Tips og råd

5 typiske fejl, når du bygger nyt - og hvordan du undgår dem

At bygge et helt nyt hus er et forvirrende puslespil med komplicerede beslutninger, flyvske drømme og benhårde prioriteringer, der gerne skal ende med det perfekte hus. Faldgruberne er mange, men de kan forhindres, såfremt du er klædt på til at håndtere dem. Nogle fejltagelser ser vi og arkitekterne oftere end andre. Læs med her og undgå de 5 typiske byggebrølere.

5 typiske fejl, når du bygger nyt

  1. Du bygger for stort
  2. Du tror, haven kommer af sig selv
  3. Du glemmer alt om carport, cykelparkering og skjul til skraldespande
  4. Du får dårlig akustik
  5. Du bliver begrænset af dine forestillingsevne

Se udybning af rådene herunder

1. Du bygger for stort

Derfor er det en fejl
Tendensen på landets byggegrunde går kun én vej, og det er mod større og større huse. Hvor et almindeligt parcelhus tidligere var omkring 130 m2, prioriterer mange i dag at bygge huse på over 200 m2. Men det er de færreste, der reelt har behov for så meget plads. Og er du en person med en gennemsnitlig pengepung, har de ekstra kvadratmeter helt sikkert krævet nogle kompromiser andre steder – fx på materialesiden eller den arkitektoniske kvalitet. For selvom de første kvadratmeter er de dyreste, koster hver eneste af husets kvadratmeter ekstra i materialer og håndværkertimer.

Vi lever desuden i en tid, hvor planeten har brug for at vi tager ansvar og ikke forbruger hovedløst. Og mange kvadratmeter inviterer til flere ting. Ting du ofte i bund og grund ikke har brug for.

Det skal du gøre i stedet
Ordsproget ’kvalitet frem for kvantitet’ eksisterer af en grund. Skær derfor kvadratmeterantallet ned til et minimum ved at være omhyggelig med, hvad du bruger dem til, og hvad du efterfølgende propper ind i huset. På den måde har du flere penge til udformningen af husets arkitektur med en flot facade, spændende rumhøjder og smukke lysindfald. God arkitektur holder længere, bliver passet bedre på og er typisk også mere værd ved et hussalg. En arkitekt kan hjælpe dig med at få en komprimeret og effektiv planløsning uden spildplads.

2. Du tror, haven kommer af sig selv

Derfor er det en fejl
Udearealer har en kæmpe betydning for oplevelsen af din bolig. Uden træer og beplantning omkring huset, vil stedet virke goldt og fremmegørende. Grønne rum giver perspektiv og historie til et hus, hvilket vi mennesker typisk finder en stor kvalitet i. Men træer og buske kommer ikke af sig selv. De er noget, du skal prioriterer. Det er derfor en kæmpe fejl at glemme ude-arealerne, når du bygger, og ikke sætte nok penge af til at omdanne jordbunkerne omkring dit nye hus til en hyggelig oase. Desuden er det ærgerligt at have brugt mange penge på et nyt, arkitektegnet hus, så hverken have terrassebrædder eller græs under fødderne, når du træder ud af havedøren. For det siger næsten sig selv: Til et fedt hus hører der også en fed have! 

Det skal du gøre i stedet
Sæt minimum 250.000 kroner af i dit budget til din have og terrasse. Efter et langvarigt byggeri er jorden trampet fuldstændig sammen af store byggemaskiner, så hverken vand eller rødder kan trænge igennem. Det kalder man traktose. Før du gør andet, skal du derfor sørge for at løsne op i jorden. 
Brug herefter nogle af pengene på udvoksede træer og buske. De fleste er villige til at give mange tusind kroner for deres markise, men ikke et udvokset træ. Et egetræ på 4-5 meter kan fås for cirka 5000 kroner. Og de penge er godt givet ud. Prioriter derfor hellere træer og brug så træerne som skyggende element over havebordet. Det er endda både flottere og mere bæredygtigt.

Tænk nøje over, hvor du planter dine træer. Det er vigtigt, at de bliver plantet, så de ikke generer nogen eller skygger for naboen eller for mange af dine egne vinduer – heller ikke om ti år, når det er meget større. Ved at undgå det, sikrer du træet de bedste muligheder for at kunne blive gammelt og stort.

3. Du glemmer alt om carport, cykelparkering, skur og skjul til skraldespande

Derfor er det en fejl
Med to biler, fire cykler og tre skraldespande samt et skur til alle dine gamle ting, kan der hurtigt opstå et vældigt rod foran din bolig. Og det er ærgerligt, især hvis du netop har brugt mange penge, kræfter og tanker på dit hus. At få styr på det hele, så det passer til dit nye, fine hus koster ekstra penge. Og har du ikke sat pengene til side, inden husbyggeriet gik i gang, kan bankkontoen ofte kun finansiere en carport og et cykelstativ fra byggemarkedet - standardmodeller, der sjældent kan hamle op med arkitekturen på dit hus.

