Kontakt Arkitekten
Anders Barslund Christensen

Bliv ringet op gratis af Anders Barslund Christensen

Pladesamlingen fik plads i stuen

Når man er DJ og vild med musik, så skal den enorme pladesamling ikke gemmes væk i en kælder – men vises frem, bruges og nydes midt i stuen. Oplev her, hvordan DJ og frue fik forenet ønskerne om hhv. dj-pult og familiehygge i stuen.

Af Gitte Nielsen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det er ikke er nogen helt almindelig væg-til-væg-reol, som husets musikpassionerede ejer og frue har fået bygget i stuen i rækkehuset på Frederiksberg. Pladevæggen har da også vakt opsigt blandt husets gæster. Ja, blandt nogle har reaktionerne ligefrem nået euforiske højder.

- En af mine venner fra musikbranchen lagde sig faktisk ned på knæ og begyndte at tilbede reolen, da han så den første gang, fortæller husets ejer, der var træt af at skulle gå i kælderen, når der skulle lyttes og leges med musikken, fortæller han.

Så da familien overtog det nye hus var han fast besluttet på, at pladerne – i hvert fald nogle af dem – skulle have deres faste plads i stuen.

- Jeg kan sagtens fungere med lyserødt plys og den stil, men min kone er til stramme, rene linjer. Derfor var opgaven at finde en opbevaringsløsning, som hele familien kunne leve med, noget der så godt ud, og noget, som ikke gik i stykker efter et halvt år, fortæller ejeren.

Arkitekten Anders Barslund, som ejeren kender fra studieårene i Aarhus, blev hyret til at løse problemet. Opgaven med at designe møblet til pladerne var dog langtfra den eneste.

 

 

En af mine venner fra musikbranchen lagde sig faktisk ned på knæ og begyndte at tilbede reolen, da han så den første gang,

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: Komplet renovering af kælder, nyt tag inkl. renovering af tagetagen med arkitekttegnede skunkskabe, nye, brede plankegulve overalt i huset, ny trappe med indbygget belysning, nyt køkken med corianbordplade, facadeparti i stil med det originale, overdækket terrasse, multifunktionsmøbel i stuen til plader, afspillere og TV.

Processen: Anders Barslund har stået for alle dele af projektet fra det indledende skitseforslag til byggeledelse samt inventardesign og farvesætning.

Materialer: Multifunktionsmøbel udført af Inventarsnedkeriet. Badeværelsesmøbler og skunkskabe på førstesal er udført efter Anders Barslunds tegninger af snedkerfirmaet Peter Klint.

Byggepris: 5 mio. kr. inkl. arkitekthonorar og specialbygget inventar.

Husene i kvarteret er ikke fredede, men underlagt en skrap deklaration, der blandt andet bestemmer facadernes udtryk. - Og vi har nøje overholdt reglerne fx har vi skaffet gamle sten til genopbygningen af den højere gavl, og de nye vinduer i jern er også i overensstemmelse med husets oprindelige udtryk, fortæller Anders Barslund, der er medlem af Danske Boligarkitekter.
Fra spisebordet i køkken-alrummet er der kig til den imponerende pladesamling i stuen.
Familiens spisebord med stolene Catifa fra Aper.
Køkkenet er holdt enkelt med hvide, grebsløse elementer fra Svane og bordplade i Corian.

Renoveringen af huset, der er bygget i 1928 af arkitekten Thorkild Henningsen, viste sig nemlig at være langt mere omfattende, end ejerne havde forudset.

- Da vi overtog huset, havde vi kun været her en enkelt gang, for de tidligere ejere ville ikke give os adgang før på selve overtagelsesdagen. Vi troede, at vi overtog et stort set indflytningsklart hus, men fik os noget af et chok, da vi så det tømt for tæpper og møbler. Jeg husker, at min kone satte sig ned og græd. Og en af vores håndværker-bekendte lagde en colaflaske på gulvet, hvorefter den stille og roligt rullede hen i den anden ende af rummet - så skævt var gulvet. Her kommer jeg til at tjene mange penge, lød hans kommentar.

Og håndværkeren fik ret. Men det var ikke blot gulvet, som den var gal med. Da arkitekt Anders Barslund gik i gang med at planlægge renoveringen af husets tagetage opdagede man, at dele af husets tagkonstruktion var stærkt angrebet af råd.

- Det var et spørgsmål om tid, før det hele var faldet sammen, lyder det fra arkitekten i dag.
Derfor var der ingen vej udenom. Huset skulle have nyt tag, som samtidig blev hævet med 5 cm og fik isat tagvinduer, så ejerne i dag kan glæde sig over et smukt lysindfald.

