Se hele boligreportagen her
Tips og råd
Luk lyset ind i boligen
Dagslys er ofte noget, man først bemærker, når der er mangel på det. Men ikke desto mindre er lyset altafgørende for vores velbefindende. Udover at gøre os gladere, sikrer dagslyset et sundere indeklima og et lavere forbrug af el og varme. Her får du arkitekternes bedste bud på mere lys i din bolig.
Af: Pernille Hjorth
Foto: Andreas Mikkel Hansen , mfl.
Publiceret:
10 tips til at få lys ind i boligen
- Glaskvisten giver lys i tagetagen
- Lys fra flere sider
- Fra lang og mørk til lys og lækker
- Romersk bad med højt til loftet
- Himmellyset fremhæver murværket
- Køkkenøen bader i himmellys
- Kælderen blev husets lyseste rum
- Ovenlys så lang øjet rækker
- Køkkenet låner lys fra stuen
- Soveværelse og stue deler ovenlys
Se uddybning af rådene herunder.
1. Glaskvisten giver lys i tagetagen
Skrå vægge gjorde anvendeligheden af denne tagetage begrænset. Men så fik arkitekten en genial idé og tegnede en glaskvist, der både gav lys og ekstra plads.
Uanset om du skal bygge nyt eller blot renovere et eksisterende hus, er det vigtigt at du får tænkt lyset ind allerede fra begyndelsen. Arkitekten kan hjælpe dig med at få det optimale ud af solen, så du både får et smukt dagslys i boligen og undgår overophedning og blænding
- Mette Hvass, arkitekt og fagekspert i lys, Videncentret Bolius
2. Lys fra flere sider
Det ser tilfældigt ud, men placeringen af vinduerne i dette sommerhus er nøje gennemtænkt, så de enten indrammer en spændende udsigt eller skaber et særligt lysindfald.
3. Fra lang og mørk til lys og lækker
Ovenlyskupler i taget har skabt galleristemning i den før så triste gang i 1960’er parcelhuset. Ovenlyskupler er en simpel og økonomisk overkommelig løsning til huse med fladt tag eller lav tagrejsning. Ombygningen er tegnet af Rasmus Skaarup.
4. Romersk bad med højt til loftet
De nye tagvinduer giver masser af lys i det nordvendte baderum. Ifølge ejerne er der kun behov for at tænde elektriske lys, når der er helt mørkt udenfor. Det flotte bad er tegnet arkitekterne Birch Rasmussen.
5. Himmellyset fremhæver murværket
Dagslys er et stærkt virkemiddel i arkitekturen, hvor det bruges til at betone former, rumlighed og materialekarakter. Her har arkitekt Lars Bo Poulsen brugt det kølige, skyggeløse himmellys til at fremhæve den smukke tekstur i de gule mursten.
6. Køkkenøen bader i himmellys
Da den fine gamle palævilla skulle gennemrenoveres, foreslog arkitekt Uffe Topsøe-Jensen at bygge en tilbygning til det nye køkken. Det gav helt nye muligheder og resulterede i dette fantastiske køkken-alrum, der så at sige bader i himmellys fra det stor glasparti i loftet.
7. Kælderen blev husets lyseste rum
En arkitekttegnet glaskarnap har forvandlet den mørke kælder i 1950'er-bungalowen til et lysmekka af dimensioner.
8. Ovenlys så lang øjet rækker
Rækken af ovenlysvinduer sikrer et smukt lysindfald i det langstrakte rum og reducerer behovet for elektrisk lys. Huset er tegnet af arkitekt Werner Mathies.
9. Køkkenet låner lys fra stuen
Køkkenet i denne ombyggede lejlighed får et ekstra skud dagslys fra det højtsiddende glasparti ind mod stuen. Ombygningen, der forvandlede en 3 værelses lejlighed til en 5 værelses, er tegnet af arkitekt Thomas Hjort.
10. Soveværelse og stue deler ovenlys
Soveafdelingen i dette ombyggede rækkehus får et ekstra skud dagslys fra ovenlysvinduet i den tilstødende stue. Ombygningen er tegnet af arkitekt Nanna Bering.
Se relateret indhold
Se også disse projekter
Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.