Se hele projektet her
Tips og råd
Bind ude- og inderum sammen
Få et mere spændende og harmonisk hjem ved at binde ude- og inderum sammen. Indsæt store vinduer, flyt dagligdagsaktiviteter ud og tænk i materialer og flader, der gør vejen udenfor let og dragende. Vi guider dig og giver dig arkitekternes bedste tips her.
Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard , Ulla Bjulver , mfl.
Publiceret:
7 tips til at binde ude- og inderum sammen
- Gå glad i bad i det fri
- Indret din terrasse som din stue
- Lav mad i det fri
- Gulv og terrasse ud i ét
- Lys op
- Luk hele facaden op
- Lad materialer gå igen
Se uddybning af rådene herunder.
1. Gå glad i bad i det fri
Opret bademuligheder i haven som denne, der er etableret på facaden af en nybygget villa af arkitekt Rasmus Bak. En skyller under åben himmel er ikke kun rart, men også praktisk. Måske er du blevet beskidt efter havearbejdet, eller også er det varmt og derfor lækkert med en kold udendørs skyller. Bademulighederne er en hverdagsfunktion, der ved at flytte udenfor øger dit leverum og gør grænsen mellem inde og ude mere flydende.
2. Indret din terrasse som din stue
Invester i hyggelig indretning til terrassen på samme måde som til din stue. Husk, at du i vid udtrækning kan anvende de samme fif og indretningstricks, som du bruger indenfor. Arranger loungeområdet med nogle behagelige flydemøbler og lad lanterner, puder og planter fuldende hyggen. På denne overdækkede terrasse er der gjort noget ekstra ud af væggene, der er beklædt med skifersten og sortmalet træ. På den måde er det nemt at forvandle et trist hjørne i haven til en indbydende hyggekrog. Terrassen er mindre del af en større ombygning lavet af arkitekt Morten Dalsgaard.
3. Lav mad i det fri
Ryk madlavningen ud på terrassen i de varme sommeraftener med et lækkert udekøkken. Husk dog, at du ikke bliver varmet af særlig meget aftensol, hvis du placerer køkkenet i øst. Skyggende træer, mure og andre høje ting skal du også tage med i dine overvejelser, inden du bygger. Placér det gerne tæt på indgangen til husets indvendige køkken, som i dette nybyggede hus af arkitekt Lars Bo Poulsen. På den måde skabes der en naturlig overgang til din bolig, og du skal ikke bære redskaber og madvarer så langt. I udekøkkenet her er der også tænkt i en afskærmende låge. Det er en god måde at undgå, at køkkenet bliver ulækkert af visne blade og andet snavs.
4. Gulv og terrasse ud i ét
Lad materialet og niveauet på dit gulv inde i huset fortsætte videre ud på terrassen. Det er en enkel og lækker måde at skabe en glidende sammenhæng mellem ude og inde på. Og når dørene står åbne, virker det nærmest som ét stort rum. Sommerhuset her er et vellykket eksempel på denne løsning. Huset er tegnet af arkitekt Søren Sarup.
Husk dog, at den manglende niveauforskel på gulvet kan give fugtproblemer, da sne og vand vil samle sig lige udenfor og derfor let kan trænge ind. En løsning kan være at lægge et linjedræn, der er en slags rist, hvor vandet kan løbe fra. Samtidig skal man huske, at materialer ikke opfører sig ens ude og inde. Med tiden vil vind og vejr derfor gøre forskel på fladerne. Træ, tegl og beton er lækre materialer at gå på med bare fødder.
5. Lys op
Lys dine uderum op og gør fx som arkitekt Rasmus Bak, der i dette projekt har lavet en spændende udebelysning. Placér fx lyset, så det lyser nedefra og op. Det vil skabe dekorative og stemningsskabende silhuetter fra planterne og andre genstande i haven. Lyset giver tryghed, da det afslører, at der ikke er noget farligt ude i mørket. Samtidig får lyset din bolig til at virke større, da lyset åbner uderummet op modsat en mur af mørke.
6. Luk hele facaden op
Indsæt store døre, der kan skydes eller foldes helt til siden langs din terrasse eller have. Når du åbner dem, giver det en fornemmelse af, at ude og inde flyder sammen til ét rum, og dit hjem vil føles større. Der er dog ingen grund til kun at lave udgange til haven fra stuen. Du kan også åbne dit badeværelse med en terrassedør eller fra soveværelset. Huset her er ombygget af arkitekt Nanna Bering.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.