Artikel

Arkitekter: Sådan bygger du med genbrug

Det tager tid og stort engagement at finde gode genbrugsmaterialer til boligen. Men tager du dig tiden, kan det bidrage med en stor æstetisk værdi, langt højere kvalitet og samtidig spare kloden for et unødvendigt ressourceforbrug. Fire arkitekter guider dig her til mere genbrug i dit byggeprojekt.

De fleste har prøvet at købe en brugt bluse eller stol til hjemmet, men faktisk kan du også finde brugte byggematerialer til din bolig, når du bygger om, til eller helt nyt.

Og den tankegang er der mildt sagt brug for i byggeriet. Nybyggeri og renovering af boliger er skyld i godt 20% af Danmarks samlede CO2-udledning, mens 35% af landets affald kommer fra byggeriet.

- Man skal tænke over ikke bare hovedløst at købe en masse nyt, og du kan sagtens kigge efter gamle døre, tagsten eller fliser. De kan ovenikøbet være i bedre kvalitet eller i flotte formater, der ikke findes mere, siger arkitekt Pernille Arends fra Arends Arkitekter.

Kig efter ting fra samme årstal

Pernille Arends bor selv i et ældre hus fra 50’erne, som hun har ombygget. Ikke så det i dag står topmoderne, men med respekt for den oprindelige arkitekts tanker og den tid, det er bygget i. Og i stedet for at gå i Silvan og Ikea har hun været flittig besøgende på den Den Blå Avis, hos brugtbyggemarkedet Genbyg og på forskellige auktioner, for at finde ting, hun kunne bruge. 

-  Et godt tip er at gå efter materialer og elementer fra samme årstal som din bolig, siger Pernille Arends og fortsætter:

-  Jeg fandt fx en meget fin mahognidør hos Genbyg til 3500 kr. Sådan en smuk dør kan man slet ikke få for de penge, hvis man skulle købe den fra ny i dag. Og så passer den fuldstændig ind, så folk tror, at den hører til huset.

Sværere er det med sanitetsprodukter, da de ændrer sig så hurtigt, at de kan være nærmest umulige at få op på nutidens energikrav.

-  Et sjovt, gammelt toilet skyller for eksempel ofte med ti gange så meget vand som et nyt, fortæller Pernille Arends.

Vælg ikke genbrug for at spare penge

Men det er ikke blot mindre byggematerialer, du kan finde brugt.

-  Man kan fx være heldig at finde et fejlproduceret gulv fra Dinesen i forkerte længder og bredder, der ellers skulle være smidt ud, men kan bruges til et flot og anderledes gulv. Jeg har også ombygget en lejlighed, hvor jeg fandt nogle gamle gulvbrædder, jeg sleb og lakerede på ny, siger tidligere medlem af Danske BoligArkitekter arkitekt Jan Bille fra tegnestuen Bille Arc og fortsætter:

-  Men man sparer ikke penge ved at vælge brugte materialer. Gulvet her kostede det samme som et nyt, men var nok i bedre kvalitet og passede til boligen. Omvendt krævede brædderne en del arbejde for at blive pæne, siger han.

Omdan materialer til nye ting

Ifølge arkitekt Stig Ørum Christensen fra Novaform Arkitekterne kan du også sagtens kigge efter "rå" byggematerialer. For eksempel træ.

- Træ er godt at genbruge. For er der råd i, kan man altid skære det fra, og så er det smuk hvis træet bliver synligt f.eks. i bindingsværk, tagværk eller gulvbjælker. 

-  Men beton er lidt sværere. Beton kan knuses og bruges til veje eller terrændæk. Men skal man bruge det til et hus, skal man være sikker på, at det kan bære. Her kunne jeg godt forestille mig en række ingeniører være lidt nervøse, siger Stig Ørum Christensen.

Det lykkedes dog for 20 år siden Stig Ørum Christensen at bygge et hus af knust tegl. Huset var til ham selv og bestod af gamle knuste muresten, tagteglsten, fliser og lign. fra genbrugscentralens container, som han fik granuleret og sat sammen på ny til byggesten med ca. 3 % cement.

Byg efter materialer og have tålmodighed

I 2016 måtte 1000 ældre parcelhuse og bungalower lade livet alene til fordel for nye typehuse, siger tal fra en rundspørge af Videncentret Bolius hos typehusfirmaerne selv.

Men selvom mange huse hvert år bliver revet ned, er det ikke bare lige til at finde brugte byggematerialer.

- Det kræver enorm god tid at indsamle genbrugsmaterialer til sin bolig – måske 10 år, hvis man skal have rigtig mange. Og de fleste er jo ret utålmodige og vil helst bare trykke på en knap, og så har de et helt nyt hus, siger Stig Ørum Christensen.

 Han opfordrer derfor til, at du vender din tankegang 180 grader, når du leder efter vinduer, brædder og døre.

- Genbrugsmaterialer kan man jo ikke få i lige de mål, man vil have. Det er selvfølgelig noget af charmen, men det betyder også, at man skal designe et hus ud fra materialerne frem for at vælge materialer ud fra det design, man ønsker. Det vil altså blive meget materialebestemt, siger Stig Ørum Christensen.

Genbrug materialer fra dit eget hus

Når Pernille Arends som arkitekt rådgiver boligejere under en ombygning eller i forbindelse med en ny tilbygning, kigger hun sig derfor altid om og ser på, hvad i boligen der stadig kan bruges, og hvor der er brug for nye ting. De brugte materialer kan nemlig sagtens komme fra boligen selv.

