8 tips fra arkitekten til en billigere tilbygning

Tænk fleksibilitet ind i din tilbygning og overvej placeringen nøje, opfordrer arkitekt Jørgen Dahlgaard, der her giver sine bedste sparetips til en billigere tilbygning.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

1. Placer tilbygningen rigtigt

Du kan spare rigtig mange gode penge ved at placere og bruge tilbygningen til det rigtige.

Mange boligejere har et ønske om at tilbygge to værelser, men er i stedet blevet nødt til at tilbygge tre, fordi de med den valgte placering ”stjal” et eksisterende værelse fra huset til et nødvendigt gangareal.
Det sker også, at en ny tilbygning har kastet skygge på terrassen, så boligejerne er blevet nødt til at bygge en ny terrasse på græsplænen, hvor børnene ellers elskede at spille fodbold. Boligejerne her er altså endt med både uhensigtsmæssige og dyre løsninger, der for altid har ødelagt huset og ikke forøget dets værdi.

Havde de gennemtænkt samspillet mellem hus og tilbygning og lavet en helhedsbetragtning med hjælp fra en arkitekt, ville de måske være kommet frem til en løsning, hvor de nye, efterspurgte værelser blev til ved at inddrage opholdsstuen. Den nye tilbygning kunne så indeholde en ny opholdsstue i flot kontakt med haven. Tilbygningen ville blive meget mindre og dermed billigere samt tilmed forøge husets værdi.

TILBYGNING GAV SKØN TERRASSE // Arkitekt Tom Mose Petersen har klogt placeret tilbygningen her til højre, så boligejerne har fået en hyggelig terrasse i læ og uden indkig fra naboer. Terrassen og dens sammenhæng til tilbygning blev tænkt ind fra starten. KLIK på billedet for at se mere til tilbygningen.

Arkitekt Jørgen Dahlgaard deler her sine bedste tips til at få en billigere tilbygning. Han arbejder på Dahlgaards Tegnestue.

2. Byg kun, hvad du har brug for

Størrelsen er en af de parametre, der betyder mest for prisen på din tilbygning. Tænk dig derfor om, og gør brug af en arkitekt, så du kun bygger det, du har brug for. En gennemsnitlig tilbygning koster ca. 20.000 kr./m2 inkl. alt. Skærer du blot fem kvadratmeter af din tilbygning, har du altså sparet 100.000 kr. Kvadratmeterprisen er dog højere, hvis tilbygningen er lille, da startomkostningerne vil være de samme, uanset størrelse. Prisen vil også stige, hvis der skal laves bad eller køkken, der er en boligs dyreste rum på grund af de mange installationer.

TILBYGNING TIL SOMMERHUS // Det gamle sommerhus med stråtag har fået en ny længe sat på. Selvom man tydeligt kan se, hvad der er nyt og gammelt, passer de to godt sammen. I tilbygningen har familien få indrettet entre, en gang med skabe to værelser og et badeværelse. Nu kan alle derfor nyde sommeren sammen igen. KLIK på billedet for at se mere til tilbygningen.

3. Begræns mængden af glas

Tilbygninger kræver byggetilladelse og skal overholde bygningsreglementet. Konstruktionen er således underlagt bygningsreglementets krav omkring varmetab. Hvis tilbygningens varmetab er for stort på grund af store glasarealer, kan du kompensere ved samtidig at efterisolere den eksisterende bygning. Det kan dog være en stor udgift at efterisolere - også selvom det vil give dig en mindre varmeregning på sigt. Vil du undgå den ekstra udgift i budgettet, bør du derfor tænke over mængden af glasareal, når du bygger til, og holde dig på, hvad der svarer til 22% af tilbygningens gulvareal.

Arkitekttegnet tilbygning som opvarmet udestue
OPVARMET TILBYGNING // Boligejerne i dette hus ville have lavet deres terrasse om til en opvarmet slags udestue, så de også kunne nyde den fantastiske havudsigt på vindblæste og køligere dage. Den store mængde glas betød dog at arkitekt Jørgen Dahlgaard også måtte efterisolere hele huset. KLIK på billedet for at se mere til tilbygningen.

4. Vælg et simpelt fundament

Når et hus skal have en tilbygning, skal maskiner og tungt grej transporteres ind i haven, så der kan graves ud til fundament, terrændæk osv. Det betyder desværre ofte dyre og store skader på haven, der skal genoprettes bagefter, mens maskinerne heller ikke er billige hjælpere. Ved at vælge en konstruktion af træ og skruefundamenter undgår du at skulle grave ud, da huset i stedet svæver et par centimeter over jorden på nedborede store skruer. Og tømrerne kan selv bære træet frem og tilbage uden store maskiner. Det sparer dig et væsentligt beløb.

