Jan Christoffersen

Bliv ringet op gratis af Jan Christoffersen

Skriv en besked herunder eller ring

Kunstigt åndedræt til typehuset

Marianne og Morten faldt for en bakket grund i et ældre parcelhuskvarter i Herning, men var ikke begejstrede for boligen. Altså lige indtil de med arkitektens hjælp kombinerede husets bedste finesser med moderne linjer og materialer.

Af: Julie Vöge
Foto: Julie Vöge

De var rimelig målrettede. To veje i det ældre parcelhuskvarter lidt udenfor Herning var blevet peget ud som vejene, hvor Marianne og Morten bare ville bo med børnene. Og tilbage i 2014 kom der så et hus til salg. Spøgelseshuset blev det kaldt, for boligen havde stået tom i hele fem år, da de tidligere ejere var rykket på plejehjem. Det var heller ikke selve huset, der vakte Marianne og Mortens interesse, men matriklens bakkede, store terræn og gamle beplantning.

Vores største udfordring var klart, hvordan vi kunne gøre et typisk 1970’er-hus fedt og tidssvarende uden fuldkommen at give køb på husets oprindelige arkitektur.

Skillevæggen har ingen bærende funktion, men er med til at definere overgangen fra køkken til stue og entre. Udsynet mod vejen kan lukkes af med en skydedør.

– Valget var derfor enten at rive hele huset ned eller at modernisere. Vi valgte det sidste af økonomiske grunde, men også fordi sjælen fra et ældre hus jo går tabt ved at bygge nyt, fortæller Marianne.

Renoveringen var egentlig ikke tænkt til at blive så omfattende, som den gjorde, men parret allierede sig med arkitekt Jan Christoffersen fra Christoffersen Arkitekter og fik hurtigt sammen lavet en plan over, hvordan de inden for budgetrammerne kunne vende planløsning og en del materialevalg på hovedet.

FAKTA OM HUSET

Familien fik: Nyt køkken-al­rum med kon­tor, spise­plads og stue. To nye bade­vær­elser. Tre børne­vær­elser. Et sove­vær­else. En en­tré. Ny flise­be­læg­ning rundt om hele huset inkl. stort terrasse­dæk. Nyt tag af tag­pap­lister. Ny zink­be­klæd­ning på dele af facaden og gavle. Nyt vind­fang ved hoved­dør. Gulv­varme. Nyt gulv i hele huset. Nyt el trukket i nye ferma­cell­vægge. Nye vin­duer, skyde­døre og oven­lys­vinduer.

Pro­ces: Ejerne kon­taktede arki­tekten, da de skulle se på huset anden gang, for at få en pro­fessionel vur­dering af husets mu­lig­heder. Parret lavede et op­læg med ønsker til re­nover­ingen, som blev arbejdet på plads i et sam­spil med arkitekten. Mari­anne og Morten har selv stået for hele ned­riv­ningen, og i op­byg­ningen har de lavet det meste selv, men har dog haft hjælp fra en tømrer, elek­triker og vvs’er til større ting.

Materiale­valg ind­vendigt: Ferma­cell på vægge. Gips og akustik­felter på lofter. Skyde­døre og døre fra SWE­DOOR. Køkken fra Svane. Hårde hvide­varer fra Siemens og Miele. Poly­urethan-gulv (flydende). Vola-arma­turer i bryggers og på bade­vær­elser. Quooker-messing­armatur i køkkenet.

Materiale­valg ud­vendigt: Zink på facaden mellem vin­duer og døre. Vin­duer og døre fra Rationel. Tag­pap på taget. IBF-bordur­fliser rundt om hele huset.

Byggepris: 1,5 mio. kr. inkl. arki­tekt­honorar.