-  Det er en god ide at bruge murstenene fra sit eget hus. Hvis man fx har lavet hul i huset for at sætte en tilbygning på, kan murstenen fra åbningen blandes med de nye mursten, så overgangen bliver mindre brat, og ressourcer ikke går til spilde, fortæller hun.

Men også mindre dele, der i farten synes at være nemmest at udskifte til en yngre model, kan man med fordel beholde og sætte i stand.

-  Som arkitekt gør det lidt ondt bare at smide et helt vindue ud, for der er ofte mange ting ved vinduerne, der stadig kan bruges. Fx den fine træramme, hvis det er et ældre hus. I forhold til energikrav har ruden højst sandsynligt ikke den uv-værdi, man forlanger i dag, men så kan man nøjes med at skifte ruden eller sætte en forsatsrude i, siger han.

Køb andres brugte mursten

Har du ikke ældre mursten tilovers fra sit eget hus, kan du undersøge, om du kan få nogle andres aflagte mursten.

Firmaet Gamle Mursten har specialiseret sig i at gøre brugte mursten anvendelige igen ved at rense dem, så de kan bruges i deres naturlige form. For hver mursten, man genanvender sparer man ifølge virksomheden 0,5 kg CO2. 2000 mursten sparer altså verden for et ton CO2.

Og de genbrugte mursten kan også være gode til nybyggede huse.

”Det giver mere karakter og stoflighed til et nybygget hus, at anvende en afrenset gammel mursten, end hvis de havde været helt nye og dermed uden patina. På den måde får man foræret noget ”historie”, siger arkitekt Jesper Korf fra N+P Arkitektur, der i et nyt og moderne hus, han tegnede valgte at indtænke brugte mursten.

Det er dog kun mursten fra huse før 1960, der kan genbruges. Efterfølgende har man brugt cement mellem murstenen, og det kan være svært at fjerne, så de kan bruges enkeltvis igen.

Små tegnestuer bliver slået på mindre muskler

Den store, danske tegnestue Lendager Group har dog fundet på en smart måde at komme uden om det problem på ved at skære murstensfacaden ud i store blokke. Blokkene kan herefter sættes sammen som store byggeklodser, og med et sjovt og anderledes udtryk til følge.

Husene tegnestuen har brugt teknikken til står i Ørestaden i København og hedder meget sigende Ressourcerækkerne

For de mindre tegnestuer som Pernille Arends, Stig Ørum Christensens og Jan Billes, er det dog ikke helt så nemt.

- Som arkitekt og boligejer har man et ansvar, når man bygger. Men det er svært, som det ser ud nu. For det kræver store ressourcer at udvikle nye teknikker eller knuse materialer til nye dele. Lendager Group kan gøre det, fordi de er en stor tegnestue. Men det er svært for os små tegnestuer, siger Jan Bille.

Fra samfundets eller byggeriets side skal derfor laves nogle større opsamlingssteder eller muligheder for at få mindre mængder materialer omdannet til en rimelig pris, ligesom forbrugerne også skal efterspørge det.

Et sted er genbrug dog begyndt at vinde ind – også i privat boligbyggeri. Nemlig når et gælder isolering.

- Her begynder man i højere og højere grad at bruge papiruldsisolering, der blandt andet er lavet af gamle aviser, i stedet for stenuldsisolering og glasuldsisolering, der kræver meget mere energi at producere, siger Pernille Arends

Tænk også på genbrug, når du bygger med nye materialer

Det er dog ikke kun ved at genbruge byggematerialer, at du skal tænke genbrug ind i dit byggeri. Også de nye materialer, du vælger, skal have et liv efter dig. Her skal du derfor tænke over, hvad de er lavet af, behandlet med og hvordan de er sat sammen. Også det kan dog være svært at gennemskue og en dyrere affære.

- Det forfærdelige og ironiske er, at trykimprægneret træ er billigere end træ, der ikke er trykimprægneret, fordi der bliver produceret så store mængder af det, siger Stig Ørum Christensen.

Arkitekt Jan Bille har dog forsøgt, da han byggede sit eget hus, ved at vælge ubehandlet træ.

- Det er svært at pille gipsplader ned, uden de går i stykker. Men alt i træ, kan man genbruge fx til brænde eller flis. Mit hus er lavet i lærketræ og har nu stået flot i 20 år, fortæller han.

Her kan du finde brugte byggematerialer

 • Genbyg.dk
  Stor onlineshop med brugte byggematerialer. Her kan du finde alt fra gamle døre, håndtag, køkkenmoduler, gulvbrædder og teglsten.
 • Danskgenbyg.dk
  Portal for køb og salg af brugte byggematerialer- Som den blå avis – bare kun med fokus på byggematerialer. De er derfor afhængige af, at folk uploader materialer, de vil af med.
 • Den Blå Avis
  Her kan du finde alverdens byggematerialer og ting, folk vil sælge eller sågar give gratis væk.
 • Gamlemursten.dk  
  Her kan du få renset dine gamle mursten for mørtel eller købe andres gamle mursten, så de kan bruges på ny.
 • Den Grønne Genbrugshal
  Stor, gammel hal på Christinania i København fyldt med gamle byggematerialer som døre, skruer, træ, lister og håndtag. De har også andre gamle ting og planter.
 • Se endnu flere forhandlere med genbrugsmaterialer hos Videncentret Bolius.

Kilder:

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.