Tips og råd

Arkitektens råd til ny førstesal

Arkitekt Lars Bo Poulsen Fra N+P Arkitekter har adskillige nybyggede førstesale på samvittigheden.
Her får du hans bedste råd.

3 råd til ny førstesal

  1. Gennemtænk gevinsterne
  2. Vurdér det arkitektoniske potentiale
  3. Tag arkitekturen i ed – også indvendigt

Se uddybning af rådene herunder.

1. Gennemtænk gevinsterne.

Der er ingen enkle tommelfingerregler for, hvornår det kan betale sig at vælge en ny førstesal frem for en tilbygning. Men som udgangspunkt skal udvidelsen opad give noget ekstra til din bolig - fx en smuk udsigt over landskabet eller muligheden for at trække mere lys ind i boligen. En anden god grund kan være, at der ikke er plads til at udvide på grunden, eller at du ønsker at bevare din have og derfor hellere vil bygge i højden.

2. Vurdér det arkitektoniske potentiale.

Ikke alle huse kan bære en ny førstesal arkitektonisk, og i nogle tilfælde vil den måske ligefrem misklæde huset og ødelægge dets stil og udtryk. Derfor er det vigtigt at få de arkitektoniske muligheder vurderet tidligt i processen af en arkitekt. Det kræver, at man bruger penge på rådgivning og prioriterer det arbejde, der ligger i at skabe arkitektonisk sammenhæng mellem huset og den nye førstesal.

3. Tag arkitekturen i ed – også indvendigt.

Mange tænker deres boligprojekter ude fra og ind – at facaden og husets ydre er det vigtigste. Men det er mindst lige så vigtigt, at arbejde med det indre. En ny tagetage giver nemlig mulighed for at arbejde med spændende, dobbelthøje rum og kontakt mellem etagerne. Og så handler det selvfølgelig om at få planløsningen til at hænge logisk og funktionelt sammen, så det passer til dine behov. Her er det vigtigt at overveje, om man ønsker tæt kontakt til have og terrasse eller man hellere vil have brugsrummene op i højden, hvor de får udsigten.