Bevaringsværdige boliger

Der følger et særligt ansvar med, når man bor i et bevaringsværdigt hus. For der er både regler og arkitektoniske hensyn, man skal være opmærksom på. Hvordan sikrer du, at du bevarer boligens arkitektur og kvaliteter og samtidig tilpasser den nutidens krav til funktionalitet og energiforbrug? Bliv klogere på bevaringsværdige boliger og hvordan du bedst renoverer og ombygger dem her.

Bor du i en ejendom med høj bevaringsværdi, skal du være ekstra opmærksom, når du går i gang med et byggeprojekt. Det er vigtigt, at du bevarer den originalitet og sjæl, der gør lige netop din bolig særlig. Er du i tvivl om, hvordan du bedst passer på din bevaringsværdige ejendom, kan du i dette tema læse alt om bevaringsværdige boliger og se nogle af de bedste bevaringsprojekter fra arkitekterne.

Ca. 375.000 bygninger i Danmark registreret og klassificeret efter den såkaldte

SAVE metode, der står for "Survey of Architectural Values in the Environment" eller på godt dansk Kortlægning af arkitektoniske værdier i miljøet.

For at klassificere hvor bevaringsværdig en bygning er, laves en vurdering af bygningens arkitektoniske værdi, dens kulturhistoriske værdi, den miljømæssig værdi, af bygningens originalitet og dens tilstand og giver en samlet score som danner grundlag for hvordan du må behandle bygningen under et renoveringsarbejde.  Der gælder dog ikke overordnede regler for hvad du må og ikke må afhængigt af klassificeringen, så du må have fat i din kommunes lokalplan, hvis du vil vide, hvad der specifikt gælder for din ejendom.

Men din ejendom behøver ikke at have en klassificering for at være værd at bevare i sit udtryk – måske findes der smukke elementer, som gamle dørhåndtag, en særlig trappe, vinduer eller noget helt fjerde, som er med til at understrege en stil eller et udtryk, som skaber en særlig stemning i din bolig, som ikke må forsvinde. Du kan også sagtens lege med at beholde de gamle elementer i kombination med mere moderne løsninger.

Kulturministeriet bruger en række spørgsmål, når de skal vurdere bevaringsværdien, som du sagtens kan stille dig selv, eller en arkitekt, hvis du har planer om at renovere din bolig. På den måde kan du måske få øjnene op for de elementer, der er værd at beholde eller afskaffe i lige netop din bolig – bevaringsværdig eller ej:  

  • Er bygningen et godt eksempel på periodens arkitektur eller på en særlig byggeskik?
  • Er bygningstypen eller bygningsformen sjælden?
  • Har bygningen dannet forbillede for andre bygninger?
  • Står bygningen intakt?
  • Er udskiftninger og ombygninger tilpasset bygningens udtryk?
  • Er bygningen betydningsfuld i gadebilledet eller i landskabet?

Du kan læse mere om bevaringsværdi og de forskellige klassificeringer på Kulturministeriets hjemmeside her.

Herunder kan du blive klogere på hvad du bør bevare i din bolig og hvordan.