Artikel

Skal du flytte eller bygge dig til mere plads?

Når boligen er blevet for lille og børnene klumper sig sammen på alt for små værelser, er det fristende at vende ryggen til det hele og starte forfra et nyt og større sted. Men i nogle tilfælde kan det bedre betale sig at bygge om eller til end at flytte i noget nyt. Få eksperternes bedste råd her.

Måske er du allerede begyndt at tjekke ejendomsmæglernes annoncer. Men inden du kaster dig ud i et dyrt og besværligt boligkøb, er det værd at kigge ekstra godt på din nuværende bolig. Der kan nemlig være en langt bedre økonomi i at udvide eller omorganisere den frem for at flytte. Først og fremmest sparer du flytteomkostningerne, og hvis du og din familie i forvejen er glade for at bo, hvor I bor, hvorfor så flytte?

Din adresse bestemmer, om du skal flytte

Om en ombygning eller en flytning er det rigtig valg for dig, kommer ifølge sekretariatsleder Curt Liliegren fra Boligøkonomisk Videnscenter dog meget an på, hvor i landet du bor.

I Danmarks yderområder er boligerne billige. Kan du få solgt dit hus, vil det derfor typisk kræve et langt mindre greb i lommerne at købe noget større end at bygge ud på det gamle hus.

- Man skal tænke over bytteforholdet mellem køb og salg. Bevæger man sig langt væk fra de store byer og tager til Maribo eller Skive er bytteforholdet godt. Her kan man sagtens finde en perle – fx en patricier-villa – som dem i Holte, men til få penge, siger Curt Liliegren til Danske BoligArkitekter og fortsætter:

- Bor man derimod i eller tæt på en af landets store byer, skal man overveje, om man kan lide at bo, hvor man bor, hvor meget friværdi man har at bygge for, samt hvad det er for en bolig, man bor i. For det er ikke alle boliger, der er lige lette at bygge om eller til, så det fungerer og ser pænt ud.

Hvornår kan det betale sig at bygge om eller -til?

Jo højere huspriserne er i det område, du bor i, jo bedre kan det betale sig at bygge til din eksisterende bolig. Jo flere kvadratmeter tilbygning, desto lavere bliver kvadratmeterprisen.

En ny tilbygning på 100m2 vil altid have en væsentlig lavere kvadratmeterpris end en tilbygning på 20 m2.

Husk at højst 30 % af grundens areal må bebygges. Desuden kan der være regler i lokalplanen, der sætter begrænsninger for 1.-sale m.v.

Følgende vil gøre tilbygningen dyrere:

  • Hvis køkken og bad udgør en stor del eller det hele.
  • En vinkeltilbygning frem for en forlængelse af boligen.
  • Kompleks sammenbygning med den eksisterende bolig.
  • Dårlige jordbundsforhold, da det kan kræve ekstra fundering.
  • Kviste, karnapper og åbent til kip.

Kilde: Videncentret Bolius

Gå efter den rigtige løsning fra starten

Derfor anbefaler sekretariatsleder hos Danske Boligarkitekter Pernille Hjorth også, at man får professionel rådgivning til at vurdere, hvilken udbygning, der passer bedst til huset.

- En tilbygning kan være mange forskellige ting, så inden man kaster sig ud i et større projekt, kan det betale sig at få ordentlig rådgivning, siger hun.

- Måske er det slet ikke en regulær tilbygning, der egner sig bedst til huset, men en ny førstesal eller udnyttelse af loftet eller kælderen. Eller måske kan I sammen med en arkitekt komme frem til, at en reorganisering af boligens grundplan vil gøre underværker og løse jeres pladsproblemer, siger Pernille Hjorth, der er sekretariatschef i Danske BoligArkitekter.

Nogle ombygninger er mere værd end andre
Det er dog ikke alle ombygninger af din bolig, der er lige meget værd.

- I dag er det ikke nødvendigvis en fordel for et hus og dens salgsværdi, at den har en kælder, da vi ser flere og flere oversvømmelser, der ofte kan give ejerne problemer, fortæller Curt Liljegren.

Heller ikke udbygninger med dyre køkkener eller badeværelser kan i kroner og øre betale sig tilbage i en senere salgspris. De to rum præges nemlig ofte af personlig smag, som de næste ejere ikke nødvendigvis deler. Dertil kommer, at mange boligejere netop gerne selv vil bestemme, hvordan netop disse to rum skal være i en ny bolig og derfor ikke ser det som et plus med et eksisterende dyrt køkken.

- Et børneværelse er bedre at bruge byggepengene på, da det er et regulært rum, der kan bruges til meget. Især hvis det er i et populært børneområde, kan det være pengene værd, siger Curt Liljegren.

Er det børneværelser, der står på ønskelisten, er det dog ikke nødvendigvis en god idé.

- Er børnene små og regner man med at skulle bo der de næste 18 år, kan det godt betale sig at bygge ud, men er de teenagere, er der ikke mange år til, at du står uden hjemmeboende børn men et kæmpe hus med alt for meget plads, siger han.

Prisen på en tilbygning

Det er svært at sætte præcise tal på, hvad en ombygning koster, for det afhænger altid af valg af konstruktion og valg af materialer. Men i meget runde tal anslår bygningskonstruktør og fagekspert hos Videncentret Bolius Tine Sode, at en simpel tilbygning uden installationer til køkken og bad koster omkring 10.000-15.000 kr. pr. kvadratmeter. Hvis det derimod er med køkken og bad kan man godt regne med at fordoble prisen.

- Jo flere kvadratmeter man bygger på huset, desto mindre bliver kvadratmeterprisen, for der er altid en masse standardudgifter til for eksempel rådgivning, byggetilladelse og bygningstegninger, og de er de samme, uanset hvor stor tilbygningen er, forklarer Tine Sode.

Kilder:

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.