Jeg kan sagtens fungere med lyserødt plys og den stil, men min kone er til stramme, rene linjer. Derfor var opgaven at finde en opbevaringsløsning, som hele familien kunne leve med

Da det legendariske skybrud ramte København 2. juli 2011, gik de ikke ram forbi. Hele kælderen blev oversvømmet med kloakvand, men midt i mareridtet kunne ejerne i det mindste glæde sig over, at hans store pladesamling på det tidspunkt stod i flyttekasser på husets 1. sal.

I dag er huset sat i perfekt stand fra kælder til kvist, bl.a. med smukke specialbyggede skabe fra snedkermester Peter Klint. Og efter at have gået så grueligt meget igennem med råd og oversvømmelse kan det gamle hus i dag kalde sig et af de flotteste og mest gennemført istandsatte i kvarteret.

De 36 pladecovers, som ejeren vælger at stille yderst på reolerne, bliver her til 36 små kunstværker, der kan skiftes ud alt efter humør og smag. Arkitekten Anders Barslund, der har tegnet reolen, har hentet inspiration til det enkle design fra italienske Piero Lissoni og Apple-designeren Jonathan Ive.

Fakta om pladereolen

Den ser enkel ud, men processen med at bygge multifunktionsmøblet i stuen til ejerens plader, dj-pult m.m.  var langtfra enkel og har krævet et meget omfattende beregningsarbejde af arkitekten.

- Kunsten var at bygge et møbel, som på den ene side designmæssigt fremstod enkelt og simpelt, men som samtidig skulle kunne bære en vægt på over 700 kg. Og det var altså ikke nogen let opgave, fortæller Anders Barslund, der ikke lægger skjul på, at både han og ejeren var en anelse bekymret for, om møblet ville kunne bære.

Reolen er bygget op af en bagbeklædning af lakerede plader i krydsfiner. Herpå er de i alt 36 laserskårne og bukkede stålreoler monteret. Skuffemøblet nederst til opbevaring af diverse musikudstyr er lavet af møbelplader, som er valgt fordi de er lettere end traditionelle mdf-plader.

De enkelte hylder i reolvæggen er pulverlakeret 3 mm stål, som kan bære omkring 20 kg. Anders Barslund har stået for både skitser i 3D og selve produktionstegningerne i 2D, som snedkeriet har arbejdet ud fra. Snedkerne har monteret reolen, som i øvrigt kan pilles ned og flyttes med til en ny bolig, hvis det skulle blive aktuelt på et tidspunkt.

Prisen for det unikke møbel, som Anders Barslund har sikret sig ophavsretten til, står i omkring 100.000 kr. ekskl. arkitekthonorar.

- Jeg har fået præcis det rum, som jeg drømte om. Her kan familien være sammen, også selv om vi måske ikke alle lytter til den samme musik, fortæller husets ejer, der her har åbnet for ”pandoras æske” i form af pulten med alt lydudstyret.
Huset er et af de første eksempler på funktionalisme i Danmark. Derfor var det vigtigt at facadepartiet blev holdt i samme stil som de gamle stålvinduer med meget smalle sprosser.
- Vi havde nok ikke selv fundet på at vælge gult til badeværelset, men nu kan vi se, at det fungerer rigtig godt, siger ejerne om farven i børnenes badeværelse.
Her ses husets badekar og det hvide terazzogulv, der er gennemgående i begge badeværelser.
Arkitekt Anders Barslund har tegnet og farvesat alt badeværelsesinventar, som siden er bygget af møbelsnedker Peter Klint.
Trappen til førstesal er ny og har indbygget trinbelysning.
På husets øverste etage har forældrene deres soveværelse med tilhørende bad, der er indrettet bag glasvæggen for enden af rummet. Skunkene er udnyttet til opbevaring bl.a. garderobeskabe og en siddeplads med skuffe under.
Husets to nye badeværelser har hvide terrazzogulve. Her er det bruseafdelingen i forældrebadet på førstesal.
På husets øverste etage har forældrene deres soveværelse med tilhørende bad, der er indrettet bag glasvæggen for enden af rummet. Skunkene er udnyttet til opbevaring bl.a. garderobeskabe og en siddeplads med skuffe under.
Forældrebadet har speciallavede snedkerskabe med kanter i røget eg. Da hele etagen fungerer som privat voksenafdeling er afskærmningen ud mod soveværelset lavet i gennemsigtig glas. Det giver en let og åben rumfornemmelse.
Mod haven har huset både fået et nyt facadeparti tættere på husets oprindelige stil samt en ny overdækket terrasse. De nye døre og vinduer har jernrammer i stil med dem, som blev sat i huset, da det blev bygget i slutningen af 20erne. Overdækningen med trælister giver en behagelig skyggemulighed.