede dine gæster på rette vej hen til hoveddøren. Vælg en belægning, der fungerer året rundt, og som ikke bliver glat, når den er våd eller det er frostvejr.

4. Lys op i mørket

Lys er vigtig for sikkerheden, når du skal bevæge dig rundt i mørket. Husk derfor at sætte lys ved trapper og ujævne områder, ligesom lys ved hoveddøren er et krav, så du kan finde nøglehullet. Skab stemning med lys, der lyser op på facaden eller et stort træ.

5. Plant sejlivede planter

Planter foran huset skaber stemning og liv. Vælg dog ikke for sarte planter og gerne nogle, der er pæne året rundt. På den måde undgår du, at der ser tomt og bart ud i de kolde vintermåneder. Bundplanter kan være en fordel frem for græs, da der er mere volumen i dem, ligesom du slipper for besværet med konstant at skulle slå et meget lille stykke græsplæne.