Billedserie

Sådan bruger du træ i køkkenet

Træ er et levende og smukt materiale, som giver stemning og varme til alle boligens rum. Kig med her, og få inspiration til hvordan du bruger træ i køkkenet.

1. Træ - også ved vasken

Træ er et fremragende materiale som underlag for køkkenarbejdet, da det blandt andet indeholder kemiske stoffer, som virker bakteriehæmmende. Med den rette grundbehandling og løbende vedligeholdelse kan du bruge træ alle steder i køkkenet – også ved vasken.

I dette sommerhus er træ det gennemgående tema – indvendigt og udvendigt. Huset er tegnet af arkitekt Lotte Elkiær, og er nærmest indrettet som et træskrin med vægge, lofter og gulve af knastet fyrretræ. I køkkenet er der valgt en massiv, hvidolieret asketræsplade på vaskeøen. For at minimere fugtbelastningen på køkkenets våde arbejdsplads er der valgt en stålvask med indbygget hanehul og drypbakke.     

2. Træ gør barske materialer bløde

Beton er et af tidens hotteste materialer, særligt på gulvfronten, hvor det bruges til at skabe ensartede gulvflader med et råt og industrielt udtryk. I dette køkken, som er tegnet af arkitekt Rasmus Bak, er der arbejdet bevidst med materialesammensætningen – mellem den barske, grå beton, det varme og gyldne egetræ og det forfinede årespil i den sorte marmor bag kogepladen.

Egetræet er behandlet med naturolie, hvilket giver træet en endnu dybere farve. Arkitekten har lagt vægt på at køkkenet skulle fremstå møbelagtigt. Derfor har skabene ekstra lav sokkel, grebsløse låger og en spinkel bordplade i samme materiale som skabene.        

3. Nuancer af grå

Røget eg er pt. favoritten inden for de mørke træsorter og et godt alternativ, hvis du er på jagt efter et køkken i den dystre ende af farveskalaen. Røget eg er ekstra smuk i kombination med gråtoner som her, hvor det mørke træ har fået selskab af en lavastensbordplade, matte betongulve og cementpudsede vægge. Armaturet i messing og de patinerede Københavnerlamper giver køkkenet et eksklusivt og originalt udtryk.               

4. Giv køkkenet et naturligt fundament

Hvid er stadig danskernes foretrukne farve, når køkkenet skal renoveres. Men uden modspil kan det kridhvide interiør hurtigt komme til at virke ferskt og karakterløst. I dette køkken, der er tegnet af arkitekt Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter, er det gulvet, der spiller hovedrollen.

Køkkenrenoveringen er en del af en større modernisering, der gav mulighed for at udskifte de gamle gulve med et gedigent og smukt sildebensparket i egetræ. Gulvet er behandlet med naturolie, der gør det ekstra modstandsdygtigt og nemt at vedligeholde. Olien fremhæver desuden det smukke sildebensmønster og giver træet ekstra varme og glød.

5. Køkkenø med indbygget lyddæmper

I større køkken-alrum med højt til loftet bør du altid tage akustikken i ed og gennemtænke hvilke materialer og løsninger, der bedst absorberer lyden. Træ har fine akustiske egenskaber og kan med fordel bruges som lyddæmpende beklædning på vægge, gulve og lofter.

I dette køkken er bagsiden af køkkenøen beklædt med trælameller, der udover at være et grafisk blikfang i indretningen, også har akustikregulerende egenskaber. Trælamellerne er fremstillet i krydsfiner og fås både som enkeltlister og som færdigt akustikpanel. Denne ø er bygget af tømrer Steen Lauth.        

6. Naturligt kunstværk

Visse træsorter har et levende og ret iøjefaldende årespil som fx elmetræet, der er brugt til dette snedkerkøkken. Vælger du en så spektakulær træsort, er det ekstra vigtigt at finérarbejdet er i orden dvs. grundigt tilrettelagt så åreforløbet passer sammen henover alle skuffer og på de store skabssider. Derudover bør du afstemme køkkenets øvrige materialer herefter, så helhedsindtrykket ikke bliver for spraglet.

Hos arkitekt Stig Ørum fra Novaform Arkitekter, er elmetræet kombineret med en finkornet og eksklusiv marmorbordplade af typen Jura Grau. Tilbehøret i rustfrit stål passer perfekt til det gyldne træ, der har fået masser af olie for at fremhæve årespillet.

7. Simpelt og uhøjtideligt

De lyse træsorter som fyr, bøg og ask passer godt ind i vores nordiske boliger. Her er det en gammel nordsjællandsk gård, der er gennemrenoveret med enkle og uhøjtidelige materialer: Støbte betongulve, ubehandlede saksespær i fyrretræ, træbetonlofter, bordplader i bøg og hvide standardelementer.

Det er arkitekt Uffe Topsøe Jensen fra Monomade, der står bag ombygningen, og filosofien har været at bevare gårdens sjæl ved at bygge videre på den bygningsmæssige tradition med beskedne materialer, der kan hentes i lokalområdet.