Det koster det at bruge en arkitekt

Det kan være svært som boligejer at vide, hvad det koster at bruge en arkitekt, og hvordan de egentlig beregner deres priser. Vi har derfor spurgt en række af vores arkitekter, hvordan regnestykket ser ud. Se med her.

Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Danske BoligArkitekter og Andreas Mikkel Hansen

Går du med byggedrømme i tankerne, har du garanteret overvejet at bruge en arkitekt. Men hvad er det nu liiige, at det koster?

- Alle tror, det koster en bondegård, så jeg plejer at sige, at en arkitekt koster det samme som vinduerne og dørene i et hus, siger arkitekt Jon Aagaard Kragh fra tegnestuen Arkitektur i Virkeligheden og fortsætter:

- Altså, det gør det jo ikke helt, men det er for at illustrere, at arkitektens honorar er en ret lille brøkdel af den samlede byggepris. Og så kan det jo ofte tjenes ind igen, fordi arkitekttegnede huse i gennemsnit har en højere salgspris.

OMBYGGET 60'ER-HUS Arkitekt Jon Aagaard-Kragh har nedlagt den pladsslugende pistolgang, inddelt værelser på ny og lagt mindre rum sammen til et stort lækkert fællesrum til hele familien. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Det er billigst i provinsen

Jon Aagaard-Kragh har sin egen tegnestue i Esbjerg. Er han med i hele byggeprocessen fra ide til færdigt hus, tager han 10-15% i honorar af den endelige byggepris inkl. alt – også ingeniørarbejde. En procentsats, der generelt bruges som tommelfingerregel for, hvad en arkitekt skal have for sit arbejde.

Bygger du en tilbygning til 2 millioner kroner, skal han som arkitekt altså have mellem 200.000 og 300.000 kr.

Er han omvendt kun med i starten af processen og sørger boligejeren selv for en entreprenør eller klarer byggetilsyn på egen hånd, betales han med en timepris.  Den ligger på 740 kr. + moms.

Jon Aagaard Kragh vil dog helst ikke være så firkantet. Hvilken model, der vælges, aftales derfor altid fra start i samarbejde med boligejerne, så det kan tilpasses det enkelte projekt og temperament.

-  Min pris er meget gennemsnitlig i min del af landet, men sammenholder man med dem omkring København, er jeg forholdsvis billig, fortæller Jon Aagaard-Kragh.

Ligesom alt fra en simpel kop kaffe til en to-værelseslejlighed koster mere i de store byer end i resten af landet, gør en arkitekt (og for den sags skyld også håndværkere) det nemlig også. Prisforskelle, der skyldes udbud og efterspørgsel ligesom økonomien i de største byer typisk er en anden.

Timepriserne hos arkitekterne kan således variere fra mellem cirka 700 kr. ekskl. moms til cirka 1000 kr. ekskl. moms.

De to betalingsmetoder med procentdel og timepriser går igen hos mange arkitekter. Nogle arbejder dog kun med timepriser.

 

 

Hvor mange arkitekttimer tager det at bygge et hus?

Det er meget forskelligt, hvor mange timer det tager for en arkitekt at bygge et hus fra ide til færdigt projekt. Det kommer an på selve projektet og dets størrelse og kompleksitet, udfordringer undervejs samt kontakten til boligejer og ændringer af projektet i forløbet.

Arkitekt Kim Pretzmann fra tegnestuen DANSK BOLIGARKITEKTUR er dog netop nu i gang med en totalrenovering af et enfamiliehus med nyt køkken, nyt bad, nye lofter og gulve samt etablering af gulvvarme og en total tagudskiftning med fire nye ovenlys. I projektet giver han boligejerne en totalrådgivning fra start til slut.

Det har han sat til 250 timer.

TO I EN Arkitekt Stig Ørum Christensen har hjulpet en voksende familie med at lægge deres lejlighed smamen med naboens og rive vægge ned, så de kunne få det store køkkenalrum og fællesrum, de drømte om. SE MERE FRA LEJLIGHEDEN ved at klikke på billedet.

En god idé tager tid

Det er for eksempel tilfældet hos Novafrom Arkitekterne, der har tegnestue i København med fire faste arkitekter tilknyttet og tager 1000 kr. i timen inkl. moms.

-  Vi vil gerne være uvildige rådgivere og kunne anbefale løsninger,  uden at løsningens pris skal have betydning for vores honrar. Samtidig tager et billigt og småt byggeri også mange timer at bygge, siger arkitekt Stig Ørum Christensen.

Tegnestuen opgiver dog vejledende erfaringspriser, så man kan få en realistisk fornemmelse af det endelige prisniveau. Således kan man læse på deres profil, at et skitseforslag til et nyt enfamiliehus koster cirka 60.000 kr., mens prisen på et skitseprojekt til en ombygning af en lejlighed eller et sommerhus ligger på omkring 40.000 kr. Priser, der er beregnet ud fra, hvad det cirka koster i timer.

-  Man kan synes, at det virker dyrt for en idé, som det jo i bund og grund er. Vi arkitekter er jo idémagere. Men idéen og tegningerne bunder i en masse research af byggegrunden og den evt. eksisterende bolig samt hensyntagen til boligejernes ønsker og budget. Hvis det er en lejlighed, har vi for eksempel været rundt i alle nabolejlighederne og oppe på loftet for at undersøge, om føringsvejene overhovedet kan rykkes. Alt det sammenkoger vi til en god idé, der rent faktisk kan føres ud i livet og passer til stedet, fortæller Stig Ørum Christensen.

