Tips og råd

Arkitektens råd til nybyggeri

Arkitekt Jan Smidt Andreasen fra A1 Tegnestue har tegnet mange huse i sin tid som arkitekt.
Her får du hans bedste råd.

7 råd til nybyggeri

  1. Husk de praktiske detaljer
  2. Overraskende mange beslutninger
  3. Husk tørretiden
  4. Almindelig parcelhusgrunde
  5. Der må gerne være vedligeholdelse
  6. Større er ikke nødvendigvis bedre
  7. Vend dit badeværelse mod øst

Se uddybning af arkitektens råd herunder 

1. Husk de praktiske detaljer

Mange glemmer de sidste praktiske detaljer som udhus, cykelskur og niche til skraldespanden, når de bygger nyt hus. Ofte står det derfor bare og roder ude foran huset, hvilket er ærgerligt, når man har brugt så mange penge og ressourcer på et flot hus. Husk derfor at integrere det fra starten i din byggeplan.

2. Overraskende mange beslutninger

Det overrasker de fleste, hvor mange beslutninger, de faktisk skal tage, og de kan til sidst godt blive rigtig trætte af det. Med arkitekten er de store linjer besluttet, men undervejs skal boligejeren også tage beslutninger om en masse mindre ting som armatur, dørhåndtag og størrelse på fodlisten. Og det kan være hårdt hele tiden at være på og tage stilling. Sørg derfor for at planlægge alt fra start med arkitekten.

3. Husk tørretiden

Tørretid er et ukendt begreb for de fleste. Men et hus kan være rigtig lang tid om at tørre. Det kan tage alt fra et par uger til et par måneder, før man kan komme videre. Især om vinteren, eller hvis det har regnet meget, er husets vægge lang tid om at tørre, fordi de har optaget meget fugt. Husk det i din tidsplan, og skru op for tålmodigheden.

4. Almindelig parcelhusgrunde

Skal du bygge på en almindelig parcelhusgrund, så hav fokus på stoflighed og levende materialer. Det kan give dit hus den sjæl og personlighed, som din grund måske mangler.

5. Der må gerne være vedligeholdelse

Mange er alt for fokuserede på at være fri for vedligeholdelse, så de ender med ordinære materialer som alu-vinduer, beton og mursten. Jeg har selv valgt egetræsvinduer. Hvis man vedligeholder det ordentligt, kan de holde i mange, mange år. Men mange tænker, at hvis de ikke er rådne, så har de det nok fint. Det er altså ikke så slemt eller svært at vedligeholde og passe sit hus, hvis man blot bruger de rigtige produkter til at vedligeholde med.

6. Større er ikke nødvendigvis bedre

Der er en tendens til, at boligejere vil bygge større og større. Jeg synes, at et hus på 200 m² er et meget stort hus. Men det er det efterhånden ikke mere. Der er ingen grund til at bo så stort. Brug hellere midlerne på en spændende arkitektur, end på flere kvadratmeter. Det er især værelserne, der vokser. Børneværelser på 17m² er ikke ualmindeligt. Men efter min mening er 12 m² rigeligt. Børn vil alligevel helst være, hvor forældrene er, indtil de bliver teenagere. Og her sidder de alligevel bare ved deres computer eller ipad, der ikke har behov for så meget plads.

7. Vend dit badeværelse mod øst

Vend dit badeværelse mod øst. Det er fantastisk at træde ud i badet og få morgensolen ind. Så vågner man på en god måde.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.