Tips og råd

Sådan skaber du hygge i din bolig

En afslappet stund med ild i pejsen, rødvin i glasset og nære venner at dele det med eller bare lidt tiltrængt alenetid med plaiden. Vi danskere elsker at hygge os derhjemme, men måske du lige mangler dét ekstra i dit hjem, som giver din bolig det sidste strejf af en rar og hyggelig atmosfære?

Det er ikke kun uldsokker og stearinlys, der hjælper den hyggelige stemning på vej, men også indretningen og arkitekturen i boligen. Se med her, hvor vi guider dig til et hyggeligt hjem via valg af materialer, farver, belysning og indretning.

6 tips til at skabe hygge i dit hjem

  1. Vælg naturlige materialer

  2. Brug masser af farver

  3. Omfavn de skrå vægge

  4. Skab hulestemning med alkover og nicher

  5. Brug karakterfulde fliser

  6. Tag hyggen med udenfor

Se uddybning af rådene herunder.

1. Vælg naturlige materialer

En hyggelig bolig begynder med materialer, farver og overflader. Valget og sammensætningen af disse har nemlig stor betydning for stemningen i rummene.

Som udgangspunkt virker materialer med hårde, ensartede og blanke overflader mere afvisende og mindre hyggelige end matte og bløde materialer som fx træ, skind og andre naturmaterialer, der har en stor stoflighed.

Særligt træ er en hurtig vej til at skabe et hyggeligt hjem, da det tilfører en varm atmosfære til rummet. Du kan gå all in og beklæde vægge og lofter i træ, eller du kan blot tilføre møbler eller mindre elementer for at få det varme udtryk ind i hjem.

2. Brug masser af farver

I Danmark er vi vilde med lyse nuancer, men kridhvide rum uden kontraster bidrager ikke til hyggen. Valget af farver og måden du bruger dem på, har derfor stor indflydelse på stemningen i et rum.

Du kan invitere farverne ind i dit hjem ved at vælge farvede møbler, puder, gardiner eller nipsting, og er du mere modig, kan du male væggene i smukke mørke farve eller sætte mønstrede tapeter op. Tør du gå endnu længere, så mal vægge, stuk og lister og måske endda også loftet i samme farve, så hulestemningen og følelsen af et stort kram får maksimalt spillerum. Begge dele kan give dybde og karakter til dit rum. Du kan med fordel vælge en mat maling, frem for en med meget glans, da lysrefleksionen virker hård.

3. Skab hulestemning med nicher og alkover

Der er ikke noget så hyggeligt, som at krølle sig sammen i en krog eller et hjørne i boligen med en bog, en kop te, lyden af din yndlingssang eller en god ven at snakke med.

Overordnet handler det om at skabe et rum i rummet, og gerne med en lavere loftshøjde, så hulestemningen og en følelse af et rart, trygt kram opstår. Samtidig vil de gennemtænkte og overraskende løsninger tilføre et kreativt og personligt udtryk til dit hjem, hvis du for eksempel bygger en alkove, en lille niche i væggen eller et læsehjørne under trappen.

De indbyggede opholdssteder giver din bolig flere steder at slå sig ned og føles lidt som en hemmelig hule.

4. Omfavn de skrå vægge

Skrå vægge kan ofte være irriterende og komplicere indretningen, men du bør faktisk sætte pris på dem og deres hyggeskabende effekt. Udover at dit hjem får lidt personlighed og kant af skråvæggene, så øges intimiteten og hulefornemmelsen også af den lavere loftshøjde. Har du, eller har du mulighed for at få, loft til kip og kig til fritlagte bjælker, forstærker det kun stemningen.

5. Brug karakterfulde fliser

Hvide fliser på badeværelset kan hurtigt komme til at give et lidt klinisk og koldt udtryk på badeværelset. Har du svært ved at skabe en varm og hyggelig atmosfære i rummet, så tænk over fliserne, næste gang du renoverer. Farvede eller mørke fliser skruer nemlig helt op for wellness-barometeret på badeværelset.

6. Husk dit uderum

Hyggen hører ikke kun til indendørs. Mange glemmer, at udendørsarealerne også er med til at skabe en rar atmosfære, og det er synd, for med god udendørs belysning kan du byde dine gæster varmt velkommen, eller nyde aftenenerne udenfor. Husk derfor også at prioritere dit uderum for at sætte prikken over i’et og skabe sammenhæng med resten af din bolig. 

Spots langs husmuren giver både en spændende facade og en hyggelig velkomst til dit hjem, mens spots i haven, der lyser op på et træ eller en stor busk kan også være dekorative at kigge ud på inde fra stuen. På samme måde skaber levende ild som fakler eller et tændt bålfad stemning både indefra og udenfor.