Hvad indeholder et skitseforslag?

Tegninger: Typisk indeholder skitseforslaget en grundplan, facadetegninger og rumlige skitser. De kan enten være tegnet med løs hånd, med lineal eller på en computer.

Økonomisk overslag: Arkitekten giver en vurdering af, hvad det vil koste at realisere projektet.

Tidsplan: Du får et realistisk overblik over, hvornår dit byggeprojekt kan stå færdigt.

Forslag til materialer og farver: Du får arkitektens bud på, hvilke materialer og gennemgående farver, der vil give dit byggeprojekt det flotteste udtryk og som passer bedst til stilen i dit hus.

Undersøgelse af særlige forhold ved dit hus: Hvis der er særlige omstændigheder, der kræver afklaring – fx omkring jordbundsforhold eller bærende konstruktioner – vil arkitekten også sørge for dette i forbindelse med skitseforslaget. Det kan fx være særlige ingeniørberegninger eller geotekniske analyser. Udgifterne til disse er typisk ikke inkluderet i prisen for skitseforslaget.

FRA ROD TIL STRØMLINET ORDEN Masser af forskellige tilbygninger og rum har arkitekt Anders Barslund hjulpet boligejerne med at få orden på. Her ses det fantastiske køkkenalrum, der før var mørkt, utidssvarende og opdelt i to rum. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

Tryghed i fokus

Arkitekt Anders Barslund  fra tegnestuen under samme navn, der ligger tæt på København, har grebet betalingen anderledes an. I stedet for at tage timepriser eller procentdele har han faste priser på alle dele i processen undtagen det indledende idemøde, der koster 2800 kr. i timen.  Prisen her skal ses i lyset af at et idemøde normalt varer en til to timer og koster mellem 0 og 5000 kr.

-  Jeg har fundet ud af, at det giver den største tryghed hos boligejerne, hvis priserne er faste fra start. Og tryghed er rigtig vigtigt, siger han og fortsætter:

-  Med faste priser skal de ikke trippe utålmodigt og tælle sekunder, hvis jeg fortæller en anekdote undervejs i min rådgivning eller tro, jeg bygger dyrt for egen vinding, fortæller Anders Barslund.

Alt efter hvilken type projekt, der er tale om og hvilke boligejere, han skal rådgive, kan nogle dele i byggeprocessen klares hurtigt, mens andre skal have mere opmærksomhed. Timeprisen kan derfor godt variere en smule.

-  Nogle skal holdes mere i hånden end andre - og måske i helt forskellige dele af byggeprojektet. Det giver denne model mulighed for. Til sidst går det i gennemsnit nogenlunde op. Men selvfølgelig koster det boligejerne flere penge, hvis det er et stort hus på 500 m² frem for en lille tilbygning på 30 m², siger Anders Barslund.

 

 

Et idemøde er en god smagsprøve på arkitekten

De fleste arkitekter tilbyder et såkaldt idémøde. På idémødet kan arkitekten blandt andet analysere og prioritere dine ønsker og behov, vurdere de arkitektoniske muligheder i din bolig og komme med nye, inspirerende ideer. Et idemøde tager normalt mellem en og to timer og koster typisk mellem 0 kr. og 5.000 kr.

Idemødet kan også bruges til at beslutte, om en arkitekt overhovedet er noget for dig, ligesom du kan få en fornemmelse af, om du og den givne arkitekt er det rette match. For at finde den rette arkitekt kan du derfor med fordel invitere to forskellige arkitekter til idemøder.

NYT LIV TIL STATSLÅNSHUSET Arkitekt Kim Pretzmann Olesen har lagt flere kvadratmeter til et ældre statslånshus med denne flotte tilbygning. Med tilbygningen er der samtidig kommet mere lys og flere spændende rum. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Får du nye ideer, kan det ses på regningen

Men trods aftalte priser fra start, kan det endelige honorar dog godt stige. Det kan skyldes uforudsete udfordringer undervejs og behov for mere beslutningstid eller ekstra møder. Men ofte opstår der også nye ideer hos boligejerne i løbet af byggeriet.

-  Boligejeren vil måske pludselig have en siddeniche i vinduet i stuen eller kommer på, at det kunne være praktisk med en niche til shampoo i brusekabinen.  Det er blandt andet her arkitektens arbejde giver mening, da vi netop er gode til at få de små detaljer med og gøre det mere personligt. Men ideen skal helst komme inden den endelige skitsetegning, fortæller arkitekt  Kim Pretzmann fra tegnestuen DANSK BOLIGARKITEKTUR og fortsætter.

-  Det lyder måske som nogle små rettelser, men det tager en del tid at lave tegningerne om, og det vil derfor blive dyrere.

Og det betyder ikke blot ekstra arbejde for arkitekterne, men også hos håndværkerne.

-  Håndværkerne er hurtige til at sende en ekstra regning. Vil du fx have et andet gulv kan det nemt koste 20.000 kr. ekstra, siger arkitekt Stig Ørum Christensen fra Novaform Arkitekterne.

-  Vi skal jo ikke tage modet og kreativiteten fra boligejerne, og det er naturligt, at der opstår nye ideer, når man ser huset forme sig på grunden, men det har altså har en konsekvens.


Se også disse historier