Bæredygtigt byggeri? Byg med omtanke for klima og miljø

At bygge og renovere med omtanke for klimaet handler om at minimere ressource- og energiforbruget. Men hvilke materialer skal du vælge, hvis du vil skåne klima og miljø for unødvendig CO2-udledning og giftige stoffer? Og hvordan energirenoverer du bedst muligt? Det kan du blive klogere på her, hvor vi har samlet eksempler på arkitektur, der er planlagt med omtanke for klima- og miljøpåvirkning.

Omtanke for klima og miljø vinder mere og mere indpas i folks bevidsthed, når der skal bygges – ikke mindst fordi byggeriet er og bliver en af de største syndere, når det gælder CO2-aftryk og ressourceoverforbrug. Du har måske hørt udsagnet, at de mest bæredygtige kvadratmeter er dem, vi ikke bygger. Det kan vi ikke komme udenom, og det kan være en rettesnor i forhold til bygge og bo på mindre plads og i forhold til at træffe velovervejede valg.

At bygge såvel som at renovere med omtanke handler om at vurdere vores boligers  klimabelastning fra opførelse til nedrivning/genanvendelse, men også om at skabe funktionelle hjem, som er rare at opholde sig i for generation efter generation.

Forskellige certificeringer såsom Svanemærket, DGNB, Cradle-to-cradle, BREEAM og LEED har alle retningslinjer for, hvordan en bygning kan opfylde ordningernes bæredygtighedskrav og kan være en rettesnor i byggeprojektet. Derudover har det siden 2023 være et krav i bygningsreglementet, at der for alt nybyggeri bliver lavet en LCA-beregning, som er et udtryk for materialernes samlede klimapåvirkning og ressourceforbrug fra udvinding til bortskaffelse. 

Der findes i dag et stort udvalg af byggematerialer, som kan medvirke til at nedbringe dit boligprojekts klimaaftryk. Arkitekten kan hjælpe med at rådgive om, hvilke materialer, der er egnet til forskellige formål, og om hvordan du kan tænke deres holdbarhed og mulighederne for at vedligeholde og eventuelt udskifte med i dine beslutninger. Sidst men ikke mindst er det en god idé at indtænke praktiske elementer som solceller, jordvarme eller regnvandsopsamling på en måde, som kommer dig til gode med så lav klimabelastning som muligt.

Du kan læse mere om renovering, ombygning og nybyggeri med omtanke for klima og miljø her.

 

 

 

Få vores nye gratis magasin: Byg med omtanke

Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø?

Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu? I vores digitale magasin ”Byg med omtanke” har vi samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, som kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.

Hvordan skaber vi livskvalitet og gode rammer om familien og hverdagen uden unødigt ressourceforbrug, og hvordan kommer vi i gang med at bygge og renovere med større omtanke for klima og miljø? De spørgsmål er omdrejningspunktet i vores digitale magasin ”Byg med omtanke”.  

Find vores gratis magasin med 58 siders inspiration herunder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.