Tips og råd

Arkitektens bedste råd til en billigere tilbygning

Det er dyrt at bygge, og selv en mindre tilbygning kan få byggebudgettet til at løbe løbsk. Men griber du opgaven rigtigt an fra starten, kan der være mange penge at spare. Her får du arkitekternes bedste råd til en billigere og bedre tilbygning.

En tilbygning er næsten altid en kompleks byggeopgave, hvor mange faktorer spiller ind på både prisen og det endelige resultat. For det første spiller størrelsen en stor rolle – jo større tilbygningen er, desto højere bliver omkostningerne. Derudover påvirker tilbygningens kompleksitet dvs. hvor mange detaljer og tekniske løsninger der skal indarbejdes, den samlede pris. Valget af materialer er også en vigtig overvejelse, da det både kan have indflydelse på byggeomkostningerne her og nu og på vedligeholdelsesudgifterne på længere sigt. 
En arkitekt kan hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger, så du sikre, at din tilbygning ikke kun opfylder dine behov, men også holder sig inden for dit budget. I denne artikel løfter vi sløret for arkitekternes sparetricks til tilbygningen. 

8 tips til en billigere tilbygning

  1. Placér tilbygningen rigtigt
  2. Byg kun de kvadratmeter, du har brug for
  3. Begræns mængden af glas
  4. Vælg et simpelt fundament
  5. Vælg IKKE de billigste materialer
  6. Skru ned for detaljerne
  7. Vælg fleksible løsninger
  8. Brug en arkitekt

Se uddybning af rådene herunder.

1. Placer tilbygningen rigtigt

Du kan spare mange penge ved at gennemtænke både placeringen og brugen af din tilbygning. En af de mest almindelige faldgruber er, at man ender med at bygge mere, end man egentlig har brug for. Det sker typisk, når man fx planlægger en tilbygning med to værelser, men placerer tilbygningen så uhensigtsmæssigt, at man bliver nødt til at bygge tre værelser for at kompensere for tabet af et eksisterende værelse, der er blevet omdannet til gangareal i forbindelse med tilbygningen.

En anden udbredt fejl er at placere tilbygningen, så den skygger for eksisterende udendørsarealer og terrasser. Det kan betyde, at man må bygge en ny terrasse et andet sted i haven, hvilket ikke blot er en ekstra udgift, men også kan forringe de områder, familien tidligere har nydt, og hvor der er læ, sol eller en skøn udsigt.

Disse fejl opstår ofte, når man ikke har tænkt helheden igennem eller ikke har fået grundig arkitektrådgivning i den indledende fase. Havde man i stedet planlagt tilbygningen med fokus på samspillet mellem hus og tilbygning, kunne man have undgået unødvendige udgifter og problemer. 

2. Byg kun de kvadratmeter, du har brug for

Størrelsen er en af de parametre, der betyder allermest for prisen på din tilbygning. Tænk dig derfor om, og brug af en arkitekt, så du kun bygger det, du har brug for. Kvadratmeterprisen for en simpel og ukompliceret tilbygning begynder ved de 25.000 kr. (2024-priser). Ønsker du lækre materialer, flere detaljer, gulvvarme og installationskrævende rum som fx køkken og bad ligger kvadratmeterprisen nærmere på 40.000-50.000 kr. Skærer du blot fem kvadratmeter af din tilbygning, kan du altså sparer helt op til 250.000 kr også selvom kvadratmeterprisen er højere ved små tilbygninger, da startomkostningerne vil være de samme, uanset størrelsen. 

3. Begræns mængden af glas

Tilbygninger kræver byggetilladelse og skal overholde bygningsreglementet. Konstruktionen er således underlagt bygningsreglementets krav omkring varmetab. Hvis tilbygningens varmetab er for stort på grund af store glasarealer, kan du kompensere ved samtidig at efterisolere den eksisterende bygning. Det kan dog være en stor udgift at efterisolere - også selvom det vil give dig en mindre varmeregning på sigt. Vil du undgå den ekstra udgift i budgettet, bør du derfor tænke over mængden af glasareal, når du bygger til, og holde dig på, hvad der svarer til 22% af tilbygningens gulvareal.

4. Vælg et simpelt fundament

Når der skal bygges en tilbygning til et hus, skal maskiner, materialer og tungt grej transporteres ind i haven, så der kan graves ud til fundament, terrændæk osv. Det betyder desværre ofte dyre traktoseskader på haven, der skal genoprettes bagefter. Men vælger du en mere simpel konstruktion af træ på skruefundamenter sparer du udgiften til udgravning og støbning af fundament, og håndværkerne kan selv bære materialerne frem og tilbage uden brug af store maskiner. Samlet set giver det både en besparelse på selve byggeriet og minimerer risikoen for ekstraudgifter til genoprettelse af haven.  

5. Vælg IKKE de billigste materialer

Der findes masser af billige materialer, og du kan spare meget ved at vælge et gulv af laminat frem for massive gulvplanker eller en facade af de billige, vedligeholdelsesfrie ”plank” med træstruktur. Men det er et dårligt sted at spare, da hele tilbygningen hurtigt kommer til at se sølle ud. Derved risikerer du at ødelægge hele indtrykket af den samlede bolig udefra samt gensalgsværdien. Husk, at vedligeholdelsesfrie materialer, der falmer, trækker husets værdi ned. Det kan derfor betale sig på længere sigt at gå efter materialer af bedre holdbarhed og kvalitet, der samtidig ældes med ynde. 

6. Skru ned for detaljerne

Er tilbygningens form og detaljeringsgrad kompliceret, bliver prisen højere. Byg derfor så enkelt som muligt med en regulær form og en fornuftig sammenbygning med hovedhuset, ligesom et fladt loft ofte er billigere end et til kip. Som arkitekt vil jeg dog anbefale, at formen afgøres ud fra, hvad der passer bedst til huset, og ikke hvad der er billigst.

7. Vælg fleksible løsninger

Mangler I værelser - måske til børn, der kun er der hver anden uge eller i weekenden, så overvej en ekstra gang, hvad behovet reelt er, og om behovet ser anderledes ud om 3-5 år. I kan spare mange penge ved at tænke fleksibilitet ind i huset, fx med store skydedøre, der kan skabe små selvstændige rum i et stort fællesrum efter behov. Det kan også være en god løsning at have et stort fælles legerum kombineret med nogle helt små soverum. På den måde undgår I en stor og dyr tilbygning med en masse værelser, som de næste ejere sandsynligvis ikke har brug for (og I måske snart heller ikke selv har), og som ødelægger husets helhed.

8. Brug en arkitekt

Selvom det kan virke som en ekstra udgift at hyre en arkitekt, er det en investering, der i høj grad kan betale sig. Selv med de bedste råd og kreative inspark fra venner og familie kan det være svært selv at planlægge og udforme en tilbygning. Der er mange komplekse faktorer at tage højde for, som fx konstruktioner, gangarealer, lysindfald, møbleringsmuligheder, sammenhæng med det eksisterende hus, bygningsreglement, lokalplaner, og sidst men ikke mindst: økonomi.

En arkitekt har den nødvendige erfaring, det kræver at håndtere udfordringerne og kan finde de bedste og mest realistiske løsninger inden for dit budget. Desuden kan en arkitekt sikre, at tilbygningen ikke blot opfylder de aktuelle behov, men også bidrager til at øge husets samlede værdi.