Derudover fylder de mange sekundære bygninger på grunden. Måske endda så meget, at der ikke er plads foran dit nye hus. En carport breder sig næsten lige så meget som en 2-værelses lejlighed, og det glemmer de fleste, hvorfor der kan opstå problemer, når du efterfølgende skal parkere din bil, eller måske får en ekstra.

Det skal du gøre i stedet
Sæt omkring 250.000 kr. af til funktionerne i dit byggebudget, og tænk det hele sammen i én løsning. Og gør det fra start, så der er plads til det. På den måde sikrer du, at det passer til dit hus og ikke ender rodet og tilfældig "hovsa-løsning". Ved at indtænke det fra start kan du typisk også spare nogle kvadratmeter, da de forskellige elementer kan placeres, så de låner kvadratmeter fra hinanden. Men hold tungen lige i munden, eller få hjælp af en arkitekt, for det kan være svært at få til at gå op. Der er nemlig mange funktioner, der skal kunne betjenes på meget lidt plads. Skraldespande fylder fx ikke kun i sig selv, men skal også kunne betjenes af husets beboere og tømmes af skraldemændene, uden at bilen eller cyklerne skal flyttes først.

4. Du får dårlig akustik

Derfor er det en fejl
Du drømmer garanteret om store glasflader og højt til loftet i dit nye hus. Det kan være flot, men giver rigtig lang efterklangstid. Det er smukt i Sankt Peterskirken i Rom, men ikke i et parcelhus. Her vil du blive stresset, ikke kunne høre, hvad andre siger og få ondt i hovedet. Bare det at gå fra 2,40 m. til loftet til 3,5 m. ændrer rigtig meget. Så meget at det ikke engang er nok at dække hele loftet med akustikplader. I det tilfælde er det også nødvendigt med akustikregulering på en væg. Mange boligejere synes, at akustikregulering er grimt og tror, at det er noget de lige kan smøre på bagefter, hvis det med tiden skulle vise sig at blive nødvendigt. Men generelt gælder reglen at jo mere usynlig akustikreguleringen er, jo mindre effektiv er den også. Troldtekt-plader er derfor langt bedre end perforerede gipsplader.

Det skal du gøre i stedet
Tag akustikken alvorligt og tænk fra start på, hvordan du kan få det bedste ud af akustikpladerne i din bolig, så det kan blive pænt, i stedet for at forsøge at begrænse og skjule det. Tænk loftet som en flade, der ikke bare er ingenting, men faktisk kan bidrage og bruges i indretningen ved at have en struktur og en overflade. Lad fx loftet fortsætte ned ad væggen med Troldtekt-plader eller lange trælister. Det øger mængden af akustikregulerende plader, men kan samtidig fungere som et æstetisk statement og se virkelig flot ud.

5. Du bliver begrænset af din forestillingsevne

Derfor er det en fejl
Skal du beskrive dine ønsker til dit kommende hus, siger du garanteret et køkkenalrum, en stue, tre værelser, et bryggers og to badeværelser. Og så må det højst sandsynligt gerne være lyst med store vinduer og højt til loftet.
Mange huse bliver ens og kedelige, fordi de flestes ord ikke rækker til meget mere end førnævnte beskrivelse, når de skal formulere deres husønsker. Sprog er nemlig elendigt til at beskrive rumligheder, medmindre du er professionel. Og dit hus vil derfor sjældent ende som det, du rigtig drømmer om. Og det er jo ærgerligt, når et nyt hus højst sandsynligt er den største investering, du skal lave i dit liv og er kulminationen på mange års drømme.

Det skal du gøre i stedet
Find billeder af dine boligdrømme. Andres flotte hjem, detaljer, linjer og stemninger, som du kan lide. Det er nemt at finde flotte billeder i dag. Kig i magasiner og på sociale medier som Instagram og Pinterest, hvor der er uendelig med inspiration, og brug billederne til at tale ud fra og vise, når du skal til de indledende møder med arkitekten. Billederne kan højst sandsynlig ikke blive overført 1:1 i dit nye hus, for hjem er ikke ens. Og hvad der passer ind et sted, passer ikke nødvendigvis ind et andet sted. Men de kan lette kommunikationen og gøre det nemmere for arkitekten at forstå, hvad du faktisk godt kunne tænke dig.

Stol desuden på arkitekten. Arkitekter er vant til at forme huse og lave spændende rum ud fra ønsker. Det er du ikke, og du vil derfor i de fleste tilfælde ikke være i stand til at tegne huset, så det bliver, som du faktisk gerne vil have det. Det kan lyde mærkeligt. Men du er sikkert heller ikke altid i stand til at sy det par bukser, du har inde i dit hoved, lave den drink, der smager, som du havde tænkt eller tegne den hest til din datter, som du ellers havde forestillet dig inde i hovedet. Men det kan arkitekten, når det kommer til dit drømmehus.