Få plads til gæsterne: Hyggelige hemse i sommerhuset

Har du rumhøjden, er hemsen en smart og nem måde at skabe ekstra sovepladser i sommerhuset. Se de bedste løsninger fra arkitekterne, og få masser af ideer og inspiration til din egen hems.  

Af: Pernille Hjorth
Foto: Pia Enghild, Christina Kayser O. og Andreas Mikkel Hansen

Børnehylde i soveværelset

Når sommergæsterne gør deres indtog og pladsen skrumper, skal der tænkes kreativt. Løsningen her lægger op til en rokade, hvor ungerne indtager hemsen i forældrenes soveværelse, og gæsterne rykker ind i børneværelset. Det klassiske sommerhus er tegnet af Arkitekt Eva Kristine Brørup, der har brugt træpaneler på væggene og en hemsestige, der også kan fungere som ribbe til morgengymnastikken. 

Se mere fra sommerhuset her


På toppen af det hele

I dette sommerhus har Arkitekt Marie Fenger Ehlers skabt en spændende og åben hemseløsning med indbyggede opbevaringskasser til bøger og personlige ejendele. Hemsen er bygget på toppen af en fritstående kerne, der rummer køkken, bad, kontorplads m.v. Åbenheden betyder, at hemsen ikke har den klemte og klaustrofobiske fornemmelse, som mange hemse ofte har. 

Se mere fra sommerhuset her


Plads til gæsternes børn

Loft til kip er en direkte invitation til at bygge en hems. Her er det lykkedes Arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg at skræddersy en løsning, der giver plads til hele seks børn på børneværelset. Selvom rummet er smalt, har arkitekten formået at få det til at virke større. Samtidig er det fælles soverum et pragtfuldt sted at tumle med sine søskende og venner. 

Se mere fra sommerhuset her


Sådan får du sovepladser nok i sommerhuset

Det er godt at tænke kreativt, når du skal have plads til sovende gæster i sommerhuset. Pladsen er ofte trang og det er med at udnytte hver en kubikmeter, så der bliver plads til venner og familie. 

Køjesenge, sovenicher, indbyggede sofaer, som er brede nok til at omdannes til soveplads om natten, og selvfølgelig hemse, som er vist i denne billedserie, er alle gode bud på, hvordan du kan få pladsen til at gå op.

Hvis du tager en arkitekt med på råd, kan de se, om der er potentiale, du overser, og du kan få en skræddersyet løsning, der passer til dit behov.

Kilde: Danske BoligArkitekter

Ekstra plads til i sommerhuset

Har du virkelig højt til loftet, så lav en stor hems som her i sommerhuset af arkitekt Arkitekt Eva Kristine Brørup. De mange kvadratmeter kan bruges til mange ting såsom ekstra madrasser og opbevaring, og et bord og nogle stole til børnene, gør at de kan lege uden at blive forstyrret af de voksne. Vær OBS på at hvis din hems er mere end 4,5 m2, så er der tale om en indskudt etage og der gælder derfor særskilte regler, som du skal være opmærksom på. 

Se mere fra sommerhuset her


Stig til vejrs med stil

Ligesom trapper kan være smukke og skulpturelle, kan en stige også formes mere eller mindre spændende. Gør derfor noget ud af stigen til hemsen og køb ikke bare den første og bedste i byggemarkedet. Stigen her i sommerhuset af Arkitekt Charles Bessard er skræddersyet til hemsen og bygget i  tykke egetræsplanker, der matcher vinduesrammer og gulv. Det solide design gør den ekstra smuk og skriger kvalitet. Samtidig betyder de brede trin, at den er langt lettere at gå op ad.

Se mere fra sommerhuset her


Hyggelig hule i træ

Her er nok sparet på pladsen, men absolut ikke på hyggen og intimiteten i denne hemseløsning tegnet af Arkitekt Marie Fenger Ehlers. I ferier bruges hemsen til at huse overnattende gæster, mens den i hverdagen fungerer som ekstra opbevaringsplads. 

 Se mere fra sommerhuset her