Rationels dørgreb i skydedørene er i rustfrit stål. Et stort ønske til arkitekten før renoveringen var vedligeholdelsesfrie materialer, hvilket er opnået med moderne Auraplus vinduer fra Rationel, zinkbeklædning på facaden og bevarelse af de gamle mursten. Ved indgangspartiet er der lavet et nyt vindfang, der giver huset karakter og praktisk tørvejr. Jernbanesvellerne, der afgrænser bedet er købt på DBA.dk

– Vores største udfordring var klart, hvordan vi kunne gøre et typisk 1970’er-hus fedt og tidssvarende uden fuldkommen at give køb på husets oprindelige arkitektur. De gule mursten var jeg dog klar på at forkaste.

– Jeg har altid hadet gule mursten, og det kunne ikke gå stærkt nok med at få dem vandskuret. Men arkitekten fik os på andre tanker ved at vise, hvordan gule mursten kombineret med nye materialer kan fremstå helt moderne, forklarer Marianne.

Tom Dixons kobberlampe spiller godt sammen med messingarmaturet i køkkenet. Sofaen er fra Ejlersen, mens sofabordet er fra Muubs.

Her blev det gjort med zinkbeklædning mellem husets vinduer og nyt tagpaptag, der med sine lister og farve gik godt i spænd med zinken og de gule mursten. Det gamle tagudhæng med den skjulte tagrende blev endvidere skåret af, så hele facaden i dag fremstår mere skarp og nutidig.

70’er-huset før ombygningen.
Efter ombygningen har huset fået nyt tagpap og ny terrasse. Foran huset står familien, som bor der.

Her bor

Mari­anne Sønder­gaard, arbejder med marketing, Morten Brinch Jen­sen, ingeniør og pro­jekt­leder, Freja, 16 år, Frederik, 13 år og Felix, 1 år.

Huset: Hos­by type­hus på 190 m², op­ført i 1973 på en 1.514 m² stor grund.

Hvor: Spinkel­bjerg – et parcel­hus­kvarter lidt uden for Her­ning.

Ombygget typehus er blevet moderniseret, så det i dag er lyst og luftigt.

Energirenovering eller ej?

Marianne havde lavet et detaljeret visuelt oplæg til både arkitekten og til Morten, så ingen var i tvivl om, hvor huset skulle hen. Familien havde med andre ord et defineret mål, som Jan Christoffersen med sine egne ord hjalp dem med at nå. Det største renoveringsgreb gik på at åbne huset op og flytte et ellers nordvendt og isoleret køkken ind i et stort køkken-alrum, som fremkom, efter at Marianne og Morten havde revet alle vægge og al indmad ud.

Bænken er fundet i en genbrugsbutik, og plakaterne af Michael Kvium er købt på nettet. Lampen er designet af Verner Panton. Der er integrerede JAMO højtalere i loftfladerne i hele huset. De er styret af et Sonos-anlæg, hvilket igen kan styres af en Sonos-app på mobilen.

Da huset er bygget op på en rem, der er komplet bærende, kunne alle indvendige vægge fjernes til ét stort rum, hvilket gjorde det muligt at sætte tapelinjer på gulvene, så parret fik et detaljeret indblik i, hvordan arkitektens fine 3D-tegninger tog sig ud i virkeligheden.

Ovenlysvinduet fra Velux giver lys fra oven og en anderledes oplevelse af rummet afhængig af, hvor du står. Ovenlysvinduet bryder også med parcelhusets traditionelle lige linjer og giver dermed hele boligen et personligt præg. Vinduet er i øvrigt kodet til at lukke, når det regner og åbne, når solen bager ned, så det har en ventilerende effekt.

– Det store åbne rum – med netop køkkenet tilbagetrukket og i midten – efterlod rummet med tre vinger omkring køkkenøen, der alle kan fungere som sofagruppe, spiseplads eller arbejdsplads. Det giver en høj grad af rummelighed og fleksibilitet i indretningen, fortæller Jan Christoffersen og tilføjer, at en af genistregerne for besparelsen i dette projekt har været, at i stedet for at opsætte et Genvex-anlæg er der opsat to ovenlysvinduer, der virker som en skorsten i huset i forhold til udluftning.

