Kontakt Arkitekten
Thomas Hjort

Bliv ringet op gratis af Thomas Hjort

Fra mørk og kedelig til lys og lækker

Kig indenfor i denne ombyggede lejlighed, hvor rum, farver, lys og funktionalitet går op i en højere enhed. Sådan har det ikke altid været. Se, hvordan ejeren forvandlede de triste m² til en lækker drømmebolig.

Af Kirsten Marie Juel Jensen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Baghuset bag Perchs Thehandel er bygget i 1802 og har huset købmænd og andre handelsvirksomheder i mange år, men er nu blevet indrettet til lejligheder. Det er dog en udfordring at få lyset ind i lejlighederne.

Duften af te breder sig i næseborene, mens man bevæger sig opad i den smalle opgang i baghuset bag Perch’s Thehandel i det indre København. I de over 200 år gamle bygninger er en helt ny historie blevet skrevet på 3. sal, hvor Henning Gershof for et halvt år siden blev færdig med at totalrenovere sin lejlighed. Da han købte lejligheden for to år siden, så den helt anderledes ud: mørk, trist og en smule upersonlig. Men beliggenheden var perfekt, og Henning Gershof faldt for den ro, der var i baghuset så tæt på Københavns puls.

– Jeg troede egentlig, at jeg bare kunne nøjes med at bejdse de gamle gulve og skifte greb og fronter i køkkenet. Men gulvet kom til at ligne vådt drivtømmer, og køkkenet så stadig ud som noget fra en studenterhybel, fortæller Henning Gershof.

Derfor besluttede han sig for at gå grundigere til værks og kom i kontakt med snedkermester Claes Amtorp.
– Snedkeren var meget klar i mælet og sagde, jeg havde brug for en arkitekt, der kunne lave en plan, han kunne arbejde efter. Jeg havde lige brændt fingrene ved bare at gå i gang med lappeløsninger, så jeg forstod med det samme, at det var vigtigt at sikre en helhed i ombygningen, siger Henning Gershof.

Arkitekten imponerede mig ved at åbne mine øjne for det at bringe lyset ind fra flere vinkler.

Han fik fat i arkitekt Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter, og så kunne trioen gå i gang. Henning Gershof ville gerne skabe en lejlighed i en art new yorker-pakhusstil, hvilket også passede til baghusets historie som hjemsted for handelsvirksomheder.

FAKTA OM BOLIGEN

Familien fik:
En totalombygning af den 93 m² store lejlighed med nye trægulve, nye lofter, glaspartier i væggene, der giver mere dagslys i lejligheden, computerstyret el (IHC-system) samt masser af specialbygget inventar.

Proces:
Det var Henning Gershofs snedker, der anbefalede ham at få hjælp af en arkitekt – dels for at skabe en helhed i projektet, dels for at få designet og farvesat det nye inventar. Arkitekt Thomas Hjort tegnede en ny planløsning samt køkkenmøblerne og skabsvæggen i soveværelset. Alle møbler er udviklet i tæt samarbejde med snedkermester Claes Amtorp.

Materialevalg indvendigt:
Snedkerinventar i asketræ, vægge af asketræ med glasskydedøre og glaspartier øverst.

Pris inkl. arkitekthonorar:
0,6 mio. kr.

Henning Gershof og arkitekten udviklede sammen med snedkeren en hakke-snitte-ø. Det er et bord med hjul i køkkenet. Det giver muligheden for bevægelse og ruminddeling på flere måder.
Henning Gershof forelskede sig i B & B Italia Tufty-time sofaen fra 3 Falke Møbler. Den passede kun ind i lejligheden dér, hvor den er endt med at stå - ved siden af det store, gamle vareindleveringsvindue, der giver masser af lys. Lampen over sofaen er en Fil De Fer fra Castellani & Smith.

– Arkitekten imponerede mig ved at åbne mine øjne for det at bringe lyset ind fra flere vinkler. Han foreslog at rive de eksisterende vægge omkring soveværelset ned, frigøre de lodrette bjælker og bygge nye vægge af asketræ med vinduer foroven og en skydedør af glas, siger Henning Gershof.

Han fik også arkitekten til at tegne et personligt køkken. Det blev bygget op i asketræ og brudt med turkise nuancer på skabsgavlene. Farver, der går igen på skabslågerne på det skabsmøbel, snedkeren har bygget til soveværelsets endevæg.

Arkitekt Thomas Hjort har arbejdet målrettet med at få lys ind fra flere vinkler og gennemlyse større dele af lejligheden ved at åbne lejligheden op med glaspartier i væggene. En ny indretning af køkkenet, hvor der er skabe langs væggen og en bevægelig hakke-snitte-ø i midten i stedet for en stor køkkendisk har også skabt mere lys og rum.
Den skønne københavnerlejlighed tørstede efter lys og personlighed. Det har arkitekten løst med glaspartier, skillevægge i askefinér og specialbygget inventar.

