Kontakt Arkitekten
Allan Lorenzen

Bliv ringet op gratis af Allan Lorenzen

Tilbygning forvandlede trist terrasse til intimt uderum

Udsigten var der, men familien havde ikke opdaget den, før de hyrede en arkitekt til at få sammenhæng i det store hus, som gennem årene havde gennemgået flere ombygninger.

Af Gitte Nielsen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Familien på to voksne og to børn bor i, hvad der aspirerer til at være et af Danmarks bedst beliggende parcelhuse. Fra deres køkkenalrum og terrassen på toppen af villavejen kan de skue ud over Vejle Fjord og helt til Fyn.

Men huset har også en bagside – endda en særdeles smuk én af slagsen. Baghaven grænser nemlig op til en af de mange skovbeklædte skrænter, som er typisk for området omkring Vejle. Men trods denne herlighed, nåede familien aldrig herover, så den overdækkede terrasse stod ubrugt hen.

I dag er det her i haven, vi opholder os allermest.  Der er sol fra om eftermiddagen, og vi og børnene nyder at være her til langt ud på aftenen.

Det blev der lavet om på, da familien hyrede arkitekten Allan Lorenzen, der er medlem af Danske Boligarkitekter. Hans opgave lød dels på at tegne en tilbygning, som skulle rumme en hjemmearbejdsplads, dels på at gøre noget ved husets facade, som ejerne var lidt trætte af.

Man fornærmer næppe nogen ved at sige, at den store villa fra 1985 ikke var nogen arkitektonisk perle.  Facaden med de hvide kalksandsten signalerede umiskendeligt 80er-typehus på den ufede måde. Familien havde ellers ofret en del på moderniseringer gennem årene, men der manglede sammenhæng og en rød tråd.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: En tilbygning på 35 kvadratmeter med hjemmekontor, ny glasoverdækket terrasse med pejs og udekøkken, facadeparti med glasdøre i det oprindelige hus, nye terrassebelægninger omkring huset samt facaderenovering. Ved at vælge en pudset, sortmalet facade er der skabt større harmoni mellem det sorte tag og facaden. Samtidig virker tagudhænget mindre dominerende.    

Materialer: Tilbygningen er opført i høvlede træprofiler fra Frøslevtræ. Den overdækkede terrasse består af sortlakerede stålprofiler og personsikkerhedsglas (hærdet glas) I stedet for fliser har familien støbt et betondæk som terrasse, hvilket giver en mere glidende overgang mellem inde og ud.

Byggepris: Ca. 1,5 mio. kroner. Heraf arkitekthonorar på 45.000 kroner.

Forskellen på før og efter er slående: Huset har med en ny glasfacade med udgang fået kontakt til haven. Og mellem det oprindelige hus og tilbygningen i træ til højre er der nu indrettet et hyggeligt uderum. Terrassefliserne er erstattet af et støbt betondæk.
Huset før ombygningen. De hvide mursten og det sorte tegltag harmonerer dårligt, og terrassen ligger ubrugt hen.

Allan Lorenzen foreslog en tilbygning i træ ind mod haven, som samtidig kunne danne ramme om et   attraktivt uderum i baghaven.

- Jeg synes, at det var en skam, at familien ikke udnyttede, at de faktisk har en flot udsigt på begge sider af huset. Den nye tilbygning tjener derfor flere formål end at rumme et nyt kontor. Den skaber et intimt rum i haven og så skærmer den mod indkig fra nabohuset, der ligger ret højt, fortæller Allan Lorenzen.

Når der er ild i pejsen, kan vi faktisk bruge terrassen det meste af året – også om vinteren.

Samtidig blev hjørnet af det oprindelige hus åbnet med en glasfacade, så ude- og inderum smelter sammen. Det har lukket mere lys ind i huset og skabt en lige linje, så man nu faktisk kan sidde på terrassen foran huset og få et kig gennem hus og om til terrassen i haven.

Ejerne, som er selvstændige og arbejder meget hjemmefra, ville gerne indrette et kontor med hjemlig hygge. Derfor blev der installeret en pejs, og så var der ikke langt til også at foreslå en dobbelt pejs, så uderummet i dag har fået sin egen pejs. Og det har gjort det nye terrasseområde endnu mere attraktivt. 

- I dag er det her i haven, vi opholder os allermest.  Der er sol fra om eftermiddagen, og vi og børnene nyder at være her til langt ud på aftenen. Når der er ild i pejsen, kan vi faktisk sidde herude både forår, efterår og vinter, fortæller familien.

Familien ønskede en pejs i deres nye kontorbygning, derfor blev der installereret en dobbeltpejs, der giver varme både indenfor og på terrassen.
Med glasdøre fra gulv til loft inviteres naturen ind i huset, og det nye uderum hænger naturligt sammen med den øvrige del af huset.
Familien oplever nu, at de har fået mere plads og luft omkring sig.
Arkitekt Allan Lorenzen er arkitekten bag tilbygningen med de mange sidegevinster. Tilbygningen løste ikke kun familiens pladsbehov, men gav dem også et helt nyt uderum og en bedre udnyttelse af husets bagside. Både tilbygning og overdækning skærmer også mod naboens ret høje hus.
I baghaven er der udsigt til de skovbeklædte skrænter i ådalen omkring Vejle.
Masser af brænde ligger klar til at blive puttet i både den indendørs og udendørs pejs.
Fra terrassen på den modsatte side af huset er der en imponerende udsigt over byen og fjorden. I forbindelse med ombygningen blev der opført en skærmvæg, der både beskytter mod kig fra naboen og skaber et mere intimt og afgrænset rum omkring havebordet.

Arkitektens 5 råd om terrasser

  1. Skærmvægge og træer/planter er med til at afgrænse og skabe rum. Placerer dem tæt på boligen og skab derved et intimt og privat uderum. 
  2. Brug udvendig belysning fx på træer og planter. Det skaber stemning på sommeraftner og giver dybde og liv bag det mørke glas om vinteren. Brug enkelte spots på udvalgte steder. Vælg LED-kilder og lad skumringsrelæ med ur tænde og slukke på ønskede tidspunkter.
  3. Tænk det nære udemiljø ind i projektet allerede i planlægningsfasen. På den måde skaber du større sammenhæng imellem inde og ude i det færdige projekt.
  4. En belægning, som man (med modifikationer) også kunne have valgt i boligen er med til at højne kvaliteten af uderummet og gøre det til en forlængelse af boligen.
  5. Hvis udearealer overdækkes så sørg for, at dagslyset stadig kan finde vej ind i boligen fx ved at bruge glasoverdækninger i stedet for mælkehvide plastikplader.

Kilde: Allan Lorenzen, Danske BoligArkitekter

Med det lille udekøkken kan der hurtigt trylles pizzaer frem, som kan nydes i det udendørs loungeområde.