Boligreportage

Mere lys og liv til 30'er-villa

De oprindelige arkitektoniske linjer i funkisvillaen var ejerne vilde med, men bygningen havde brug for en respektfuld renovering, og samtidig haltede funktionaliteten på nogle punkter. Med hjælp fra arkitekten fremstår villaen i dag som en gennemarbejdet oase af stil og funktion.

Den stilistisk rene funkisvilla er bygget i 1937 og har tydelige referencer til årtiets moderne og industrielle strømninger. Facaden i gule mursten er markant med en stringent og bevidst placering af vinduer og detaljer i murværket, og foran hoveddøren markerer en mur med et blødt kurvet gelænder elegant men samtidig underspillet ankomsten til boligen. 

Villaen på Dronningemarken er et eksempel på, hvordan en renovering og transformation kan give en ældre bygning et nyt liv uden at ofre dens oprindelige arkitektur og stil, fortæller Eva Brørup fra Valbæk Brørup Arkitekter, som er arkitekten bag renoveringen. 

Med renoveringen har hun sammen med ejerne haft fokus på, at hver eneste detalje er nøje gennemtænkt og udført med omhu, så den moderne og industrielle stil er bevaret. I praksis har det bl.a. handlet om at håndhæve det gode håndværk, som villaen er præget af, om at have øje for de oprindelige arkitektoniske linjer og motiver og om at bruge de samme materialer som i det eksisterende, når det har været muligt. 

Nyt liv til spisestuen

Indvendigt i huset var der nogle udfordringer, som ejerne havde brug for arkitektens hjælp til at få løst. Først og fremmest handlede det om, at de aldrig brugte husets store spisestue, fordi den var mørk og adskilt fra aktiviteterne i køkkenet. Der var derfor behov for at skabe større sammenhæng mellem rummene og for at gøre det mere indbydende at bære middagsretten ind i spisestuen.

Arkitektens forslag var at lave en markant ændring af rumfordelingen, sådan at køkkenet blev rykket ind i den eksisterende spisestue, som samtidig blev udvidet. Forandringen har skabt et åbent, sammenhængende og flot dimensioneret rum, som med direkte udgang til den store sydvendte have er blevet til husets centrale rum.

Udover at rummet er blevet lysere på grund af den ændrede størrelse, er der også blevet tilføjet et stort, karakteristisk gavlvindue, som lukker masser af dagslys ind og skaber bedre sammenhæng med haven. 

Til at servicere det nye køkken-alrum, blev det originale køkken indrettet som et bryggers.

 

Fakta om projektet

  • Projekt: Renovering af 30’er-villa med fokus på funktionalitet og på at bevare og fremhæve den oprindelige arkitektur. Villaen har fået en kærlig transformation indenfor, hvor køkkenet er rykket ind i den eksisterende spisestue, og det originale køkken er forvandlet til et bryggers. For at skabe mere lys i villaen, har arkitekten tilføjet to store vinduer. I husets indretning er der fastholdt en langsgående adskillelse imellem servicefunktionerne og boligens sociale rum. 
  • Materialer udvendigt: Der er ikke mange ændringer udenfor, da villaen er opført med kvalitetsmaterialer og godt håndværk. Villaens facade i gule mursten og det hvide gelænder ved indgangen er bevaret. Nye, lavenergivinduer i malet aluminium har erstattet de oprindelige vinduer i teaktræ.
  • Materialer indvendigt: Indenfor er der sparet på deltajerne, men materialerne skiller sig ud. I køkken-alrummet er der anvendt en serie af grågrønne skabe med skuffer i egetræ. Det nye gulv er i egetræsparket, døre er af egetræ og håndtag til døre og skabe er i messing, som bidrager til en varm og rolig stemning. 
  • Pris: Den samlede projektpris er på 3,5-4 mio.  
  • Arkitekt: Eva Brørup fra Valbæk Brørup Arkitekter. 
     

Nye vinduer fremhæver udsigten

Ligesom at der i spisestuen var udfordringer med lyset og funktionaliteten, var der også i stuen plads til forbedringer. Her kunne arkitekt Eva Brørup se en mulighed for at optimere udsigten og dermed velbehaget ved at sidde i rummets lave møbler ved at sænke vindueskarmen.

Vinduerne blev i forbindelse med renoveringen udskiftet med store, nye lavenergiruder, og ved udskiftningen blev vinduskarmen sænket 40 centimeter. Den forskel betød, at ejerne nu i modsætning til før har en smuk udsigt til haven fra sofaen. De to nye vinduer i stue og spisestue er udført i malet aluminium, hvilket er en væsentlig ændring fra de oprindelige i teaktræ 

– Vi valgte en løsning med malede aluminiumsvinduer for at bevare det originale udtryk med spinkle vinduesrammer, fortæller Eva Brørup.

Adskillelse af det sociale og private

Forandringerne af villaens indvendige rum har betydet, at de sociale rum, altså stue, spisestue og køkken, nu er mere harmoniske, sammenhængende og imødekommende. Her giver de større vinduer en lys og luftig atmosfære, samtidig med at de skaber en visuel forbindelse mellem indendørs og udendørs områder.

– Vi har ryddet betydeligt op i husets indretning, men har fastholdt den langsgående adskillelse i hele huset mellem servicefunktionerne, herunder entré, gæstetoilet, bryggers og adgang til kælderen, og de sociale rum ud mod haven, siger Eva Brørup.

Der, hvor transformationen har ført til nye døre – blandt andet i køkken-alrummet, er dørene blevet hævet og er udført med en elegant, tynd ramme og helt uden beslag i samme stil som de originale vinduesåbninger. Hver eneste detalje i villaen er nøje gennemtænkt og udført med omhu, så den moderne og industrielle stil er bevaret.

Eva Brørup

Eva Brørup

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.