SVÆVER OVER JORDEN // Da familien manglede plads besluttede arkitekt Rasmus Skaarup sig for at bygge et anneks i haven, han og hans hustru kunne bruge som soveværelse. Et billigt alternativ til en tilbygning. Annekset er bygget i træ og med et skruefundament, så det nærmest svæver over jorden. Det er billigt og giver annekset et lettere udtryk. KLIK på billedet for at se mere til projektet.

5. Vælg IKKE de billigste materialer

Der findes masser af billige materialer derude, og du kan spare meget ved at vælge et gulv af laminat frem for massive gulvplanker eller en facade af de billige, vedligeholdelsesfrie ”plank” med træstruktur. Men det er et dårligt sted at spare, da hele tilbygningen hurtigt kommer til at se sølle ud, og derved risikerer at ødelægge hele indtrykket af den samlede bolig udefra samt gensalgsværdien. Husk at vedligeholdelsesfrie materialer, der falmer, trækker husets værdi ned. Det kan derfor betale sig at gå en tand op ad prisstigen og fx i stedet vælge almindelige gode træbeklædninger og et trægulv i f.eks. lamelparket.

Arkitekttegnet tilbygning i træ til rækkehus
GLØDENDE LÆRK // Beklædningen af lærketræ passer flot til rækkehusets røde mursten, og får tilbygning og hovedhus til at klæde hinanden trods deres forskellige formsprog. Et godt materialevalg af arkitekt Nanna Bering. KLIK på billedet for at se mere til projektet.

6. Begræns detaljerne

Er tilbygningens form og detaljeringsgrad kompliceret, bliver prisen højere. Byg derfor så enkelt som muligt med en regulær form og en fornuftig sammenbygning med hovedhuset, ligesom et fladt loft ofte er billigere end et til kip. Som arkitekt vil jeg dog anbefale, at formen afgøres ud fra, hvad der passer bedst til huset, og ikke hvad der er billigst.

Arkitekttegnet tilbygning i træ til parcelhus i skoven
ENKEL TILBYGNING I TRÆ // Et parcelhus fra 1960'erne beliggende i skoven manglede plads. Arkitekt Jørgen Dahlgaard hjalp derfor familein med en stor, enkel tilbygning i træ - inspireret af skoven. Enkle detaljer som et skift i retningen af trælamellerne på facaden giver liv. KLIK på billedet for at se mere til tilbygningen.

7. Vælg fleksible løsninger

Mangler I værelser - måske til børn, der kun er der hver anden uge eller i weekenden, så overvej en ekstra gang, hvad behovet reelt er og om det er et andet om 3-5 år. I kan spare mange penge ved at tænke fleksibilitet ind i huset, fx med store skydedøre, der kan skabe små selvstændige rum i et stort fællesrum efter behov. Det kan også være en god løsning at have et stort fælles legerum kombineret med nogle helt små soverum. På den måde undgår I en stor og dyr tilbygning med en masse værelser, de næste ejere sandsynligvis ikke har brug for (og I måske snart heller ikke selv har), og som ødelægger husets helhed.

FREMTIDSSIKRET // Da arkitekt Tom Mose Petersen tegnede en tilbygning til en familie, sørgede han for, at boligen i fremtiden, når børnene var flyttet hjemmefra, også ville kunne bruges til erhverv eller ældre familiemedlemmer, ved fx at lave en ekstra hoveddør. KLIK på billedet for at se mere til tilbygningen.

8. Brug en arkitekt

Jeg siger det ikke af pligt og for min egen skyld, men selv om en arkitekt koster ekstra i budgettet her og nu, er hver en krone vitterlig godt givet ud. Selv med ovenstående råd, vil boligejere ikke selv være i stand til at udtænke deres tilbygning. Der er virkelig mange ting som konstruktioner, gangarealer, lysindfald, møbleringsmuligheder, helhedsvurderinger, økonomi, realisering m.v., der skal gå op i en højere enhed. Arkitekten er vant til at tackle disse udfordringer og til at finde de rigtige løsninger indenfor det givne budget. Samtidig sikrer arkitekten, at husets værdi øges.

taghave og balkon på arkitekttegnet tilbygning. Før var tilbygningen en udestue
TILBYGNING MED TAGEHAVE // Arkitekt Jørgen Dahlgaard har ombygget en gammel, lille udestue til en tilbygning familien kan bruge hele året samt en lækker altan og tagterrasse. KLIK på billedet for at se mere til projektet.