Giv plads til børn i køkkenet

Køkkenrum er hjerterum.

Det er her familien samles om morgenen inden arbejds- og skoledagen begynder, og det er her man igen mødes sidst på dagen til samvær, madlavning og hygge.

Køkkenet er i dag blevet et af boligens centrale opholdsrum, der skal rumme langt flere aktiviteter end bare madlavning. Det er her børnene laver lektier, spiller computerspil eller leger med hinanden. Det er her madpakkerne smøres og aftensmaden tilberedes.

Derfor er det en god idé at tænke de gode og børnevenlige løsninger ind, når du laver nyt køkken.

Her er der tale om et rigtig drømmekøkken - ikke mindst for børnene. I køkken-alrummet er der nemlig indrettet et helt selvstændigt hjørne med en alkove og hule til familiens mindste. Her er der både plads Gurli Gris og en opslagstavle til tegninger og vigtige beskeder. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.
Familiens mindste kan lege tæt på familien, mens der laves mad. Arkitekten bag den geniale idé er Rasmus Bak. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.

Få plads til børn og voksne i køkkenet

Tænk i zoner: Sørg for at dele køkkenet eller køkkenalrummet op i zoner - fx til leg, spisning og madlavning. På den måde undgår du at i kommer i karambolage med hinanden, når i opholder jer sammen i køkkenet. 

Skab overblik: Køkkenalrummet er populært, fordi vi får mulighed for at følge med i, hvad der ellers sker i boligen. Derfor kan en mere åben planløsning være rar, når man som børnefamilie både skal klare aftensmaden, men også holde et vågent øje med, hvad børnene har gang i. Du kan også overveje hvordan din planløsning er udformet - måske ville det være rart at børneværelserne ikke er placeret langt fra køkkenet?

Arkitekt Rasmus Skaarup har tegnet dette hus med særligt øje for at det skulle passe en familie med børn og være budgetvenligt - det gælder også køkkenet. Du kan se alle de børnevenlige løsninger ved at KLIKKE på billedet.

Masser af plads på køkkenbordet: Børn vil rigtig gerne hjælpe til, men det kan være lidt af en udfordring, hvis der ikke er bordplads, til at skabe en sikker arbejdszone, hvor de kan stå uden at de små pilfingre kan få fat i alt det, man gerne vil holde uden for deres rækkevidde som fx kogeplader, ovn og andet farligt såsom køkkenskuffen med knive.

Minimer støjen: Dårlig lyd kan ødelægge lysten til at være i et rum. I et rum som et køkken, hvor der generelt er mange forskellige lyde - lige fra opvask til køkkenmaskiner er det vigtigt at tage akustiske hensyn, så der er rart at være for hele familien. Fx kan listelofter af træ eller andre former for akustikplader dæmpe lyden i køkkenet. 

I denne bolig, som er opført i primært beton, har det været vigtigt for arkitekt Rasmus Bak at sikre den gode akustik i køkken-alrummet og derfor er der opsat akustikbatslofter for at få den gode lyd på plads. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.

TIP!

Skab forbindelse til haven

Hvis du har mulighed for det, så kan det være en rigtig god idé at skabe åben forbindelse med haven fra dit køkken. På den måde kan du nemt holde øje med børnenes leg i haven i de måneder, hvor vi opholder os meget ude. 

I denne ombyggede bondegård, som Arkitekt Uffe Topsøe-Jensen står bag, er der skabt åben forbindelse til haven direkte fra køkkenet. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.
Det kan være en rigtig god idé at tænke over rummenes placering i forhold til køkkenet, så du kan have et øje på maden og et på børnene. Her har arkitekt Rasmus Skaarup valgt at placere børneværelset i direkte forbindelse med huset køkken. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.
Arkitekt Rasmus Skaarup har valgt at åbne rummene op i denne bolig, så der er skabt forbindelse mellem husets forskellige zoner. Det gør det nemt at have overblikket mens man er i køkkenet. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.

Lav et køkken i børnehøjde

En passende højde: Placer tallerkener, glas og bestik inden for børnenes rækkevidde, sådan at de selv kan betjene køkkenet. Det aflaster dig, så du ikke skal assistere børnene hele tiden. Samtidigt skaber det fællesskab i køkkenet. Sørg også for at børnene kan nå køkkenrulle og karklude, så de større børn kan tørre op efter sig selv, hvis de skulle komme til at spilde.

En arbejdsstation til lektier: Det er både praktisk at sørge for, at der er plads til at lektier kan laves ved køkkenbordet. På den måde kan madlavning og lektiehjælp kombineres i en travl hverdag.

Plads til samling: Sørg for at der er plads til at børn og voksne kan samles ved et spisebord og at der er plads til både små og store venner.

Det er vigtigt at der er plads til nærvær og fællesskab i køkkenalrummet. Med plads til et stort spisebord kan hele familien samles uanset om det er til morgenmaden eller en familieaften i spillenes tegn. Her er der tale om arkitekt Rasmus Baks eget sommerhus. Du kan se mere fra projektet ved at KLKKE på billedet.

Leg i køkkenet: En bænk til opbevaring af yndlingslegetøjet kan gøre det mere attraktivt for børnene at opholde sig i rummet.

