Tips og råd

Sådan får du en bæredygtig have

Vi skal vænne os til at tænke principperne for bæredygtighed ind i alle aspekter af vores bolig - også i haven. Og som du kan se her, så behøver det ikke at gøre haven hverken kedeligere eller mere besværlig at passe. Læs med, og få inspiration til hvordan du gør haven smukkere, vildere og mere klimavenlig.

10 tips til at gøre din have mere bæredygtig

  1. Lad de gamle træer stå
  2. Anlæg en køkkenhave
  3. Indret haven i niveauer
  4. Vælg flerårige stauder
  5. Byg legehuset af genbrugstræ
  6. Byd på en tår at drikke
  7. Lav insekthotel i brændestablen
  8. Drop hegn og plankeværk
  9. Begræns belægninger
  10. Hold høns

Se uddybning af rådene herunder.

1. Lad de gamle træer stå

Vi er et sol- og lyshungrende folk. Mange foretrækker den bagende sol på terrassen, fremfor fuglekvidder og flimrende skygge under trækronerne. Derfor ender smukke og velvoksne træer ofte med at falde for en motorsav. Men træerne er vigtige levesteder for dyr og bidrager samtidig til biodiversiteten i din have. I dette sommerhus, tegnet af arkitekt Eva Kristine Brørup, har ejerne valgt at lade enkelte birketræer stå ved terrassen. Træerne giver skygge på solrige dage og er langt smukkere at se på end en nusset markedsparasol.

2. Anlæg en køkkenhave

Klimaaftrykket fra dine indkøb i supermarkedet kan nedbringes, hvis du selv dyrker det frugt og grønt familien spiser. Familien i denne nybyggede villa har valgt at lave en såkaldt ”walled garden” med drivhus, højbede og frugttræer. Murerne omkring køkkenhaven beskytter væksterne mod vind og vejrlig, og forhindrer desuden rådyrene i at gnave i afgrøderne. Såvel hus som haveanlæg er tegnet af arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter.    

3. Indret haven i niveauer

Hvis du vil gøre din have mere attraktiv for levende væsner, skal du tilbyde variation i planterhøjder fx ved hjælp af niveauspring i haven. En have i flere niveauer byder nemlig på levesteder og føde til flere dyr end en flad og kortklippet græsplæne. Hus og haveanlægget er tegnet af arkitekt Allan Lorenzen.    

4. Vælg flerårige stauder

Blomstrende planter er alfaomega i en bæredygtig have. Blomsterrigdommen fremmer nemlig insektlivet, giver større biodiversitet, bedre bestøvning og en mere naturlig bekæmpelse af skadedyr. Men det er ikke helt ligegyldigt hvilke blomstrende planter, du vælger. Et-årige sommerblomster har et tungt CO2 aftryk, fordi de hvert år skal drives, dyrkes og transporteres til din have. Flerårige stauder holder år efter år og kan deles i det uendelige, og skabe endnu større blomsterrigdom. Plant gerne tæt, så du undgår ukrudt.  

5. Byg legehuset af genbrugstræ

Børn er vilde med legehuse og huler, og dette søskendepar har fået et rustikt et af slagsen – bygget af genbrugstræ i et af havens træer. Stigen gør det let at kravle ind i huset, og med det lille vindue har børnene også mulighed for at kigge ud. Familien bor tæt på skoven i et flot træhus tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen.

6. Byd på en tår at drikke

For at gøre haven mere attraktiv for dyr, skal du forsøge at skabe nogle af de elementer, som findes på deres naturlige levesteder fx vand. Et spejlbassin vil tiltrække fuglene og give masser af liv tæt på huset. Spejlbassinet kan integreres i terrassen som her i dette hus, der er tegnet af arkitekt Allan Lorenzen.   

7. Lav insekthotel i brændestablen

Gamle stammer er det perfekte levested for insekter. Men i stedet for at investere i smarte fabriksfremstillede ”designhoteller”, der skal transporteres til din matrikel, kan du frede en del af brændestablen og lade naturen gå sin egen gang.  

8. Drop hegn og plankeværk

Et levende hegn af planter er bedre for biodiversiteten end hegn og plankeværk af træ. Ofte er det også langt smukkere. Det er denne frodige terrasse, tegnet af landskabsarkitekt Britta Dalsgaard et fint eksempel på. Her er der skabt privatliv og intimitet med staudegræsser. En almindelig hækbeplantning som fx bøg, tjørn og navr er også velegnede som afskærmning. Et levende hegn er desuden et godt ynglested for havens fugle. 

9. Begræns belægninger

I den bæredygtige have skal der være nem nedsivning af regnvand. Det betyder, at de faste belægninger skal reduceres til et minimum. I stedet kan du gøre som arkitekt Allan Lorenzen, der i denne have har valgt at supplere de hårde belægninger med en såkaldt permeabel belægning af perlegrus, der tillader regnvandet at sive ned til grundvandet udenom kloaksystemet. 

10. Hold høns

Høns er fabelagtige til at omsætte have- og køkkenaffald til førsteklasses gødning, som du kan bruge i køkkenhaven og i havens bede. Samtidig får du friske æg hver dag, og du behøver ikke bekymre dig om dyrevelfærd. Har du en køkkenhave, kan du gøre som arkitekt Uffe Topsøe-Jensen, der lader hønsene færdes frit omkring familiens gård. I køkkenhaven tager hønsene sig kærligt af snegleæg, biller og andre skadedyr, ligesom de får skrabet, gødet og vendt jorden, så den er bedre at så i.