For arkitekt Lars Bo Poulsen er det ofte de mærkelige og kringlede byggegrunde, der sparker de bedste idéer i gang.
Hvordan kan en kringlet byggegrund blive interessant for arkitekturen?
– Det, man i første omgang føler som snærende begrænsninger eller en hæmsko, kan i sidste ende vise sig at blive et positivt bidrag til arkitekturen. Med en besværlig grund får du nogle udfordringer, der gør, at du er nødt til at tænke dig ekstra grundigt om – og det kommer der ofte nogle ekstra gode og overraskende løsninger ud af.
Bliver det dyrere at bygge på sådan en grund?
– Ikke nødvendigvis, men det kan det godt, da du måske skal ud i nogle lidt mere specielle løsninger. En entreprenør vil altid se på, om de 200 m2 hus, han skal bygge, er helt enkelt konstrueret eller skruet komplekst sammen, så bearbejdningen bliver sværere, og det koster ofte lidt mere. Arkitekten bruger også lidt mere tid på en speciel og varieret grund frem for en firkantet, flad grund.
Kan det blive for kringlet – hvad skal man passe på?
– Det kan det sikkert godt – det har jeg bare ikke oplevet endnu. Man er nødt til i en eller anden udstrækning at se på, om der kan blive en ordentlig bolig på det reelle byggefelt, der er på grunden. Men det vil nok være sjældent, at en byggegrund slet ikke kan bruges – der findes næsten altid en spændende løsning derude. Det er i virkeligheden der, det bliver rigtig sjovt for os arkitekter. At vi sidder og klør os i nakken, inden idéen opstår – og så ender huset med at blive super logisk til grunden i sidste ende. Det er ofte det, der kommer de allermest vellykkede projekter ud af.