Guide

Sådan genkender du funkisvillaen

Et firkantet hus med fladt tag og hvidpudset facade. Det må være et funkishus! Men trods det enkle design, er det slet ikke så enkelt endda. Læs med her og bliv klogere på hvordan du spotter et ægte funkishus.

Dér er et funkishus! Måske...

Faktisk findes der kun ganske få funkishuse i Danmark. Da modernismen og herunder funktionalismen kom til Danmark i 1920’erne og videre ind i 1930'erne, var hustypen nemlig så kontroversiel og aparte i de flestes øjne, at kun de mest fremsynede fik bygget et.

Funkishuset var en modbølge til tidligere tiders ornamentfyldte bygninger, hvor udseendet var det vigtigste. Med funktionalismen ville man vende tankegangen på hoved og designe husene indefra og ud, så formen fulgte funktionen, ligesom holdningen nu var, at alle skulle have ret til en god bolig med luft og lys og plads, og ikke kun de velhavende.

I dag bliver betegnelsen funkis brugt i flæng og hustypen bliver flittigt kopieret. Flere arkitekter og typehusfirmaer lader sig inspirere af funktionalismens revolutionende hustype, da den enkle, stramme stil i dag virker meget moderne og tiltalende for mange.

Men selvom lighederne fra de 100 år gamle huse godt kan spottes i de nybyggede boliger, er det ikke funkishuse – blot funkisinspirerede. Og det er en vigtigt forskel.

9 ting der kendetegner et funkishus

  1. Glat facade uden pynt som friser, gesimser og ornamentik.
  2. Ofte en pudset facade eller mursten
  3. Ofte fladt tag, men det kan også være med rejsning
  4. Runde vinduer og hjørnevinduer
  5. Funktionel planløsning og opbygning
  6. God kontakt til haven og masser af lys ind i boligen med sydvendte stuer og terrasser, hvor man kan nyde solen
  7. Klar geometrisk form med lige stramme linjer og meget bløde former
  8. Indvendigt glatte døre, modsat tidens fyldningsdøre
  9. Bygget i 1920'erne eller 1930'erne

Et funkishus, det er da hvidt? - Næh!

Funkishuse er i de flestes hoveder hvide - og den funktionalistiske periode bliver da også tit kaldt 'den hvide stil'. Men det er ikke helt sandt, at arkitekterne dengang udelukkende dyppede penslen i den hvide malerspand.

Mange funkishuse var nemlig fulde af farver - både inden i på vægge, lofter og vindueskarme og udenpå på facaden, vinduesrammerne og sågar tagrender. Især pastelfarver som lyserød, lyseblå, lysegul og lysegrøn var populære. Ligesom mørkere farver som okker, okseblodrød og mosgrøn også flittigt  blev brugt.

Herudover var mange af funktionalismens huse i mursten med facader i blankt murværk - dvs. at murstenene er synlige - og altså ikke hvide.

Er du heldig at bo i et funkishus fra 1920'erne eller 1930'erne bør du undersøge, om dit hus har de originale farver. En farvearkeolog kan grave igennem pudset og finde husets originale farve.

Arkitekten Edvard Heibergs funkishus viste sig fx ikke at være hvidt men okkerfarvet og grønt. I dag er huset ført tilbage til sine originale farver - og der er en verden til forskel på udtrykket. Du kan se alle detaljerne fra huset på Realdanias hjemmeside.