4. Find den rigtige finansieringsform
Har du ikke en opsparing, der kan betale energirenoveringen, bliver du nødt til at låne pengene. Du får mest ud af at vælge et lån med en månedlig ydelse, som er lavere end det, du efterfølgende sparer på varmeudgifterne.
Har du friværdi i din bolig, kan du bruge den som finansiering. Det er nemlig muligt at optage tillægsbelåning til dit realkreditlån. Ifølge Danske Bank kan det dog først betale sig, hvis du skal låne for minimum 200.000 kr., da der er omkostninger ved at optage et realkreditlån, som ikke findes på andre låntyper.
Du kan også bruger Energistyrelsens låneberegner.
Alternativt kan du optage et almindeligt banklån til en højere rente end et realkreditlån. Mange banker har desuden særlige miljøboliglån målrettet energiforbedringer.
Få bank, realkreditinstitut eller en uvildig rådgiver til at regne på, hvilken finansieringsform, der passer bedst. Du kan også sammenligne priserne på forskellige lån på fx mybanker.dk. Husk at kigge på ÅOP (årlige omkostninger i procent), når du vurderer, hvad der er billigst.
5. Glem ikke sidegevinsterne og de langsigtede effekter
Energirenoveringer forbedrer dit indeklima og giver øget komfort og velvære. Den værdi er svær at gøre op i penge. Husk også, at du gør din bolig mere værd og lettere at sælge ved at forbedre energimærket.
I forbindelse med projektet ProjectZero har en ejendomsmægler bedømt 12 forskellige arkitektforslag til energirenoveringer af 3 huse. Sammenlignet med vurderingen af de oprindelige huse har forbedringerne en markant indflydelse på boligernes værdi.