Se hele boligreportagen her
Billedserie
8 hyggelige hemse
En hems er en smart og nem måde at skabe ekstra sovepladser til familiebesøg eller flere kvadratmeter at udfolde sig på. Se de bedste løsninger fra arkitekterne her, og få masser af ideer og inspiration til din egen hems.
Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard , Andreas Mikkel Hansen , Pia Enghild
Publiceret:
Opdateret:
Som en ekstra etage
Har du pladsen til det, så luk din hems til, så den nærmest fungerer som en hemmelig ekstra etage. Det har arkitekt Allan Lorenzen gjort i dette ombyggede atelier, hvor de smukke egetræs-vægge fortsætter op til en aflukket hems i samme materiale. Ovenlysvinduer gør rummet lyst, mens det mørke troldtekt-loft og den mørkegrønne endevæg gør det mere huleagtigt.
Rytterlys over hemsen
Gør hemsen til et smukt og lyst rum med ovenlys i kippens spids - kaldet 'rytterlys'. Da hemsen har kontakt til underetagen gennem spærene, bidrager ovenlyset også til masser af lys her. Hemsen her har arkitekt Jan Smidt Andreasen tilføjet et ældre hus fra 40'erne i en ombygning, hvor målet var at udnytte 1. salen maksimalt. Og i dag bliver hemsen flittigt brugt til leg og store togbaner, så resten af familien ikke skal falde over dem i stuen.
Skulpturel hule
Arkitekt Marie Fenger Ehlers har i det nybyggede sommerhus designet en enkel og skulpturel hems med tremmevæg. Den smukke hems indbyder til hygge og skaber hulestemning, og her kan husets beboere og gæster nyde udsigten ud over sommerhusets store opholdsrum. Hemsen er udført i asketræ fra top til tå, hvilket er i tråd med resten af husets indretning.
Stig til vejrs med stil
Ligesom trapper kan være smukke og skulpturelle, kan en stige også formes mere eller mindre spændende. Gør derfor noget ud af stigen til hemsen og køb ikke bare den første og bedste i byggemarkedet. Stigen her i sommerhuset af arkitekt Charles Bessard er skræddersyet til hemsen og bygget i tykke egetræsplanker, der matcher vinduesrammer og gulv. Det solide design gør den ekstra smuk og skriger kvalitet. Samtidig betyder de brede trin, at den er langt lettere at gå op ad.
Hyggelig rede under loftet
Arkitekt Marie Fenger Ehlers viser her, at det kun er fantasien, der sætter grænsen for, hvordan en hems kan se ud, eller hvor den kan bygges. I det her sommerhus har hun placeret hemsen over toiletkernen og lige oppe under loftet, så der nu er en hyggelig rede til leg, hygge og lur.
Kubeformet soveplads
En hems behøver ikke have sommerhus-look og være lavet i træ. I en garage til en gammel chokoladefabrik har arkitekt Rikke Bjerregaard indrettet et par lejligheder og bygget denne terningformede hems. Her er der tiltænkt soveplads, mens boligejerne kan have sofa og stue nedenunder, for at udnytte de få kvadratmeter i lejligheden bedst muligt.
Hygge på børneværelset
En hems er et hvert barns drøm. Her kan der bygges hule, fortælles hemmeligheder og leges prinsesse-Rapunsel i toppen af tårnet eller astronauten, der er på vej mod det ydre rum. Samtidig kan hemsen bruges som soveplads, så der er mere plads til alt legetøjet og skrivebordet nedenunder. Husk dog, at stigen derop skal være sikker nok til, at dit barn kan kravle op og ned uden problemer (og uden dine nerver sidder alt for langt uden på tøjet hver eneste dag). Dekorer evt. hemsen med fint tapet som her i det ombyggede parcelhus af arkitekt Morten Dalsgaard.
Sov oppe på spærene
Er du så heldig at have loft til kip med spær, så overvej at lægge et trægulv hen over den ene halvdel. På den måde får du får du ekstra plads, men mister ikke effekten af det dobbelthøje rum og de smukke spær. Brug hemsen som her i den ombyggede murermestervilla af arkitekt Karsten Frost til soveplads, mens rummet under kan bruges som opholdsrum.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.
Se relateret indhold
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.