Tips og råd

Arkitektens råd til dit køkken

Arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg har lavet mange køkkener i sit arbejde som arkitekt og designer. Her fortæller han om snedkerkøkkener, som han har stor erfaring med.

1. Sådan får du dit køkken til at passe til boligen

En god måde at skabe sammenhæng mellem dit nye køkken og din bolig, er ved at tage en detalje fra boligen og videreføre den i køkkenet. I et køkken, jeg har lavet, har jeg fx taget husets karakteristiske fodpanel med et særligt indhak, der kaldes en fals, og ført den videre som en reference i køkkenets design. På den måde passer køkkenet lidt mere ind i huset og ser ekstra lækkert ud.

Lav selv et mood board, en visuel liste med farver og detaljer i dit hjem, så du tvinger dig selv til at tænke over dem og får overblik over de mange muligheder og valg. Overvej herefter, hvordan de kan videreføres.

Du skal altid gå efter enten at få dit køkken til at passe til huset eller lave det helt modsat som en flot selvstændig kontrast. Prøv at undgå en mellemting, da man hurtig finder det kedeligt eller tilfældigt.

2. Derfor skal du vælge et snedkerkøkken

Der er i følge Peter Wedell-Wedellsborg tre situationer, hvor det giver god mening at investere i et snedkerkøkken.

Hvis man ønsker et håndlavet køkken af høj standard, og er interesseret i at skabe noget særligt i stedet for blot at købe et produkt.

Hvis man har en æstetisk standard i hjemmet der ønskes videreført eller oparbejdet. Her vil de fleste gerne have, at køkkenet afspejler den stil og samtidig adskiller sig fra andres køkkener og hjem.

Hvis rummet fx har en mærkelig facon og/eller skæve mål, hvor standardelementerne ikke passer ind uden klodsede afslutninger og ubrugte arealer.

Standardelementer måler som regel 40, 60 og 90 cm. pr. modul. Hvis køkkenet måler 3,78 meter vil der derfor være 18 cm for meget, hvorfor det kan være svært at få et standardkøkken til at passe helt præcist og se lækkert ud. Det kan virke ufærdigt og som et kompromis.

Det kan også være, at man bor i en herskabslejlighed og derfor har et lille køkken men med ualmindeligt højt til loftet. Der kan et snedkerkøkken udnytte højden på en god og naturlig måde. Det er det vigtigste, at et køkken fungerer rigtig godt og samtidig er rart at være i. Det gælder både i forhold til plads og karaktér. Det vil medføre, at du nyder det og passer på det. Malingen kan man altid skifte…

3. Det koster et snedkerkøkken

Et snedkerkøkken kan koste alt mellem en lille smule mere til fire gange så meget som et almindeligt elementkøkken. Det kommer meget an på materialer og detaljering. På nøjagtig samme måde som prisen på et standardkøkken gør. En låge med trælister koster fx mere end en glat låge, fordi den er mere kompleks at lave.

4. Begå ikke denne fejl, når du vælger køkken

Mange begår den fejl at vælge det sikre og ender så med et kedeligt køkken. Du skal være forelsket i dit køkken, så du bliver glad og har lyst til at stå i dit køkken hver dag og lave mad. Kan du lide farver, skal du have et køkken i farver og omvendt.

Er du glad for dit køkken, vil du helt automatisk passe bedre på det og beholde det længere. Mange tror, at de kan kopiere køkkenerne fra boligbladene 1:1. Men du kan ikke lave et new yorker-køkken, hvis du kun har to meter til loftet. Hav selverkendelse og vær ærlig omkring, hvad der vil passe til dit hjem.