Boligreportage

Fra mørk og kedelig til lys og lækker

Kig indenfor i denne ombyggede lejlighed, hvor rum, farver, lys og funktionalitet går op i en højere enhed. Sådan har det ikke altid været. Se, hvordan ejeren forvandlede de triste m² til en lækker drømmebolig.

Duften af te breder sig i næseborene, mens man bevæger sig opad i den smalle opgang i baghuset bag Perch’s Thehandel i det indre København. I de over 200 år gamle bygninger er en helt ny historie blevet skrevet på 3. sal, hvor Henning Gershof for et halvt år siden blev færdig med at totalrenovere sin lejlighed. Da han købte lejligheden for to år siden, så den helt anderledes ud: mørk, trist og en smule upersonlig. Men beliggenheden var perfekt, og Henning Gershof faldt for den ro, der var i baghuset så tæt på Københavns puls.

– Jeg troede egentlig, at jeg bare kunne nøjes med at bejdse de gamle gulve og skifte greb og fronter i køkkenet. Men gulvet kom til at ligne vådt drivtømmer, og køkkenet så stadig ud som noget fra en studenterhybel, fortæller Henning Gershof.

Derfor besluttede han sig for at gå grundigere til værks og kom i kontakt med snedkermester Claes Amtorp.
– Snedkeren var meget klar i mælet og sagde, jeg havde brug for en arkitekt, der kunne lave en plan, han kunne arbejde efter. Jeg havde lige brændt fingrene ved bare at gå i gang med lappeløsninger, så jeg forstod med det samme, at det var vigtigt at sikre en helhed i ombygningen, siger Henning Gershof.

Arkitekten imponerede mig ved at åbne mine øjne for det at bringe lyset ind fra flere vinkler.

Han fik fat i arkitekt Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter, og så kunne trioen gå i gang. Henning Gershof ville gerne skabe en lejlighed i en art new yorker-pakhusstil, hvilket også passede til baghusets historie som hjemsted for handelsvirksomheder.

– Arkitekten imponerede mig ved at åbne mine øjne for det at bringe lyset ind fra flere vinkler. Han foreslog at rive de eksisterende vægge omkring soveværelset ned, frigøre de lodrette bjælker og bygge nye vægge af asketræ med vinduer foroven og en skydedør af glas, siger Henning Gershof.

Han fik også arkitekten til at tegne et personligt køkken. Det blev bygget op i asketræ og brudt med turkise nuancer på skabsgavlene. Farver, der går igen på skabslågerne på det skabsmøbel, snedkeren har bygget til soveværelsets endevæg.

Processen foregik hele tiden sådan, at arkitekten tegnede og konfererede med snedkeren, og derefter kom Henning Gershof selv på banen og idéudviklede med dem, inden de endelige valg blev truffet.

– Vi havde alle tre idéer, og vi har alle rykket ved hinandens idéer. Man skal turde slippe kontrollen lidt, og det har været ret vildt. Det er jo et samarbejde mellem mig som bygherre, snedkeren og arkitekten, der er gået op i en højere enhed. Vi har alle tre haft sans for design, farver og funktionalitet, og det har været altafgørende for hele projektet, fortæller han.

SÅDAN FÅR DU MERE DAGSLYS:

  • Brug blanke materialer, der reflekterer lyset, fx stål og glas. Vælg højglansmaling til træværk og inventar.
  • Byg skillevægge af glas så du kan trække dagslys fra boligens velbelyste rum til de mindre velbelyste.
  • Flyt gardiner og persienner væk fra vinduet og placér dem på væggen.
  • Smalle eller ingen sprosser giver 5-10 % mere dagslys.
  • Faste vinduer har mindre karmprofil end oplukkelige vinduer med både karm og ramme.
  • Gennemlyste rum med lysindtag fra flere verdenshjørner og evt. loftet giver bedre rumfornemmelse.

 

Kilde: Thomas Hjort, arkitekt MAA, Danske BoligArkitekter

FAKTA OM BOLIGEN

Familien fik: En totalombygning af den 93 m² store lejlighed med nye trægulve, nye lofter, glaspartier i væggene, der giver mere dagslys i lejligheden, computerstyret el (IHC-system) samt masser af specialbygget inventar.

Proces: Det var Henning Gershofs snedker, der anbefalede ham at få hjælp af en arkitekt – dels for at skabe en helhed i projektet, dels for at få designet og farvesat det nye inventar. Arkitekt Thomas Hjort tegnede en ny planløsning samt køkkenmøblerne og skabsvæggen i soveværelset. Alle møbler er udviklet i tæt samarbejde med snedkermester Claes Amtorp.

Materialevalg indvendigt: Snedkerinventar i asketræ, vægge af asketræ med glasskydedøre og glaspartier øverst.

Byggepris: 0,6 mio. kr. inkl. arkitekthonorar.

HENNINGS BEDSTE BYGGERÅD:

Gør arkitekten til byggeleder
- Da jeg skulle betale 35.000 for at få lavet tegninger af køkken og soveværelse, tænkte jeg, at det var mange penge, og derfor blev arkitekten ikke koblet på som byggeleder. Det fortryder jeg i dag. For jeg kunne helt sikkert have sparet både tid og penge. For eksempel kunne jeg have undgået at pille alle de nye lofter ned, fordi jeg ikke lige havde fået gennemtænkt lampeopsætningen.

Få perfekte møbler: Byg dem selv!
- Det var en fantastisk proces at være med til at skabe indretning og interiør, lige som jeg gerne ville have det. Fx kunne jeg ikke finde et arbejdsbord, der passede til det tragtformede arbejds-/børneværelse, og så fik jeg snedkeren til at bygge ét. Jeg ville også gerne have en transportabel seng til min datter, så hun kan trilles ind på mit soveværelse, hvis hun er syg, og her kom snedkeren også med en løsning. Han byggede ligeledes hele skabsvæggen i enden af soveværelset med låger i højglans, som er blevet lakeret af en autolakerer. Det viste sig at være billigere, end hvis jeg fx havde valgt Montana-skabe, fortæller han.

Thomas Hjort

Thomas Hjort