Giv dit gamle sommerhus nyt liv

Planlægger du en renovering eller ombygning af dit sommerhus? Eller vil du gerne benytte dit sommerhus som helårsbolig? Vi giver dig her en række tips til, hvad du skal tænke over, og hvordan du kommer i mål med projektet.

Ombygget sommerhus af arkitekt
FRA GAMMEL BJÆLKEHYTTE TIL MODERNE SOMMERHUS Sommerhuset her er fra 60'erne var slidt og træt, men med hjælp fra arkitekterne Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman er sommerhuset i dag moderne og lækkert. SE MERE FRA FORVANDLINGEN ved at klikke på billedet.

5 nyttige tips til dig, der vil bygge dit sommerhus om

Behovet for en ombygning eller tilbygning kan skyldes mange ting. Måske mangler dit sommerhus funktioner som sovepladser, et samlende køkkenalrum eller bedre sammenhæng med naturen. Måske er det alt for småt. Eller også er det i dårlig stand med utidssvarende isolering og levestandarder. I sidstnævnte kan det være en god ide at kontakte en arkitekt eller anden rådgiver og høre, om det bedre kan betale sig at rive det ned end at bygge om. Det kan også være, at du står med en arkitektonisk perle, så der skal tages særlige hensyn. Alt det kan en arkitekt hjælpe dig med.

Lav en liste med nice to have- og need to have-ønsker. På den måde vil det blive lettere under byggeprocessen at sortere ønsker fra og til alt efter økonomi. Desuden vil arkitekten lettere kunne vurdere, om jeres ønsker kan opfyldes i jeres nuværende sommerhus, eller om I hellere burde bygge et helt nyt.

Kontakt kommunen. Hvis husets areal udvides i ombygningen med en tilbygning, kræver det en tilladelse fra kommunen. Vokser boligarealet ikke, skal du som hovedregel ikke søge godkendelse.  Husk dog at tjekke din lokalplan for særlige servitutter, du skal tage hensyn til i dit byggeri. Der kan nemlig være særlige krav i dit område til fx tag og facade.

Ændre uderummene med din tilbygning. Placerer du din tilbygning, så huset bliver til et T eller et L med en vinkel, vil det skabe rum på din grund, og du vil få mulighed for en gård eller terrasse med læ. Det kan være lækkert, hvis dit sommerhus ligger et åbent sted: fx ud til havet. Har du naboer tæt på din grund, kan et knæk på huset også give et lidt mere privat og intimt gårdum.

Du skal højst sandsynlig ændre badeværelset og køkkenet, hvis dit hus er ældre. De er nemlig ofte små og utidssvarende. Ligesom isoleringen tit er alt for dårlig i forhold til nutidens standarder og energikrav. Især hvis du også har tænkt dig at bruge det om vinteren.

Overvej, om det er bedre at bygge et anneks, end at bygge til det eksisterende sommerhus, hvis du mangler sovepladser. Det er både hyggeligt for børn og andre at kunne sove i et lille hus i haven, og samtidig giver det mulighed for lidt privatliv for gæster at kunne trække derud. Det kan især også være smart, hvis I er flere sammen om at eje sommerhuset. For så kan hver familie trække hen i hver sit anneks for at sove - og så kan I om dagen mødes i hovedhuset. En anden mulighed kan være at bygge en hems, hvis dit sommerhus har loft til kip.

Ombygget sommerhus af arkitekter nu moderne og lyst
MODERNISERET MED RESPEKT Sommerhuset fra 1950'erne har arkitekterne Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman ombygget med nye vinduer og flere sovepladser. Husets smukke facade er bibevaret ligesom det flour-grønne tagpap. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.
Ombygget sommerhus i A-form af arkitekt
GENREJST A-HUS Arkitekt Søren Sarup har lavet en suveræn ombygning af det gamle sommerhus på grund i klitterne i Thy. Den original A-form er bibehold og giver huset masser af karakter. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
Tilbygning med havestue til sommerhus af arkitekt
I SAMME STIL Mere plads med en hyggelig og lys havestue, men ikke nogen moderne brud. Det er nemlig lykkes arkitekt Marianne Seistrup at lade det gamle stråtækte hus her knopskyde, så det nye og gamle smelter sammen.

Fra sommerhus til helårsbolig: 7 ting du skal huske

1) Undersøg reglerne
I 2017 kom der nye sommerhus-regler. I dag må pensionister derfor gerne bo i deres sommerhus, når de har ejet det i et år. De samme regler gælder for personer, der er fyldt 65 år, pensionister, der er fyldt 60 år, førtidspensionister, efterlønsmodtagere og modtagere af fleksydelser.

Hvis du er kæreste eller gift med en i en af ovenstående grupper, må du selvfølge gerne bo der sammen med personen.

Tilhører du ikke en af ovenstående grupper, skal du have en særlig dispensation fra kommunen.

2) God isolering og varme
Sommerhuse er tit lavet til at være et hus, man kun bor i om sommeren. Isoleringen er derfor tit sparet væk. Skal det fungere som helårsbolig, skal du derfor være opmærksom på at få lavet ordentlig isolering, som i et normalt helårshus. Ellers kan det nemlig let blive en kold fornøjelse at ophold sig der om vinteren.

Mange sommerhuse er udstyret med en kakkelovn, hvis juni måned svigter. Men selvom det kan være virkelig hyggeligt i et par uger, er det ikke nok til at kunne bo der i vintermånederne.

3) Mindre primitivt køkken
Ofte kan man sagtens nøjes med et lille køkken uden nutidens komfort i et sommerhus. Men skal du bo der hele året vil det sandsynligvis irritere dig i længden og skabe problemer, hvis du ikke tænker lidt ekstra bordplads og lidt nutidig komfort ind i køkkenet.

4) Større og flere badeværelser
De fleste kan klare at stå i kø til toilettet et par gange om året, når familien er rykket i sommerhus, og der blot er ét badeværelse og toilet. Men et helårshjem har behov for større og flere badeværelser med toilet, hvis I er en hel familie. Om vinteren er det heller ikke så rart at gå udenfor og afværge katastrofen i hækken eller i havet.

5) Bedre materialer
Sommerhuse er ofte mere primitive og simple i sine materialer. Skal du bo der hele året, har du behov for nogle mere holdbare og lækre materialer, da du hver dag slider på huset og skal se på det.

6) Mere opholdsplads
Om vinteren er der mange flere kolde og regnvåde dage, der kalder på varm kakao og indendørs aktiviteter end om sommeren. Skal du bruge dit sommerhus til helårsbolig, er ekstra kvadratmeter i stuen og køkkenalrummet et must. For modsat en enkelt uge i sommerferien, bliver det hårdt at sidde på lårene af hinanden år ud og år ind.

7) Udluftning
Om sommeren kan du bare åbne vinduet, så bliver luften skiftet og madosen og dampen fra badet fordufter. Men om vinteren vil sådan en adfærd resultere i en hård permanent snue. Husk derfor at investere i ordentlig ventilation.

Kilde: Videncentret Bolius