Sådan får du god lyd i boligen

God lyd er vigtigt for dit velbefindende. Boligens akustik hænger sammen med flere ting bl.a. størrelsen på dine rum, dit valg af materialer og indretningen i hjemmet. Det er derfor vigtigt, at du tænker over sammensætningen, både når du bygger og senere indretter dig. Her får du syv råd til mindre støj og bedre lyd.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

Trælister på væggene kan give god akustik og være pænt på samme tid

1. Træ i lange baner

Lameller i træ kan gøre underværker for din akustik og er samtidig blevet meget moderne de seneste år. Listerne fungerer ikke kun på loftet. De kan også sættes på væggen som her ved trappen eller kaminen. Trapper er ofte et ømt punkt i et hjem, når det gælder akustik. Her er der nemlig typisk højt til loftet, og samtidig tramper du gerne lidt hårdere, end når du ellers går. Vær derfor ekstra opmærksom på materialer og akustikken her.

Se mere fra huset her 


Sådan fungerer lyden i dit hjem

Lyden i et rum kalder man akustik. Akustik vil sige, hvor lang en efterklangstid, der er i et rum. Altså hvor lang tid det tager for en lyd at forlade rummet. En lang efterklangstid giver en rungende lyd, fordi lyden bliver kastet frem og tilbage mellem rummest flader og derfor vil være lang tid om at dø ud. I en bolig gælder det om at have en kort efterklangstid, så lyden er tydelig og man kan høre, hvad hinanden siger. Mens efterklangstiden i en katedral typisk er omkring 7 sekunder, skal den i en bolig helst ligge helt nede på omkring 0,5 -0,7 sekunder.

Hårde flader reflekterer lyden, mens bløde flader absorberer lyden. Har man mange hårde overflader i sit hjem, vil lyden reflekteres frem og tilbage og dermed give dårlig akustik. Det er gælder derfor om at tilføre bløde flader, der kan absorbere lyden, så den ikke kastets videre rundt, men bliver stoppet.

Kilde: Videncentret Bolius

Akustikbillede giver god lyd i køkkenalrum i hus tegnet af arkitekt Lotte Elkiær.

2. Lydkunst

Hvorfor ikke kombinere dekoration med god lyd og vælge et billede med en lyddæmpende funktion som her i huset ombygget af arkitekt Lotte Elkiær. Billederne består typisk af et lærred sat på en plade af mineraluld. Vælger du fx et billede i en tykkelse på 20 mm frem for 40 mm., skal du være opmærksom på, at du skal dække et dobbelt så stort areal som med den tykke model. Køber du flere akustikbilleder, skal du ikke placere dem overfor hinanden, men forskudt, så den reflekterede lyd kan absorberes. Hos mange firmaer har du mulighed for selv at vælge tryk, så alt fra feriebilledet fra i år eller dit store rockikon kan få en hædersplads i stuen. En klassisk opslagstavle i træfiber til tegnestifter kan også være en god støj-spiser.

Se mere fra huset her


Loft af troldtekt giver god akustik i arkitekttegnet hus med gulv i beton

3. Klassikeren

Siger man akustikloft, siger de fleste Troldtekt. Det hø-lignende loft er en klassiker på markedet og holder stadig, for den åbne struktur er effektiv til at absorbere lyden. Pladerne består slet ikke af hø, men af træ og cement og kan som her i dette hus af Rasmus Bak effektivt kompensere for valget af et hårdt betongulv og de store vinduer.

Se mere fra huset her


5 store akustiksyndere

Hårde overflader som sten, beton, stål og glas. Også murede vægge, gipsplader og et trægulv på betondæk kan give dårlig lyd.

Få møbler i en minimalistisk indretning passer til tidens æstetik, men fremmer ikke en god akustik.

Store, åbne rum med højt til loftet og både plads til køkken, spiseplads og dagligstue i forlængelse af hinanden ønsker mange boligejere sig. Men de store vidder bidrager også til dårlig lyd.

Store vinduespartier giver masser af dejlig lys, men giver dårlig akustik.

Møbler i hårde materialer som fx plastik, giver også dårlig lyd og kan med fordel skiftes ud med polstrede møbler.

Kilde: Videncentret Bolius

Køkkenalrum med akustikplader, så der kommer en bedre lyd

4. Effektive huller

En simpel og næsten usynlig løsning er hvide gipsplader til loftet som i dette køkkenalrum tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup. Kun de mange huller afslører, at de sidder der for at forbedre akustikken. Ellers fortsætter pladerne fint de traditionelle hvide flader, de fleste bor med, og er samtidig en forholdsvis billig løsning. Hullerne i pladen absorberer lyden, så den ikke reflekteres videre rundt i rummet. Bag gipspladen ligger der nemlig typisk et lag af fx stenuld. På den måde bliver lyden behagelig.

Mange køkkenalrum er som dette ofte et stort rum med højt til loftet og store glaspartier. En dårlig kombination, når det især er i vores køkkenalrum, at vi skal være sammen med familie og venner og kunne tale med hinanden. Her skal du derfor være ekstra opmærksom på at tilføre noget godt for akustikken.

Se mere fra huset her


Bløde møbler giver god akustik

5. God polstring

Stuen i huset tegnet af arkitekt Rasmus Bak er åbent med store vinduer og en rå betonvæg rundt om pejsen. Tre store minusser for akustikken. Havde familien indrettet sig som de fleste danskere med møbler i plast og stål, ville det gå helt galt. Men med polstrede møbler og bløde tæpper bliver lyden stoppet og absorberet.  Samtidig er de en god kontrast til de rå og hårde omgivelser. Puder, gardiner og tekstiler som rumdelere eller pynt på væggen vil også gavne akustikken.

Se mere fra huset her


Så meget lydregulering har du brug for i din bolig

God lyd i boligen er ikke klaret med et enkelt akustikbillede. Der skal nemlig mere til, end man lige forventer. Som tommelfingerregel siger man, at der i et rum skal være lydabsorberende materiale på, hvad der svarer til cirka 20 – 30 % af rummets gulvareal. Og har du loft til kip eller bare højt til loftet, kan du godt regne med at skulle bruge endnu mere. Det er en god idé at dække ikke bare loftet men også en væg, så du undgår at lyden bliver kastet frem og tilbage, men når at blive stoppet.

Kilde: Videncentret Bolius

Træ på vægge og gulv er godt for akustikken i et hus

6. Træ frem for stål, sten og glas

Vælg et træbord frem for et af glas, og vælg trægulv frem for et af klinker. Selvom træ umiddelbart virker hårdt, er det langt blødere end mange andre materialer, som det snildt kan erstatte. Og blødhed er altafgørende for at opnå en god akustik.
Du kan også gå all in som i dette hus af arkitekt Uffe Leth og beklæde dit hus i træ fra top til tå. 

Se mere fra huset her


En bogreol hjælper på akustikken i et rum

7. Reflekterende bøger

Bogreoler er ikke bare dekorative og rum for mange timers underholdning. En tætpakket bogsamling kan også give dit hjem en bedre lyd. Ligesom bøger får dig til at reflektere på nye måder, reflekterer de også lyden nye steder hen og spreder den på grund af deres forskelligartede struktur. På den måde bliver lyden nemlig fordelt, så den ikke bare bevæger sig frem og tilbage mellem to hårde flader, men kan ramme et nyt sted hen, hvor den måske bliver absorberet. Samtidig absorberer bøgerne også selv en del lyd, da de selv er forholdsvis bløde.

Se mere fra huset her