Hyggelige kroge: Forældre bruger notorisk meget tid i køkkenet og derfor kan det være rart, at der er indrettet en lille plads, hvor man som barn kan sidde roligt med en bog eller lave en hule at putte sig i, mens man venter på maden efter en lang dag.

TIP!

Ekstra hjælp til de små

Hvis dit barn ikke er stort nok til at nå bordpladen, så kan en lille trappestige være en stor hjælp i hverdagen, når man skal følge med i madlavningen.

Hvis dit barn kun er en tumling, så kan du benytte et såkaldt læringstårn, hvor der er sat sider på trappestigen, så dit barn ikke kan falde ned.

Skab en hyggekrog i køkkenet, hvor man kan sidde og slappe af med en bog, mens aftensmaden tilberedes. Arkitekt Rasmus Skaarup har i dette projekt og fået plads til ekstra opbevaring under sæderne. Se mere ved at KLIKKE på billedet.
En lille niche er i denne bolig tegnet af arkitekt Rasmus Bak blevet brugt til at placere et lille love-seat, som kan bruges af familiens yngste medlemmer. Skulle der opstå et andet behov, så kan sofaen flyttes og nichen i stedet udnyttes til opbevaring. Se mere fra projektet ved at KLIKKE på billedet.

Faste aftaler: Det er vigtigt at have nogle fælles aftaler for oprydning og brug af køkkenet, og disse aftaler kan være alt fra faste maddage til hvem, der næste gang skal tømme opvaskemaskinen. Aftalerne er nemmere at huske, hvis de er synlige for alle - fx hvis de skrives på en stor tavlevæg.

Gør køkkenet indbydende: Sørg for at børnene føler sig velkomne i rummet. Køkkenet er ikke kun de voksnes legeplads, men også et sted hvor børnene skal lære at deltage i familiens opgaver, og lære om den mad vi putter i munden. Brug for eksempel nogle af børnenes tegninger eller hjemmelavede kreationer til at få dem til at føle sig inkluderet. Du kan også vælge at lege med farverne, eller hænge familiebilleder op.

I denne villa i Svendborg fik familien med hjælp fra Arkitekt Jørgen Dahlgaard renoveret huset og dets oprindelige køkken, som var medtaget og havde for lidt bordplads. Nu er der plads til både børn og voksne kan færdes sammen i køkkenet. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.
Børn elsker for det meste farver, og vil sikkert sætte pris på dem i køkkenet også. Køkkenet i denne lejlighed er tegnet af Arkitekt Thomas Hjort og udført i asketræ. Til det er der tilføjet et farvet tæppe og nogle farvede stole og pludselig får køkkenet en helt anden levende karakter.
KLIK på billedet og se mere fra projektet.

TIP!

Giv plads til det personlige

Find et sted i køkkenet, hvor du kan skabe lidt børnemagi ved at vise deres kreationer frem. 

I dette køkken, tegnet af Arkitekt Werner Matthies, har familien gjort plads til figurer og tegninger, lavet af familiens børn, oven på køkkenskabene. Det er en fin måde at bringe noget personligt ind i rummet, som også får barnet til at føle, de er velkomne. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.

Sørg for at børnesikre dit køkken

Skuffer: Du kan sikre køkkenskufferne med et udtræksstop, som forhindrer, at barnet får skuffen ned over sig. Alternativt kan du sætte et sikkerhedsstop på skufferne, så barnet slet ikke kan åbne dem og komme ned til farlige genstande som knive og sakse.

Skabe: Du kan montere en skabslågesikring, der forhindrer barnet i at åbne skabet.

Skadelige stoffer: Skadelige eller giftige produkter bør placeres i et aflåst skab, der samtidig er så højt placeret, at barnet ikke kan nå det. Af særlig farlige midler kan nævnes maskinopvaskemiddel, terpentin, sprit, benzin, kaustisk soda, lampeolie, optændingsbriketter og blomstergødning.

Ledninger: Køkkenmaskiner er ofte forbundet med en lang ledning, som barnet kan trække i. Sørg for, at barnet ikke kan nå ledningen og trække køkkenmaskinen ned på gulvet. Brug evt. en kabelholder eller gør ledningen kortere. Pas specielt på elkedlen.

Sikre materialevalg: Undgå skarpe kanter på bordplader og et alt for sart materiale. Børnene skal helst kunne spilde på bordpladen uden at den tager skade. Vælg et guldmateriale, der ikke bliver glat, når det er vådt og som nemt kan rengøres.

Arkitekt Jens Lind hjalp denne familie med at få plads til alle familiens medlemmer i deres lejlighed. Ikke mindst i køkkenet, hvor den lange bordplade sikrer, at der både kan arbejdes og snakkes om dagens strabadser. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.
Arkitekt Jan Christoffersen har skabt masser af gulvplads i dette køkken, hvor familiens yngste tager sine første skridt. Gulvet er lavet af Poly­urethan, som udmærker sig ved at være rart at gå på samtidigt med det er både slidstærkt, rengøringsvenligt og støjdæmpende. KLIK på billedet og se mere fra projektet.