12 inspirerende løsninger til sommerhuset

En hyggelig alkove, et køkken skåret helt ind til benet eller en bruser under åben himmel. Det er detaljerne og de gode ideer, der gør hele forskellen - også i sommerhuset. Bliv inspireret af 12 geniale løsninger fra arkitekternes hånd til din sommerbolig.

Af: Ida Pedersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen m.fl.

1. Under (næsten) åben himmel

Sommerhuset af arkitekt Charles Bessard ligger på en temmelig kedelig og ordinær grund. Men med en gennemtænkt arkitektur er det alligevel lykkes at gøre sommerhuset spændende. De mange skrå flader i loftet har givet plads til otte tagvinduer fordelt i næsten alle rum, og ikke ét af dem er placeret tilfældigt, men nøjagtigt efter hvor sollyset falder på forskellige tidspunkter af døgnet. Gennem de mange både store og små ruder er der en mangfoldighed af udsigter - skønt!


2. Plads til både Ludo og kaffekopper

Kaffekopper og morgenmadsskåle side om side med Ludo, glasvaser og Jussi Adler-Olsens nyeste krimi. Sådan ser dine køkkenhylder sandsynligvis ikke ud derhjemme. Men i sommerhuset, hvor du lever et mere enkelt liv, er det en genial løsning at kombinere køkkenopbevaring med stuenips og bøger. Samtidig giver det som her i sommerhuset af arkitekt Karina Søgaard en dekorativ effekt og en hyggelig og afslappet stemning, der emmer af personlighed.


3. Hyggelig alkove

Udnyt dit sommerhus til at leve på en anden måde end derhjemme: Det kan gøres let med en hyggelig alkove, ligesom i dette sommerhus af arkitekt Jørgen Dahlgaard. Alkoven kan bruges enten som soveplads eller bare som en hyggelig hule i stuen. Alkoven giver plads til fordybelse og en smule alenetid, uden at man afskærer sig helt fra fællesskabet i opholdsrummet. Fra alkoven er der udsigt til naturen ligesom i resten af sommerhusets rum.


4. Gæsternes helt egen fløj

I dette sommerhus af arkitekt Søren Sarup har gæsterne fået deres helt egen fløj i form af et anneks med tre soveceller. Annekset adskillelse fra hovedhuset gør det muligt for gæsterne at trække sig tilbage og få lidt privatliv eller gå tidligt og ugeneret i seng, selvom aftenens omgang af brætspil i hovedhuset varer til langt ud på natten. 
Sovecellerne er skrabet for alt overflødigt, sådan at samvær med venner og familie foregår i hovedhuset, og gæsterne kun har behov for madras og sengebord i alkoverne. Sommerhusejeren, som er arkitekten selv, har fx tit sine surfervenner på besøg, der let kan overnatte i huset.


5. Tag en skyller

Sommerhuset her, af arkitekt Karina Søgaard, har en udebruser, som ligger i forbindelse med både sauna og badeværelse - og så er der udsigt over havet. Ren wellness! Bruseren er en indendørsfunktion, som er rykket udenfor, hvilket binder inde- og uderum sammen. Udebruseren kan bruges om morgenen til brusebad eller til at skylle sand af sig efter en dukkert i havet. At tage et brusebad udenfor er en meget sanselig oplevelse - både med koldt vand, hvis det er varmt vejr eller varmt vand, hvis det er koldt vejr. 


6. Enkelt og praktisk køkken

Sværere behøver det ikke at være at lave et lækkert køkken. Et simpelt fundament og med en lækker bordplade på. Mange ville sikkert skjule stålvasken, som man kan se stikke ud under bordpladen. Men her er det en fin og rå detalje, der understreger den simple konstruktion. Desuden bruges vasken til ophæng af viskestykker ved hjælp af magneter. På hylderne har familien sat kasser i forskellige materialer til opbevaring. Det er enkelt og billigt, men ser virkelig lækkert ud og passer godt til sommerhuset simple liv. Der er plads til præcis det, man har behov for - intet mindre, intet mere. Sommerhuset er tegnet af arkitekt Jørgen Dahlgaard.


