Billedserie

Uventede oaser

Den solbeskinnede plet, hvor du uforstyrret kan trække vejret, er ikke svær at finde. Du behøver hverken en stor grund, rullegræs eller et helt anlægsmaskineri for at skabe et skønt uderum. Arkitekterne har et helt særligt blik for at se muligheder for oaser uventede steder. Vi har samlet nogle af deres bedste bud her.

Rå natur

Arkitekt Per Hartwig har indtegnet en mindre solgård i dette nybyggeri. Gården er  bygget op af præfabrikerede betonelementer og der er indtænkt en lang bænk og belysning som udnytter betonens genskin. Hængeplanterne, skal med tiden have lov til at overtage hele rummet og skabe en kontrast til det ellers meget rå udtryk.

Gemt bag huset

Da Arkitekt Allan Lorenzen skulle omdanne et gammelt værksted til en wellness-bolig, var det vigtigt at bevare samspillet til husets fantastiske have, som er anlagt med hjælp fra en havearkitekt. I en af havens mange hyggelige kroge, der inviterer til afslapning og fordybelse, fik arkitekten opført en ny skærmvæg af træ, der skaber et intimt rum uden indkig fra forbipasserende. De store, støbte betonfliser virker som en forlængelse af betongulvet indendøre. 

Det gamle garagetag

Da Arkitekt Morten Dalsgaard skulle hjælpe denne familie med renovering af deres villa fra 40'erne, ønskede de at få et køkkenalrum, hvor der var let adgang til husets nybyggede terrasse. Terrassen leder rundt om huset og støder op mod boligens gamle garage, så her sørgede arkitekten for at skifte garagens gamle tagpap-tag til et nyt klimavenligt tag beplantet med mos-sedum. Mosset skifter farve afhængigt af årstiden, og beboerne har derfor fået opgraderet deres udsigt.

En solbeskinnet trappe

Selvom denne moderne funkis-bolig, tegnet af Arkitekt Nanna Berring, har intet mindre end tre terrasser med udsigt, så gemmer der sig en perle af en oase på en af husets solbeskinnede betontrapper. Her er der udsigt til Kolding Fjord og de små sukkulenter, der er indplantet i trappetrinene, giver et grønt pift til den grå beton.

I carpoten

Familien i denne funkisbolig ønskede sig en privat forhave med parkeringsplads til to biler og familiens cykler. Der skulle være plads til at biler kunne vende inde på grunden, og til at børnene kunne løbe på rulleskøjter. Resultatet, der er tegnet af Arkitekt Rasmus Skaarup, er blevet et lille åndehul, hvor beton og blomster står i fin forening, og hvor man med ro kan trække vejret, inden man slæber indholdet af bagagerummet på plads, eller forlader matriklen. På taget af carporten er der anlagt et sedumtag, som også er et blik værd.