Se hele boligreportagen her
Guide
Bliv klogere på genbrugsmaterialer
Hver gang vi bygger, belaster vi klimaet med store mængder CO2. Derfor skal vi i fremtiden vænne os til at genbruge langt mere, end vi gør i dag. Men det behøver ikke at være hverken besværligt eller kompliceret at bygge med brugte materialer, og som eksemplerne her viser, kan det gøres smukt og med respekt for husets arkitektur. Læs med her, og få gode råd om, hvad du kan genbruge, hvor du finder materialerne og hvad du skal være særligt opmærksom på.
Af: Pernille Hjorth
Foto: Christina Kayser Onsgaard , mfl.
Publiceret:
Opdateret:
Byg dit hus af genbrugsmaterialer
10-15 % af verdens CO2-udledning kommer fra produktion af traditionelle byggematerialer ifølge Tænketanken Concito. Samtidig er der et kæmpe spild af byggematerialer i branchen, selvom det er blevet langt bedre de seneste år.
I Danmark står byggebranchen således for 1/3 af landets affald, og det er på trods af, at cirka 80% af byggeaffaldet i dag bliver genbrugt.
Selvom du som privat boligejer er en lille brik i det store billede, har du også et ansvar, når du bygger nyt, til eller om. Heldigvis er det muligt at finde mange byggematerialer brugt og derved mindske verdens ressourceforbrug.
Det gælder blandt andet mursten. Men du kan også finde husdele som vinduer, døre eller sågar hele køkkener brugt. Og ofte kan du finde sten og fliser til terrassen eller indkørslen gratis på Den Blå Avis. Det er bare om at kigge sig omkring og bruge sin fantasi.
Mursten kan nemt genbruges
Mursten skal brændes i lang tid og ved meget høje temperaturer. Der er derfor mange ressourcer at spare ved at genbruge mursten. Ifølge firmaet Gamle Mursten kan man spare miljøet for et ton CO2 blot ved at genbruge 2000 mursten samtidig med, at man får en gave i den patina, stenene allerede har opnået gennem vind, vejr og afrensning.
Det kan være svært at finde nok ens mursten til et helt hus. En løsning kan være at vælge at vandskurre eller pudse sit hus, så man alligevel ikke kan se det.
Du kan også gøre et nummer ud af flisernes forskellighed og bruge deres særpræg i facaden ved at lægge dem i et mønster eller bevidst være ligeglad.
De mursten, man genbruger til nye huse i dag, er alle fra før 1960, mens nyere mursten knuses til vejfyld eller lignende. Det skyldes, at mørtlen før i tiden var blandet med kalk, hvor den i dag er blandet med cement. Og mens kalkmørtel godt kan fjernes fra det brændte ler, er den nyere cementmørtel stort set umulig.
Cementmørtlen hærder dog hurtigere end kalkmørtlen, hvorfor den er praktisk på moderne byggepladser, hvor det helst skal gå så hurtigt som muligt.
Arkitekterne hos Lendager Group har dog fundet på en måde at genbruge de genstridige mursten. I stedet for at insistere på at rense hver enkelt sten, har de fundet på at skære murstenene ud i blokke. Det har de gjort med nogle af de huse fra Carlsbergbyen, der er revet ned, og murstensblokkene bliver nu brugt til nye boliger i Ørestaden ved navn Ressourcerækkerne.
Vær opmærksom på andre standarder i dag
Der er andre krav til materialer i dag. Materialer, der er 50 eller blot 20 år gamle kan derfor indeholde stoffer, som vi i dag ved er giftige eller dårlige for indeklimaet. Er du i tvivl, om du kan bruge et bestemt materiale, kan du kontakte Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (vcob.dk).
Sådan genbruger du byggematerialer
1. Foretag en vurdering af, hvor det er hensigtsmæssigt at benytte brugte materialer, også i forhold til den samlede levetid af hele bygningen. Søg rådgivning hos en arkitekt eller en håndværker med viden om genbrug af materialer.
2. Tjek kvaliteten. Husk, at kravene i bygningsreglementet skal være opfyldt, også når
du anvender genbrugte materialer. Det er dit ansvar som bygherre at sørge for det. Bruger du materialerne indendørs, må de ikke belaste indeklimaet. Ved udendørs
brug skal du tænke på miljøet og på materialernes evne til at modstå vind og vejr.
3. Brug materialerne korrekt. Det er ikke altid hensigtsmæssigt at genbruge bare for at genbruge. Sørg for, at materialerne bruges til det, de er egnet til, ellers kun som supplement.
4. Æstetik og funktion skal spille sammen. Materialerne skal have både en æstetisk og brugsmæssig funktion og benyttes byggeteknisk korrekt. Det understøtter kvaliteten og din tilfredshed med projektet, så du ikke skifter det hele ud igen.
5. Tænk langsigtet. Sørg for, at levetiden på både byggematerialet og bygningen er høj, og at der ikke er behov for større vedligeholdelse eller rengøring. Et samlet klimaaftryk afhænger af mange faktorer, men jo længere tid byggeriet holder, jo bedre
for både miljøet og din pengepung.
Kilde: Videncentret Bolius
Her kan du finde brugte byggematerialer
Genbyg.dk
Stor onlineshop med brugte byggematerialer. Her kan du finde alt fra gamle døre, håndtag, køkkenmoduler, gulvbrædder og teglsten.
Klassiske Vinduer
Klassiske Vinduer køber brugte, bevaringsværdige vinduer og døre, renoverer dem (omfatter træværk og nyt glas, men ikke altid kitning) og sælger dem videre. Du kan også købe vinduespartier, der består af karme og og et antal vinduesrammer,
Den Blå Avis
Her kan du finde alverdens byggematerialer og ting, folk vil sælge eller sågar give gratis væk.
Gamlemursten.dk
Her kan du få renset dine gamle mursten for mørtel eller købe andres gamle mursten, så de kan bruges på ny.
Hverringe Centrum for Restauring
Hverringe Herregård står bag et online-byggemarked, hvor du kan købe originale byggematerialer som genbrugsbyggematerialer til huse opført før 1960 og få vejledninger, gode råd og instruktioner i at anvende materialerne. Hverringe Centrum for Restaurening udbyder også kurser om restaurering.
jk-genbrug
Her kan du finde nye og brugte byggematerialer, bl.a. døre, vinduer, gamle gulvbrædder, trapper, mursten, naturskifer og granit samt mere specielle ting som fx kakkelovne og radiatorskjulere. Jk-genbrug er et online byggemarked, der leverer i hele landet.
Genbrugsbyg
Sælger brugte døre, vinduer, byggematerialer, el-artikler og meget mere.
Se endnu flere forhandlere med genbrugsmaterialer hos Videncentret Bolius her
Gratis digitalt magasin
BYG MED OMTANKE
Hvordan kan vi bygge og bo med omtanke for klima og miljø? Bæredygtighed er en vigtig agenda, når det handler om vores boliger, men hvad kan du gøre som boligejer her og nu?
I vores digitale magasin ”Byg med omtanke” har vi samlet gode råd og konkrete projekter fra arkitekterne, som kan inspirere og guide dig videre nu og i fremtidige boligprojekter.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.