Dit sommerhus skal ikke bare være ”bolig nummer to” men derimod skabe rammerne for noget andet end det liv, du lever til dagligt. Det mener arkitekt Marie Fenger Ehlers, der giver sine bedste råd til dit nye sommerhus.
Af:
Line Jensen
Foto:
Christina Kayser Onsgaard
,
Andreas Mikkel Hansen
Med store vinduer, skønne materialer og en placering med direkte forbindelse til Kattegat, er sommerhuset her lidt af drøm. Udvendigt er sommerhuset beklædt med sorte trælister på både tag og ydervægge. Indvendig består materialeret på både vægge, gulv og loft af asketræ.
Det gælder om at få det mest muligt ud af omgivelserne. Sørg for at placere huset på grunden, så du får det mest optimale ud af huset i forhold til udsigten og kig samt lysindfald og vindforhold. Tænk over, hvordan soveværelser og opholdsrum er placeret i forhold til verdenshjørnerne og overvej, hvor lyset skal komme ind. Når først huset er bygget, er det nemlig svært at lave om på.
Sommerhuset er placeret på en naturskøn grund på Mols og består af et hovedhus på 95 m2 og en mindre anneksbygning. Arkitekt Marie Fenger har ikke blot lavet en plantegning over de indvendige rum - hun har også en plan for uderummene. Her er der virkelig tænkt på at lægge op til sommerhusaktiviteter. Der er både udekøkken, opbevaring til kajakker, lounge-område og udebruser.
Sommerhuset skal danne rammen om et andet liv end det, du lever til dagligt. Typisk er sommerhuset mindre, og det gælder derfor om at udnytte den kompakthed og intimitet, der kendetegner det.
Tænk indretningen ind fra starten. Integrer møbler og andet inventar fast i huset, så der bliver skabt rene rum og linjer, og så det begrænsede areal bliver udnyttet til fulde. Når sommerhuset en dag måske skal sælges, vil man typisk sælge det med inventar, og her vil det være en fordel at have indbyggede skabe og faste møbler.
Sommerhuset her er tegnet af arkitekt Martin Kallesø og består af nogle bokse. Alle boksene er beklædt med træ - både udvendigt og indvendigt. Det er grundens to dominerende træsorter, birk og fyr, der har bestemt træbeklædningen. Udvendigt er huset beklædt med varmebehandlet, umalede fyrretræsbrædder og indvendigt er alle rum, undtagen badeværelset, beklædt med matlakerede birkefinerplader på alle flader. Køkkenet har skuffer med grøn linoleum, som matcher den grønne mos på de birketræsstammer, der står lige udenfor køkkenvinduet.
Sørge for at sommerhuset tilpasser sig omgivelserne. Gå efter varme og naturlige materialer, der hjælper med at skabe en rar og intim stemning og ikke mindst god akustik. Overvej også at bruge nogle af de samme materialer ude og inde, så der bliver skabt en sammenhæng mellem selve boligen og udearealet. Ved at genbruge materialer vil overgangen mellem ude og inde blive mere glidende.
Der er mange elementer og detaljer ved dette sommerhus af arkitekt Søren Sarup, der gør at inde og ude smelter sammen på fineste vis. De store vinduespartier, der er sænket ned under gulvet, gør, at overgangen fra trægulvet indenfor til gulvbrædderne på terrassen er minimal. Det store, skulpturelle udhæng bliver også en forlængelse af loftet indenfor, og sørger for, at dørene kan stå på vidt gab, selv hvis det giver en sommerbyge.
Bind uderum og huset sammen så meget som overhovedet muligt. Det kan du fx gøre ved at åbne op for et alrum eller opholdsrum ud mod en terrasse ved hjælp af fx skydedøre. På den måde bliver overgangen mellem ude og inde flydende. Terrassen bliver trukket ind i stuen – og omvendt, og på den måde kommer du tættere på naturen.
Sommerhuslivet handler i høj grad om at dyrke udelivet. Derfor er det vigtigt at få skabt nogle gode uderum, som både kan danne rammen for livet i det fri og ikke mindst forlænge årstiderne. Det gælder om at tænke i, hvordan bygningskroppe kan hjælpe med at skabe uderum, hvor man kan sidde i læ, og hvor det er rart at opholde sig. Disse rum kan skabes både ved hjælp af en vinkel på huset, et anneks, læmure eller andre former for afskærmning.