Tips og råd

Arkitektens råd til træhuset

Arkitekt Hanne Lind-Bonderup har tegnet mange træhuse til både ferie- og helårsbeboelse. Hun bor selv i en ombygget lade, hvor masser af træ inde og ude giver varme og karakter i modspil med andre materialer. Her deler hun sine bedste råd til træhuset.

Arkitektens 7 råd til træhuset

  1. Skab kontraster med materialemix og nicher
  2. Vær ikke bange for at blande flere træsorter
  3. Brug træ som et lydabsorberende element
  4. Vælg det rigtige træ
  5. Tænk over valg af isoleringsmateriale
  6. Få præcise samlinger og fin detaljeringsgrad
  7. Overvej husets udseende i forhold til omgivelserne
     

Se uddybning af rådene herunder

I den ombyggede lade, hvor Hanne Lind-Bonderup både bor og har tegnestue sammen med sin mand, er træ et gennemgående element – ikke bare i den synlige konstruktion, men også i form af møbler samt vægge og lofter i krydsfiner.

– Det er i høj grad træet, som er med til at skabe identiteten, for i stue, soverum og i tegnestuen har vi krydsfiner på både vægge og lofter, og den synlige trækonstruktion er også med til at giver karakter, fortæller hun.

Hanne Lind-Bonderup har tegnet huse i mange forskellige materialer, men noget af det, hun fremhæver ved træhuse, er, at de ændrer sig og får karakter med årene. I sit eget hus sætter hun pris på, at træets farve og struktur er med til at give rummet stemning og identitet. 

– Krydsfineren er med til at gøre det rart og hyggeligt at være her – også med seks meter til kip. Vi betragter vores hjem som et eksperimentarium og er sådan nogen, som kan finde på lige at sætte hæfteklammer i krydsfineren, fordi vi skal have en planche op. Og det er så robust det materiale, at du ikke kan se det, når du fjerner hæfteklammerne igen. Jeg tror, at vi har seks træsorter herhjemme, og de spiller fint sammen. Man skal ikke være bange for at blande flere træsorter i træhuset eller i det hele taget. 

Her får du Hanne Lind-Bonderups 7 råd til træhuset. 

1. Skab kontraster med materialemix og nicher

Vi behøver ikke alle sammen bo i en cigarkasse, fordi vi bor i træhuse, så overvej, hvor meget træet skal fylde indendørs. I mit eget hjem giver træet en skøn varme og er med til at give rummene deres særpræg, men materialet bliver også fremhævet, fordi det spiller op imod polycarbonat, som vi har som vægelement mellem bolig og tegnestuen, og beton, så det vigtigste er, at man har nogle kontraster. 

Kontrasterne kan opstå i mødet imellem materialer men også på andre måder, f.eks. ved at etablere en karnap, hvor væggens træbeklædning får lov at fortsætte med ind i karnappen, så du får en indrammet niche. På den måde bliver udsigten som et billede på væggen og er med til at danne kontrast til træet. 

Hvis du har egetræsbeklædning på alle vægge, kan du måske tænke, at du er nødt til også at have nogle egetræsmøbler, men vær ikke bange for at gå over i en anden træsort. Et godt fif et få nogle prøver på forskellige typer træ, f.eks. douglasgran, birke- og egetræ, med hjem fra byggemarkedet og lægge dem ved siden af hinanden. Så kan du kigge på dem over noget tid og i forskellige belysninger og se, hvordan de forskellige toner fungerer sammen, og hvilke kombinationer du kan lide. 

3. Brug træ som et lydabsorberende element

Træ er som materiale i sig selv lydabsorberende, og jeg har f.eks. tegnet et sommerhus i træ, hvor gulve, vægge og lofter er i træ, men hvor vi slet ikke har lavet nogen former for lydabsorbering. Alligevel er der en fin lyd, så det kan godt lade sig gøre. 

Man må godt fornemme, at man er i et højloftet rum, men det skal ikke ødelægge samtalen, hvis der er gæster. Der vil altid være nogle naturlige samlinger i træet, som bryder lyden, men ellers kan man tilføre lister eller lameller for at føre lyden i forskellige retninger. Det kender vi fra gamle sommerhuse, hvor der er listebeklædning på vægge og lofter. Der er som regel god akustik. 
 

4. Vælg det rigtige træ

Når du skal vælge træ til facaden, handler det om æstetik, men du skal også vælge træ, som kan modstå råd og svamp, og som samtidig er behandlet på en måde, som betyder, at det genbruges. Undersøg, hvordan træet er behandlet, hvor langt det er transporteret, og om det er Svanemærket eller har andre vigtige certificeringer. 

Dernæst kan du tage de æstetiske briller på og se på, hvordan træet patinerer. Vælger du at få et hus med store udhæng, vil det naturligt være sådan, at træet under udhænget vil have en mere gyldenvarm farve, hvorimod det træ, som er mere udsat for sol og regn, bliver mere gråt inden for et år. Det er naturligt og en del af skønheden, synes jeg.

5. Tænk over valg af isoleringsmateriale

En villa eller et sommerhus er typisk bygget med en trækonstruktion, og dernæst skal du tænke over, hvilken facadeisolering der skal anvendes. Skal det være glasuld, eller skal er det være træuld, så du får et komplet træhus? Der findes flere og flere nye, bæredygtige muligheder, så dem synes jeg, man skal overveje. 

6. Få præcise samlinger og fin detaljeringsgrad

Når man arbejder med plader af træ til vægbeklædning, f.eks. birke- eller ahornfineret krydsfiner, kan man som dygtig håndværker skære meget præcist og lave nogle flotte samlinger. Dermed kan man undgå at skulle spartle, som hvis man bruger plader af gips, som ikke kan skæres præcist. Bruger du gips, skal du spartle, slibe, sætte væv op og male op til tre gange, og måske skal malingen friskes op efter fem-seks år. Desuden skal du sætte fodlister op og måske også lister i loftet. Det kan du undgå med træ. 

Dine vægge og elementer i træ kan du med mellemrum rengøre med støvsugeren eller med en klud, men det kræver ikke så meget. Et helt praktisk råd er, at hvis du bruger krydsfiner, er det altid godt med slibning inden montering, for overfladen kan godt være lidt ru. 

7. Overvej husets udseende i forhold til omgivelserne

Når du kører rundt i landskaberne, kan du nogle steder se en masse træhuse fra 70’erne og 80’erne, som er grøn- eller sortmalede og har hvidmalede døre og vinduer. De er uden tvivl hyggelige, men de hvidmalede sternbrædder og de småsprossede vinduer er hårde kontraster imod marehalm, græsser osv. i gyldne og douce farver. 

Det ubehandlede træ falder meget mere ind i naturen og læner sig op ad det, der nu er der. Så medmindre man gerne vil have et meget markant hus, som skiller sig ud i landskabet, så synes jeg, at man, når man vælger at bo i et træhus, skal lade træet stå frem med sin naturlige karakter og farve.