Tips og råd

Arkitektens råd til sommerhuset

Dit sommerhus skal ikke bare være ”bolig nummer to” men derimod skabe rammerne for noget andet end det liv, du lever til dagligt. Det mener arkitekt Marie Fenger Ehlers, der giver sine bedste råd til dit nye sommerhus.

5 gode råd til sommerhuset

  1. Placer huset rigtigt på grunden
  2. Skab rammen om det gode fritidsliv
  3. Vælg materialer, som passer til omgivelserne
  4. Bind inde og ude sammen
  5. Skab gode uderum

1. Placer huset rigtigt på grunden

Det gælder om at få det mest muligt ud af omgivelserne. Sørg for at placere huset på grunden, så du får det mest optimale ud af huset i forhold til udsigten og kig samt lysindfald og vindforhold. Tænk over, hvordan soveværelser og opholdsrum er placeret i forhold til verdenshjørnerne og overvej, hvor lyset skal komme ind. Når først huset er bygget, er det nemlig svært at lave om på.

 

2. Skab rammen om det gode fritidsliv

Sommerhuset skal danne rammen om et andet liv end det, du lever til dagligt. Typisk er sommerhuset mindre, og det gælder derfor om at udnytte den kompakthed og intimitet, der kendetegner det.

Tænk indretningen ind fra starten. Integrer møbler og andet inventar fast i huset, så der bliver skabt rene rum og linjer, og så det begrænsede areal bliver udnyttet til fulde. Når sommerhuset en dag måske skal sælges, vil man typisk sælge det med inventar, og her vil det være en fordel at have indbyggede skabe og faste møbler.

3. Vælg materialer, som passer til omgivelserne

Sørge for at sommerhuset tilpasser sig omgivelserne. Gå efter varme og naturlige materialer, der hjælper med at skabe en rar og intim stemning og ikke mindst god akustik. Overvej også at bruge nogle af de samme materialer ude og inde, så der bliver skabt en sammenhæng mellem selve boligen og udearealet. Ved at genbruge materialer vil overgangen mellem ude og inde blive mere glidende. 

4. Bind ude og inde sammen

Bind uderum og huset sammen så meget som overhovedet muligt. Det kan du fx gøre ved at åbne op for et alrum eller opholdsrum ud mod en terrasse ved hjælp af fx skydedøre. På den måde bliver overgangen mellem ude og inde flydende. Terrassen bliver trukket ind i stuen – og omvendt, og på den måde kommer du tættere på naturen.

5. Skab gode uderum

Sommerhuslivet handler i høj grad om at dyrke udelivet. Derfor er det vigtigt at få skabt nogle gode uderum, som både kan danne rammen for livet i det fri og ikke mindst forlænge årstiderne. Det gælder om at tænke i, hvordan bygningskroppe kan hjælpe med at skabe uderum, hvor man kan sidde i læ, og hvor det er rart at opholde sig. Disse rum kan skabes både ved hjælp af en vinkel på huset, et anneks, læmure eller andre former for afskærmning.