Tips og råd

Boligejernes bedste sparetips

Der skal ofte kreative ideer til at få råd til drømmehuset. Se hvordan to boligejere bar sig ad her.

1. Fra by til Land

Det er ikke farvel til kulturlivet. Mange tænker, at det er hårdt at komme langt væk fra byen og kulturtilbud. Men faktisk bruger vi Svendborg by mere, end vi brugte København. For her har vi fem minutter på gåben til centrum, mens vi i København skulle op på en cykel fra Østerbro. Så det gjorde vi faktisk sjældent.

Dan & Line

Prisforskellen mellem by og land

Huspriserne i 1. kvartal 2018 er højst i hovedstaden og i området omkring København. I Frederiksberg er huspriserne næsten 11 gange så høje som på Lolland, der er landets billigste kommune at købe hus i - i tæt løb med Lemvig. Et gennemsnitligt hus på 140 m2 i Frederiksberg Kommune koster 6,6 millioner kr., mens prisen for samme størrelse hus på Lolland er 617.000 kr. I Svendborg koster et hus på 140 m2 ca. 1.441.160 kr.

Kilde: Videncentret Bolius

Hold fast i den økonomiske ramme for byggeprojektet og tag banken med på råd allerede fra starten. Bliver de ændret undervejs, så husk at få bankens godkendelse. Det giver ro i maven at vide, at banken er med på eventuelt nye lån. Og hav mod til at sige fra over for arkitektens og entreprenørens mange gode ideer til forbedringer, hvis de går udover aftalt budget. Det er let at lade sig rive med.

Tine & Peter

3 gode råd: Sådan sparer du på boliglånet

1. Vælg det rigtige boliglån. Det kan koste dig op til flere hundredtusinde kroner, hvis du vælger et forkert boliglån. Vælg det, der passer dig og din familie bedst.

2. Afdrag de dyreste lån først. Som tommelfingerregel er det bedst at afdrage de dyreste banklån i din bolig, inden du begynder at betale af på realkreditlånet. Realkreditforeningen vil låne dig op til 80 procent af boligens værdi til en rente, der næsten altid er lavere end bankens. Ved at betale banklånet først, slipper du for de høje renter og kan nøjes med de forholdsvis billige realkreditlån.

3. Saml dine forbrugslån. Du skal betale op til 30 procent i årlige omkostninger, når du låne pengene i en butik til fx at købe et nyt tv eller hårde hvidevarer. Låner du lidt flere penge med dit boliglån, har du råd til at opsige forbrugslånet og samlet betale mindre.

KLIK HER og læs 7 råd mere om boliglånet hos Videncentret Bolius

3. Bo for dine penge

Når du genbruger vand og varme og har isoleret optimalt, så kommer du med andre ord til at bo for dine penge i stedet for at hælde dem i kloakken.

Sofie & Peter

Hvad er et passivhus?

Et passivhus er et superlavenergihus, dvs. et hus, hvor behovet for rumopvarmning er mindre end 15 kWh/m2 pr. år teoretisk. Der er også strenge krav til tætheden i et passivhus for at undgå varmetab.

Passivhuses lave energiforbrug opnås bl.a. ved at bygge, så huset har:

1. Et lavt varmetab fra vægge, loft og gulv.

2. Supereffektive vinduer, der er optimalt placeret, så solvarmen udnyttes.

3. En lufttæt konstruktion og kontrolleret ventilation med varmegenvinding.

4. Et kompakt design, så husets overflade er lille og dermed ikke taber så meget varme.

5. Solvarmeanlæg, som anvendes til varmt brugsvand.