Mod vest er der indrettet en arbejdsplads.

Herudover er der også blev lavet energirenovering i huset. Den eksisterende isolering blev eftergået, og der blev efterisoleret på lofter, i vægge og i krybbekælderen, ligesom alle vinduer blev erstattet af nye trelagsmodeller.

Arkitekt Jan Christoffersens renoveringsråd

  1. Lad en sag­kyndig, som fx en arki­tekt, en byg­nings­ingeniør eller begge, be­sigtige huset før køb og om­byg­ning, og lad dem komme med et op­læg om­kring husets mulig­heder. Dette set i forhold til husets til­stand. Er der på­træng­ende ved­lige­holdelses­momenter? Hvad er værd at bygge videre på?
  2. Lav gerne et skrift­ligt og visuelt op­læg til arki­tekten om­kring jeres ønsker for det frem­tidige hus. Det gør ikke kun arki­tekten klogere, men oftest også jer selv skarpere på, hvad I vil.
  3. Af­stem jeres re­nover­ings­ønsker med pro­jektets økonomi, så ønsker og penge­pung passer sammen.
  4. Re­spektér den gamle arki­tektur, men ikke for alt i verden. Et hus har et liv, der gerne skal ud­vikle sig over tid. Det skal så at sige følge med tiden, og som ejer bør du sætte dit finger­af­tryk. Hvor mange af­tryk og hvor­dan kræver ge­fühl, for at det bliver har­monisk. Det er så her, at det er giv­tigt at få hjælp fra fag­kyndige.

Kilde: Jan Christoffersen, MAA og ejer af Christoffersen Arkitekter, se mere på Christoffersenarkitekter.dk

På teenagedatterens værelse (venstre og midten) er basen som i resten af boligen holdt i hvid, og det får tankerne helt væg fra 70’ernes hessian, nålefilt og trælofter. Fra forældrenes soveværelse (højre) er der direkte adgang til det store badeværelse, der kan lukkes af med en skydedør.
Badeværelset har direkte adgang til terrassen.

– Set i et økonomisk perspektiv er det kun få ting, der er rentable at energirenovere i et parcelhus fra 1970’erne. Men ser du det ud fra en komfortvinkel, er det anderledes. Det tager fx omkring 35 år at tilbagebetale omkostningen ved at isætte et nyt energivindue. Til gengæld er der hurtigere økonomisk bonus i at hulmursisolere og isolere alle vægge og lofter, hvis de ikke er det, siger Jan Christoffersen.

Det er ren luksus at ligge i badekarret om morgenen og få en naturoplevelse, og samtidig følge med i årstidernes skiften.

For Marianne og Morten kan energirenoveringen sammen med den øvrige renovering nu godt svare sig på kort sigt. Huset har ikke mindst på grund af dets beliggenhed opnået en merværdi, der gør, at alle udgifter er tjent ind og mere til, hvis familien skulle have lyst til at sælge i morgen. Den lyst har de så bare ikke, for det gamle parcelhus blev lige præcis den morderne bolig med sjæl, som de drømte om.

Jeg har altid hadet gule mursten, og det kunne ikke gå stærkt nok med at få dem vandskuret. Men arkitekten fik os på andre tanker ved at vise, hvordan gule mursten kombineret med nye materialer kan fremstå helt moderne.

Takket være en gammel beplantning i haven er der trods de store, nye vinduer og døre i facaden ikke indkig. De mange fliser har Marianne og Morten selv slæbt til grunden og lagt. Vinduet og døren er begge udstyret med UV-filter, så rummene ikke bliver overophedede, når solen bager. Der er plads til, at hele familien kan slænge sig på én gang i loungemøblerne fra Idé-møbler.

Se også disse historier