7. Børnenes paradis

Der bliver vist hvisket og fortalt røverhistorier til langt ud på natten i dette hyggelige sommerhusbørneværelse. Både nede og oppe og endnu længere oppe er der redt op til i alt fem sovende børn ved hjælp af køjesenge og en huleagtig hems i rummets kip. En hyggelige og pladsbesparende måde at lade børnene sove sammen på. Også andre steder i sommerhuset, der er bygget til hele tre generationer, er der tænk hyggelige løsninger i form af små nicher ind i arkitekturen. Her kan der opbevares ting under sædet og læses gode tegneserier. Arkitekten, som har tegnet sommerhuset er Peter Wedell-Wedellsborg.


8. Direkte overgang mellem ude- og indekøkken

Fra køkkenet i sommerhuset, af arkitekt Lotte Elkiær, træder man ud på terrassen, hvor aftensolen går ned. Her er indrettet et enkelt, lille udekøkken i direkte forbindelse med køkkenet. Så skal der ikke så meget til, før man tager udendørsarealerne i brug. Der er nemlig ikke langt til køleskabet, og hvis vejret pludselig skulle slå om, så kan man hurtigt rykke køkkengrej og madvarer indenfor igen.


9. Blomstrende tag

Dette sommerhus, af arkitekt Anette Mørch, har et sedumtag. Sedum er det latinske navn for stenurt, der er en stor plantefamilie med vækster i mange forskellige farver. Taget skifter udseende hen over året og blomstrer fx med hvide og rosa blomster midt på sommeren og ellers er det grønt, rødt og gulligt.

Der er mange fordele ved at bruge et sedumtag fremfor almindeligt tagpap, der normalt er sommerhusejernes favorit. Taget er nærmest vedligeholdelsesfrit, da det kræver minimal gødning, ikke skal klippes og tåler tørke. Desuden kan planterne optage op mod 50% af det regnvand, der lander på taget, og dermed nedsættes risikoen for oversvømmelse i haven. Taget er derudover CO2-neutralt, da det produceres næsten uden brug af energi. Husk dog at kigge i din lokalplan, inden du vælger et sedum-tag. I nogle områder er der nemlig særlige regler for, hvad dit sommerhus må beklædes med.


10. Bryd barriererne ned

Alle barrierer er brudt ned i dette sommerhus, så ude og inde flyder fuldstændig sammen. Ved at placere pejsen i den nedbrudte ydervæg af glas, har arkitekten forsøgt at give væggen en funktion. På den måde bliver sammenhængen mellem uderummet og inderummet bedre, og pejsen står som en skulptur. Ruderne har han, som en af mange fine detaljer i huset, ladet gå helt ned i gulvet og ind i pejsen, i stedet for at ramme dem ind med normale vinduesrammer.


11. Tænk møblerne ind i arkitekturen

I dette sommerhus, af arkitekt Lotte Elkiær, er der ingen overflødige møbler, ligesom sofa og reoler var tænkt ind i arkitekturen fra start. Denne gennemtænkte løsning skaber ro og overskud, da den faste og minimale møblering gør det lettere at gøre rent og kræver færre tanker om indretning. For møblerne står, hvor de står. En forfriskende forandring i forhold til det liv de fleste lever i helårsboligen med alt slags luksusudstyr og gadgets.

Beklædningen i ludbehandlet fyrretræ fuld af knaster understreger den nordiske og naturlige stemning og giver intimitet og hygge i det store fællesrum. Selv dørene ind til soveværelserne er beklædt med fyrretræ. En rigtig lækker detalje, der betyder, at dørene, når de er lukkede, næsten er usynlige på den store trævæg. 


12. Op på briksen!

Det eksisterende sommerhus blev for småt til de mange gæster, men så kom arkitekten på banen. Nye værelser og en alkoveplads midt i huset gjorde underværker, og huset passede igen til familien behov. Alkovepladsen er trods sin beskedenhed "et værelse med udsigt", og pladsen er godt udnyttet med skabe under sovepladsen. Sommerhuset er tegnet af arkitekt Anette Mørch.


Se også disse historier