Processen foregik hele tiden sådan, at arkitekten tegnede og konfererede med snedkeren, og derefter kom Henning Gershof selv på banen og idéudviklede med dem, inden de endelige valg blev truffet.

– Vi havde alle tre idéer, og vi har alle rykket ved hinandens idéer. Man skal turde slippe kontrollen lidt, og det har været ret vildt. Det er jo et samarbejde mellem mig som bygherre, snedkeren og arkitekten, der er gået op i en højere enhed. Vi har alle tre haft sans for design, farver og funktionalitet, og det har været altafgørende for hele projektet, fortæller han.

Alle detaljer i køkkenet er blevet diskuteret ivrigt af Henning Gershof, arkitekten og snedkeren. Det har ført til det flotte finish, den praktiske indretning i skabe og skuffer og samspillet mellem træ og farver.
Asketrævæggene, der er bygget op omkring soveværelset med skydedør og vinduer af glas, får lyset til at strømme igennem rummene i lejligheden i det ellers mørke baghus.

SÅDAN FÅR DU MERE DAGSLYS:

  • Brug blanke materialer, der reflekterer lyset, fx stål og glas. Vælg højglansmaling til træværk og inventar.
  • Byg skillevægge af glas så du kan trække dagslys fra boligens velbelyste rum til de mindre velbelyste.
  • Flyt gardiner og persienner væk fra vinduet og placér dem på væggen.
  • Smalle eller ingen sprosser giver 5-10 % mere dagslys.
  • Faste vinduer har mindre karmprofil end oplukkelige vinduer med både karm og ramme.
  • Gennemlyste rum med lysindtag fra flere verdenshjørner og evt. loftet giver bedre rumfornemmelse.

 

Kilde: Thomas Hjort, arkitekt MAA, Danske BoligArkitekter

Henning Gershofs walk in closet er både praktisk og tjekket med masser af skabsplads og fine detaljer som hattelamperne - Tobecontinued Jeeves og Wooster pendlerne købt på www.luksuslamper.dk – og radiatorskjuleren af sortbejdset asketræ og den lille hylde af egetræ. Begge bygget af snedkeren.



Arkitekten har designet indretningen i alle skabe og skuffer i køkkenet af asketræ med bordpladen af corian. Stolene fra Hay ved hakke-snitte-øen bringer farver ind i rummet for at bryde de store flader af træ. Ligeledes gør skabsgavlene i turkise nuancer. Design by Us Berta-lampen hænger på en skinne, så den kan flyttes rundt.

HENNINGS BEDSTE BYGGERÅD:

Gør arkitekten til byggeleder
- Da jeg skulle betale 35.000 for at få lavet tegninger af køkken og soveværelse, tænkte jeg, at det var mange penge, og derfor blev arkitekten ikke koblet på som byggeleder. Det fortryder jeg i dag. For jeg kunne helt sikkert have sparet både tid og penge. For eksempel kunne jeg have undgået at pille alle de nye lofter ned, fordi jeg ikke lige havde fået gennemtænkt lampeopsætningen.

Få perfekte møbler: Byg dem selv!
- Det var en fantastisk proces at være med til at skabe indretning og interiør, lige som jeg gerne ville have det. Fx kunne jeg ikke finde et arbejdsbord, der passede til det tragtformede arbejds-/børneværelse, og så fik jeg snedkeren til at bygge ét. Jeg ville også gerne have en transportabel seng til min datter, så hun kan trilles ind på mit soveværelse, hvis hun er syg, og her kom snedkeren også med en løsning. Han byggede ligeledes hele skabsvæggen i enden af soveværelset med låger i højglans, som er blevet lakeret af en autolakerer. Det viste sig at være billigere, end hvis jeg fx havde valgt Montana-skabe, fortæller han.

Henning Gershof har selv valgt farverne i blå og grønne nuancer af turkis til skabslågerne, der er lakeret af en autolakerer og måtte ligge og afdampe i flere måneder på et autoværksted. Grebene er fra det tyske beslagfirma Hettich og går igen i køkkenet for at fuldende et industrielt look.
Snedkeren har bygget sengen specielt til Sarah. Den er praktisk med opbevaringsrum og hjul under og kan lige nøjagtig komme ud gennem døren og køres rundt i lejligheden. Wegner-reolerne er arvestykker fra Henning Gershofs far.
Henning Gershof kunne ikke finde et arbejdsbord, der passede ind i det tragtformede lokale, så snedkeren byggede et til ham. Det flotte finish i sortrøget eg og en 3217 drejearmstol fra Arne Jacobsen står godt foran den fritlagte murstensvæg, der understreger pakhus-stemningen. Plakaten er af Thor Bøgelund.
Spisebordet er et Trestle Bord fra CasaShopping. Det var noget af det første, Henning Gershof købte til lejligheden, fordi han var fascineret af træ og havde en plan om at bringe nordiske træsorter ind i lejligheden.